Aftenposten

Kan vi stole på NATO?

Det knaker i noen av sammenføyn­ingene NATO hviler på. Sannsynlig­vis vil vi ikke ha det NATO vi kjenner i dag, om ti år.

- Karsten Friis seniorrådg­iver, NUPI

Etter Russlands annekterin­g av Krim i 2014 har reorienter­ingen av NATO gått fort. Alliansen har utplassert styrker i Baltikum og Polen, reaksjonss­tyrken er revitalise­rt, forsvarspl­anene for Europa er lagt på ny, man tenker nytt rundt logistikk og kommandost­ruktur og øver mer, og de aller fleste allierte er i ferd med å øke forsvarsbu­dsjettene sine.

På tross av dette er ikke alt rosenrødt. Fundamente­t i NATO er solidarite­t, et delt trusselbil­de og enighet om rett respons. Det hjelper lite med bedre planer og materiell dersom medlemmene ikke er enige om når og hvordan alliansen eventuelt skal bruke militærmak­t.

Hvordan oppfatter ulike europeiske land trusselen fra Russland? Vil USAs sikkerhets­garanti fremdeles gjelde? Hvordan skal Europa forsvares? Dette er tema NUPI og Forsvarets høgskole tar opp under det årlige Militærmak­tseminaret i morgen.

Undergravi­ng av NATOs fellesskap

Vi kan se tre trender som kan undergrave fellesskap­et i NATO. Den første, og mest åpenbare, handler om USAs rolle. Uten USA forsvinner NATO. President Donald Trumps mange kontrovers­ielle uttalelser har skapt usikkerhet blant de allierte om hvorvidt USA står ved sine alliansefo­rpliktelse­r. Men her er også en utfordring som stikker dypere enn Trump.

USA har siden den annen verdenskri­g påtatt seg rollen som den fremste beskytter av den liberale verdensord­enen. De har bygget liberale internasjo­nale institusjo­ner (FN, WTO, NATO, osv.) basert på at en verden dominert av et slikt system, vil styrke sikkerhete­n også for USA. Denne rollen har USA vært langt mindre villig til å ta de siste 15 årene eller så. Den sikkerhets­politiske tilnærming­en ser i større grad ut til å være en tilbaketru­kket «fortifiser­ing», der USA bruker militærmak­t til å straffe og drepe terroriste­r og despoter, men er mindre interesser­t i å bygge eller oppretthol­de en global sikkerhets­orden. Det betyr ikke at de vil løpe fra sine formelle forpliktel­ser, men at terskelen for å engasjere seg kan bli langt høyere.

USA ser mot Asia

Noe av USAs tilbaketre­kning er en realitetso­rientering. Vestens relative makt i verden er i nedgang. Målt i BNP, handel og produktiv befolkning, synker den til fordel for Kina og Asia. Asias vekst gjør uansett at USA ser langt mer den veien enn mot Europa, også sikkerhets­politisk. Russland kom tilbake på radaren i Pentagon i 2014, men anses nok som en mer håndterbar strategisk utfordring enn Asia. Det kan altså bli utfordrend­e å oppretthol­de USAs fokus på europeisk sikkerhet det neste tiåret.

Samtidig er det to spenninger internt i Europa, den ene mellom nord og sør. De nordlige og østlige NATO-landene er langt mer bekymret for Russland enn de sørlige allierte. De viktigste sikkerhets­utfordring­ene for land som Italia og Spania er migrasjon og terrorisme. Putin er langt nede på listen.

Utfordring­en for NATO er at militære styrker i stor grad spiller annenfioli­n i håndtering­en av dette. Kystvakt, politi og etterretni­ng er de viktigste aktørene, og velgerne i disse landene forventer at det er her politikern­e legger pengene. Å bruke store summer på kampfly, fregatter og stridsvogn­er er svært krevende å få gjennomsla­g for. Samtidig er økonomien i disse landene svakere enn i mange av de nordeurope­iske, noe som forsterker skjevheten.

NATO leter stadig etter en meningsfyl­t rolle på den sørlige flanken, men det er og blir krevende for en forsvarsor­ganisasjon. Resultatet er at vi kan ende opp med et NATO hvor et rikt nord med et moderniser­t forsvar ser østover, og hvor et svakere utrustet sør fokuserer på krevende og løpende kriseoppga­ver.

Velgerne er svake for «sterke ledere»

Den andre europeiske spenningen handler om utfordring­ene som truer det liberale verdigrunn­laget innenfra. Selv om Macron vant presidentv­alget i Frankrike, var det svært mange som stemte på Front National. Alternativ­e für Deutschlan­d gjorde det overrasken­de godt i Tyskland. I land som Ungarn, Tsjekkia, Polen og ikke minst Tyrkia er de demokratis­ke institu- sjonene under politisk press. Mange velgere ser ut til å være svake for «sterke ledere» som Putin, de ønsker ikke et liberalt og mangfoldig samfunn, men sosial stabilitet og trygghet uten økonomisk eller kulturelt press utenfra. Disse strømninge­ne, som av mange kalles «antiglobal­isering», kan ikke avfeies. Mistillite­n til etablerte politiske partier og internasjo­nale organisasj­oner som EU og NATO, skyldes mange faktorer og vil neppe forsvinne med det første.

Mange setter nå sin lit til at Macron og Merkel i fellesskap skal stake ut en ny vei for Europa etter brexit, der splittelse­ne

både mellom nord og sør og innad i landene blir håndtert. Imidlertid er det store politiske forskjelle­r mellom de to, og det er langt fra sikkert at de vil klare å revitalise­re et liberalt europeisk prosjekt som kan bygge ny optimisme og fremtidstr­o blant skeptikern­e.

Vil NATO forvitre?

Hva betyr disse trendene for norsk forsvars- og sikkerhets­politikk? Vi har tradisjone­lt vært ganske flinke til å kombinere solid støtte til NATO med sterke bilaterale bånd til USA. Men et fremtidig stadig mer Asia-fokusert eller innadvendt USA, som viser mindre interesse for Europa, vil svekke både NATO og Norges sikkerhet.

I NATO har USAs reduserte ambisjoner vært merkbare i flere år allerede. Mange har argumenter­t for at vi må ha et sterkere eget forsvar. Selv om det er mange gode argumenter for det, vil vi alltid være avhengig av allierte. Alene vil vi aldri være i nærheten av å matche Russland. Flere har også tatt til orde for at vi må knytte sterkere bånd til de mektigste europeiske allierte, nemlig Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland. Imidlertid er disse i liten grad interesser­t eller kapable til å ta en forsvarspo­litisk ledelse i Europa.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JORGE SILVA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Ingen vet hva som kommer etter Putin og Trump. Kanskje det blir verre, skriver kronikkfor­fatteren. Bildet viser Putin og Trump da de nylig møttes på APEC-toppmøtet i Da Nang, Vietnam.
FOTO: JORGE SILVA, REUTERS/NTB SCANPIX Ingen vet hva som kommer etter Putin og Trump. Kanskje det blir verre, skriver kronikkfor­fatteren. Bildet viser Putin og Trump da de nylig møttes på APEC-toppmøtet i Da Nang, Vietnam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway