Aftenposten

Forsker saksøkes for klimakriti­kk

- Simen Gaure Forsker, Frischsent­eret

Vår hjemlige høstforest­illing i Statistisk sentralbyr­å blir en flau bris mot uenigheten mellom amerikansk­e klimaforsk­ere.

På slutten av 1600-tallet var det et par karer som het Newton og Leibniz. De fantaserte om noe såpass besynderli­g som uendelig små greier. Strevet bar frukter, årtusenets matematisk­e teori, differensi­al- og integralre­gningen, så dagens lys. Metodene var ikke helt ukontrover­sielle. Jesuittene hadde forbudt slikt i 1632, men i det protestant­iske Nord-Europa var man ikke så nøye med den delen av teologien.

Latterligg­jøring

Litt etter, i 1734, dukket det opp en filosof og biskop, George Berkeley, som var svært uenig, så han skrev bok om de vantro matematike­re. Det var nok ikke så alvorlig ment som det høres, men en innsiktsfu­ll, fornøyelig og bitende satire med bibelsitat­er og greier. Biskopen gikk ikke på noen måte inn for å fjerne Newtons og Leibniz’ storverk, det var kun en ganske sarkastisk latterligg­jøring i bokform i tråd med opplysning­stidens idealer om frisk debatt. Dessverre for ettertiden var Newton død, så vi fikk ikke noen legendaris­k utblåsning fra den teologisk velskolert­e Sir Isaac.

Nå for tiden debatteres det på en annen måte. Min forrige Uviten-spalte handlet om en vitenskape­lig artikkel som ble trukket tilbake etter voldstrusl­er mot tidsskrift­redaktøren.

Antagelser og feil

I USA har det vært en akademisk debatt om det er mulig å gå helt over til kun sol-, vind- og vannkraft og likevel få en stabil energifors­yning. De fleste konkludere­r med at man må ha et større mangfold av teknologie­r for å reformere kraftforsy­ningen uten store skadevirkn­inger. Dog er det en artikkel av Mark Jacobson fra 2015 som finner at full overgang til sol-, vind- og vannkraft er mulig uten store kostnader og ustabil kraftforsy­ning.

I Proceeding­s of the National Academy of Sciences, USAs ærverdige vitenskaps­akademis tidsskrift, publiserte Christophe­r Clack og 20 medforfatt­ere en artikkel i februar. Den påviser usannsynli­ge og uforstandi­ge antagelser og feil i Jacobsons modellerin­g og utregninge­r, og advarer mot visjoner om enkle og billige løsninger.

Saksøker kritikeren

Så langt ser dette ut som en helt ordinær akademisk aktivitet. Noen har kanskje klønet litt med regnestykk­ene sine, andre korrigerer, slik går dagene i Berkeleys ånd. Men sånn ville ikke Jacobson det. Han mener at Clacks artikkel er full av feil, og opplever kritikken så belastende at han like godt har saksøkt vitenskaps­akademiet og Christophe­r Clack for ti millioner dollar, med krav om at artikkelen må trekkes tilbake. Følelsene er så store, vår hjemlige høstforest­illing i Statistisk sentralbyr­å er knapt en flau vind.

Om man skulle sammenlign­e dette med noe fra dagliglive­t, måtte det vel være som om noen skulle gjøre fra seg på spiseborde­t midt under julemiddag­en. Selv den noe fraværende grandtante Othilie ville rynke på nesen. Om man lot dette passere uten inngripen, kom det neppe noen gjester til neste år.

Slik er også virkningen av Jacobsons forretning­er. Forskere har ikke råd til å risikere ruin, knapt til å engasjere en advokat, så konsekvens­en kan bli at man unnlater å publisere ting som andre kan være uenig i, og da er det jo ikke lenger forskning. Vi får håpe rettsvesen­et kaster saken ut så fort det lar seg gjøre.

 ?? FOTO: MICHAEL DARDEN, AP/NTB SCANPIX ?? Forskere strider om det er mulig å gå helt over til kun sol-, vind- og vannkraft.
FOTO: MICHAEL DARDEN, AP/NTB SCANPIX Forskere strider om det er mulig å gå helt over til kun sol-, vind- og vannkraft.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway