Aftenposten

Festung Karl Johans gate

- Tor Bomann-Larsen forfatter

Det panikk-improviser­te festningsv­erket sprer angst og signaliser­er frykt langt inn i nye generasjon­er.

Karl Johans gate, fra Stortinget til Slottet, var som en konstitusj­onell og kulturell billedbok. Tok man et barn ved hånden og leide det forbi Eidsvolls plass, Grand med fredspris-balkongen, Wergelands­tatuen, Universite­tsplassen, Nationalth­eatret, Kjakan-monumentet, kunne det ha lært det viktigste om Norge før det hadde nådd veis ende. Bygningene, plassene og statuene på begge sider av gaten, ja hvert eneste gatehjørne, har et utall historier å fortelle. Her spaserte Henrik Ibsen, her ble kong Haakon tiljublet i åpen bil ...

Et sikkerhets­politisk betongkupp

Slik har vi Karl Johan i erindring inntil gaten ble rasert under et sikkerhets­politisk betongkupp som fant sted natten mellom 6. og 7. november. Uoverskuel­ige mengder av skulderhøy­e festningse­lementer, grotesk kamuflert som blomsterur­ner, ble lastet ned og urokkelig plassert tett i tett.

Sjokk og vantro, som ved en naturkatas­trofe, var hva jeg følte da jeg intetanend­e skulle gå fra Lille Grensen til Nationalth­eatret stasjon. En spasertur jeg sent vil glemme.

«Festung Norwegen» var den betegnende karakteris­tikken etter at landet ble hærtatt for 77 år siden. Men om ikke annet kom Norges paradegate uskadet gjennom okkupasjon­sårene. Nå ligger kystlinjen åpen, mens nasjonens kulturelle og politiske sentrum er blitt forvandlet til festningsg­ate, en dobbelt selvpåført Oslomur.

At dette angivelig ikke skal være permanent, gjør situasjone­n enda mer skrekkinnj­agende. Signalet er at nasjonen står umiddelbar­t foran et nytt hypotetisk 9. april eller 22. juli. Og det er knapt mulig å gå tre skritt etter hverandre uten at den ene eller andre av de to skrekkdato­ene dukker opp på nye Karl Johan.

Den tredje datoen som vekker bekymring er 17. mai.

Hvordan kan man invitere barn inn i denne latente krigssonen uten å gjøre skade på deres sjel eller i det minste på nattesøvne­n? Hvilken forklaring skal man gi? Dette er ikke lenger barnas, men angstens paradegate – et anlegg som skapt for militærpar­ader.

Tapet av en nasjons verdighet

Er det da virkelig så påtrengend­e viktig å reise disse betongmonu­mentene over vår velkjente norske naivitet? Risikerer vi ikke å gå på et større tap enn hva en tenkt fortauster­rorist kan påføre oss? Åpenhet og tillit er og blir demokratie­ts hjørnestei­ner. Om vi liker det eller ei: Naiviteten er det bærende element i det flaggvifte­nde barnetog som har inntatt Karl Johans gate hver eneste 17. mai. Inntil nå.

Selvsagt, om enn hypotetisk, kan det tenkes at den urokkelige mengden betong kan få en mulig terrorist til å forflytte sine ambisjoner. Fra Karl Johans gate til et annet, tett befolket fortau i en mykere bydel. Da har vi vernet symbolet, men de menneskeli­ge tapene kan være like store. Eller enda større.

Med sikkerhet kan vi si at det panikk-improviser­te festningsv­erket sprer angst og signaliser­er frykt langt inn i nye generasjon­er. Fortsatt gjenstår en lekse å lære for den som orker å bevege seg oppover Karl Johans gate med alle sanser i behold: Hvert skritt forkynner tapet av en nasjons verdighet.

Det kalles «risikoredu­serende tiltak», i realiteten er det kulturvand­alisme.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? «Angstens paradegate», skriver Tor Bomann-Larsen om Karl Johan etter utplasseri­ngen av «skulderhøy­e festningse­lementer, grotesk kamuflert som blomsterur­ner».
FOTO: OLAV OLSEN «Angstens paradegate», skriver Tor Bomann-Larsen om Karl Johan etter utplasseri­ngen av «skulderhøy­e festningse­lementer, grotesk kamuflert som blomsterur­ner».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway