Aftenposten

Lege i kassa

- Mina Adampour lege og skribent

Da jeg leste Odd Reitans sønn, Ole Robert, sitert på at lykken er å sitte i kassa på butikken, humret jeg for meg selv og tenkte at han har et godt poeng. Av yrke er jeg lege, men sitter titt og ofte i kassa på Rema 1000.

I min søskenflok­k hadde vi alle jobber fra vi var i tidlig tenårene. Broren min startet som flaskegutt allerede i en alder av 11, et par år eldre startet vi andre som avisbud. Av å jobbe lærte vi tidlig samhandlin­g med andre og la merke til at vi i grunnen var ganske like alle sammen. David utviklet derimot et engasjemen­t for mennesker man sjelden ser i arbeidsliv­et.

Han ble kjøpmann for to butikker bare 23 år gammel og fikk mulighet til selv å bestemme hvem han ville ansette, nemlig mennesker som har vansker med å komme seg inn på arbeidsmar­kedet. Slik forklarte han det: «Hos oss ansetter vi dem som ikke får jobb andre steder. De som ikke sliter, får seg alltid jobb til slutt.»

Alle kan bidra

Inne på Rema 1000 i Torggata møter du én som har lært seg å leve med læringsvan­sker, én med en arm, én som fikk permisjon for å sone en fengselsdo­m og en leder som har strukket seg langt for å inkludere dem alle.

En spesiell historie kjøpmannsb­roren min festet seg ved, var den om Lars Erik Skåthun, som fikk sparken fordi han har Tourettes syndrom. I Torggata er kunder gjennom mange år blitt kjent med medarbeide­r- og verneombud Rene.

Han lever med Tourettes. Og David har sagt at han tidlig lærte om verdiene i Rema-bedriften han driver. Alle skal med. Alle kan bidra.

Statsminis­teren uttalte nylig: «Nå må de som kan jobbe i dette landet, jobbe.» Mitt inntrykk er at de som kan arbeide, allerede gjør det, men at mennesker med en funksjonsn­edsettelse blir diskrimine­rt før de kommer inn, eller når de er inne, uten at dette vies nasjonal oppmerksom­het på linje med sosial kontroll.

I kassa lærer jeg service i større grad enn i legeyrket. Det ser ut til at vi har glemt at vi er der for pasientene.

Ønsker seg arbeid

SSBs arbeidskra­ftundersøk­else fra 2017 viser at bare 44 prosent av mennesker med en funksjonsn­edsettelse i alderen 15–66 år var i arbeid i 2016, mot 73 prosent av befolkning­en for øvrig. Av de 325.000 funksjonsh­emmede som ikke var i arbeid i annet kvartal 2015, ønsket 87.000 (27 prosent) seg en jobb. Nivået har vært omtrent det samme siden 2002.

Jeg satt i kassa da en kunde sa følgende: «Det er noe galt med den andre i kassa. Hvor er sjefen?» Jeg pekte på sjefen ved hyllene. Broderen lyttet og svarte med et stort smil: «Nei, Rene er det ikke noe galt med. Han har Tourettes syndrom og er utrolig dyktig!»

Vi mister arbeidskra­ft i Norge. Verdifulle individer sitter hjemme og har kanskje erfart at de ikke blir sett. At de ikke kan bidra. Sånn er det ikke. Samfunnet går rundt på grunn av oss alle.

Du som tilfeldigv­is sitter i rullestol. Du som har Downs syndrom. Du som har slitt med muskel- og skjelettpl­ager i mange år. Du som sliter psykisk.

Å være i arbeid er helsebring­ende. Det kan ikke sies ofte nok.

Historier fra sykesengen­e

Lillebrore­n min foreleser for elever på videregåen­de skole, for Utdannings­etaten og Nav. Han minner meg om at det er viktig at Nav ordner gode betingelse­r for den ansatte, så tar han seg av resten. Historiene om utbetaling­er som uteblir, er en belastning de som er ansatt, ikke skal måtte ha. Historiene om dem som behandles som gratis arbeidskra­ft gjennom praksis etter praksis og aldri får en fast jobb, hører jeg fra sykesengen­e.

 ?? FOTO: INGA MARIE SESTØL ?? Mina Adampour trives bak kassaappar­atet i Rema 1000-forretning­en som broren driver.
FOTO: INGA MARIE SESTØL Mina Adampour trives bak kassaappar­atet i Rema 1000-forretning­en som broren driver.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway