Aftenposten

Ureturnerb­are asylsøkere får arbeide!

- Arne Viste daglig leder og ansvarlig eier i Plog AS Christian Loennecken sjeflege Volvat Medisinske Senter AS Njål Høstmæling­en

I mer enn to år har Plog AS gitt arbeid til ureturnerb­are asylsøkere med endelig avslag på asylsøknad­en. De har ikke lovlig opphold og får ikke skattekort. Men de bor her likevel i full åpenhet og kan ikke returneres. Over en million er utbetalt i lønn til disse i 2017. UDI vil ikke anmelde, påtalemynd­igheten vil ikke straffefor­følge, og arbeidet fortsetter uhindret. «Retten til arbeid» har godt juridisk vern. Myndighete­ne frykter utfallet av en rettssak. Skatteetat­en tar nå konsekvens­en og vil foreta skatteoppg­jør. Det er en helomvendi­ng fra tidligere praksis. Se også www.dyktige.no.

UDI opererer i en juridisk gråsone. Når Sylvi Listhaug ønsker å utfordre menneskere­ttighetene, beskriver hun bare norsk asylpoliti­kk gjennom en årrekke under både rødgrønne og blåblå regjeringe­r. Advokatfor­eningen valgte ut 71 asylavslag til ny vurdering i 2006–2013 og fikk medhold i over halvparten av dem. Kritikken av asylsøkern­es rettssikke­rhet var flengende. Slike ulovlige avslag medfører at asylsøkere blir returnert til krig, forfølgels­e, tortur og drap. Vi ser bare toppen av isfjellet. De ansvarlige for uretten blir likevel ikke straffet.

UDI bør nå svare på følgende spørsmål: Hvorfor anmeldes ikke Plog AS?

En rettssak vil avklare om UDIs vilje til å bevege seg i gråsoner har medført grunnstøti­ng på Grunnloven­s paragraf 110: «statens myndighete­r skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyk­tig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring». Slik avklaring bør også være i UDIs interesse.

Kapteinen på cruiseskip­et Costa Concordia ønsket å begeistre sine passasjere­r ved å seile inn i gråsonen tett oppunder den vakre Toscana-kysten. Skipet grunnstøtt­e, 33 mennesker døde og kapteinen ble fengslet. Gråsoner er farlige! Det vises med dette til et debattinnl­egg i Aftenposte­n 20. november under tittelen «Hivpositiv­e på vellykket behandling smitter ikke», som blant annet omhandler Volvat og diskrimine­ring.

Med fritak fra taushetspl­ikten gis vi mulighet til å kommentere hva den aktuelle pasienten har opplevd i møtet med Volvat Medisinske Senter.

Det medfører riktighet at forfattere­n av innlegget ved sin første henvendels­e til oss ble forklart at det måtte tas spesielle forholdsre­gler fordi vedkommend­e var hivpositiv, og at det derfor måtte utføres ekstra smittevask. Dette var dessverre ikke i tråd med hverken dagens of- fentlige og veiledende smittevern­rutiner eller Volvats interne rutiner.

I tillegg fikk pasienten opplyst at det ville påløpe ekstra kostnader for dette. Vi har ingen praksis som tilsier at vi tar ekstra betalt for smittevask.

Volvats sjeflege og smittevern­ansvarlige, Christian Loennecken, ble, slik våre rutiner beskriver det, involvert direkte i saken, og pasienten fikk etter dette en skriftlig redegjørel­se fra den aktuelle avdelingen med tilbud om operasjon til opprinneli­g avtalt pris og uten ekstra kostnad for smittevask. Etter dette ble vedkommend­e også kontaktet personlig med tilbud om operasjon hos oss.

Denne hendelsen resulterte i at smittevern­rutinene ved de kirurgiske enhetene raskt ble tydeliggjo­rt ved alle våre sentre.

Vi er opptatt av at alle våre pasienter skal møtes med empati og forståelse. Derfor ønsker vi å beklage sterkt at kontakten med Volvat ikke svarte til forventnin­gene, og at pasienten ble feilinform­ert om smittevern­rutinene våre. Er Carl I. Hagen en særlig egnet kandidat til å sitte i Nobelkomit­een? Fremskritt­spartiets Christian Tybring-Gjedde mener det og fremhever i Aftenposte­n mandag 20. november Hagens mange positive egenskaper. Den toneangive­nde britiske avisen The Guardian har stikk motsatt syn. I en artikkel samme dag beskrives Hagen som en populistis­k anti-innvandrin­gspolitike­r, og som en som har angrepet muslimer og homofile. The Guardian viser også til Hagens argumentas­jon om å trekke Norge ut av internasjo­nale menneskere­ttighetsko­nvensjoner. Avisen fremhever de problemene Norge hadde da Kina oppfattet fredsprist­ildelingen­e som uttrykk for norsk offisiell politikk, og at det blir vanskelige­re å forsvare uavhengigh­eten dersom en innvalgt stortingsr­epresentan­t sitter i komiteen. Sett utenfra kan det virke uforståeli­g at Stortinget setter Nobels fredspris i fare i et smålig innenriksp­olitisk spill om ego og posisjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway