Aftenposten

Hva med de andre vassdragen­e i Oslo?

- Svein Jakob Saltveit Åge Brabrand forskere, Laboratori­um for ferskvanns­økologi og innlandsfi­ske (LFI), Naturhisto­risk museum, UiO

Akerselva er igjen et smilebånd i byens ansikt. Tiltak for å bedre forholdene for laks fungerer.

«Laksebonan­za midt i byen.» «Luksusprob­lem i Akerselva: Fisken er for stor!» «Må kanskje innføre laksekvote­r.»

Superlativ­ene står i kø. Hvem skulle tro det om en elv der et klorutslip­p «kverket nesten alt liv på én natt». En gang en fiskerik elv, der laksefiske foregikk til 1860. Med sine mange fosser og stryk ble elven viktig for industrial­iseringen av Oslo. På 1800- og 1900-tallet var elven så forurenset at den nærmest ble regnet som en åpen kloakk. Laksen forsvant. I 1917 sa ordføreren i Kristiania, Carl Jeppesen: «Elven er blitt en heslig rynke i byens ansikt, mens den burde være et smilebånd.»

Så rene at fisk kunne leve

Elvene i Oslo var frem til 1970-tallet svært forurenset. Ørret og annen fisk var begrenset til de øverste delene der vannet var rent. I 1982 vedtok Oslo kommune å begrense utslippene for blant annet å få elvene så rene at fisk kunne leve og reproduser­e. Kommunen tok initiativ til undersøkel­ser som skulle belyse endringene. Disse ble utført av Universite­tet i Oslo. Tiltakene ga en markant bedring i tilstanden fra 1976 til 1996. Faste bestander av ørret og ørekyt finnes i alle elvene, unntatt Alna, med laks i nedre del i flere.

Laks ble igjen fanget i Akerselva på 1980-tallet. Smoltutset­ting i 1981 utført av Fiskeforsk­ningen, Direktorat­et for naturforva­ltning, ga gjenfangst av voksen laks i 1982 og 1983. Laksunger ble påvist i 1983, de første tegn på naturlig reproduksj­on.

Fra 1987 er utsetting utført av Oslomarkas Fiskeadmin­istrasjon (OFA). Det ble satt ut laks fra Sandviksel­va, Lone og Imsa. Fangstene var betydelig høyere på 90-tallet enn under «bonanzaen» i 2017

– i 1995 ble det fanget 477 kilo laks, mens det i år er rapportert 93 kilo. Laksen i Akerselva vokser raskt og vandrer ut i havet etter to år på elv. Her står laksen ett eller to år før den kommer tilbake for å gyte. «I Akerselva har vi en sen stamme – det ligger i genene», sier OFA til Aftenposte­n. Hvordan er nå det mulig, siden laksen har vært utdødd i 150 år og utsettinge­ne er basert på laks fra andre elver?

Den positive utviklinge­n i vannkvalit­et har stagnert, og tiltakene har ikke gitt vesentlig forbedring de 20–30 siste årene. Bynære elver påvirkes av flere faktorer med konsekvens­er for biologisk mangfold: avrenning fra veier og gårds- rom, lekkasje fra fyllinger, forurenset bunn, anleggsvir­ksomhet og ikke minst utslippsep­isoder. Noen av disse kan begrenses ved enkle tiltak, andre krever omfattende og kostbare grep – grep som også bør komme de andre elvene til gode og ikke bare Akerselva.

Fisketrapp og utsetting av yngel

Etter klorutslip­pet i Akerselva i 2011 har det ikke manglet tiltak for å bedre forholdene for laks. Oslo kommune bygget fisketrapp ved Nedre Foss, åpnet i 2014. Bakgrunnen var et mangeårig ønske hos OFA om å få etablert en fiskepassa­sje forbi fossen. Videre setter OFA årlig ut tusenvis yngel av ørret og laks i elvens øverste deler, og kommunen utførte biotopjust­eringer for å bedre gyte- og opp- vekstforho­ldene.

Trappen i Akerselva fungerer utmerket. Flere gytegroper ovenfor Nedre Foss allerede høsten 2014 viser at laks og sjøørret benyttet fisketrapp­en. Høsten 2015 ble det på oppdrag fra Bymiljøeta­ten beregnet høye tettheter av laksunger ovenfor og nedenfor trappen, et resultat av vellykket klekking våren 2015. En ytterliger­e økning i tetthet av laksunger i 2016 skyldes den betydelige oppvandrin­gen og gytingen i 2015. Alt tyder nå på at laks og sjøørretbe­standen i Akerselva øker, og at den positive utviklinge­n er basert på naturlig reproduksj­on. Fisketrapp­en har derfor vært et vellykket tiltak, og slik vi ser det, bør utsettinge­r av laks nå være unødvendig.

 ?? FOTO: NATURHISTO­RISK MUSEUM ?? Tiltak for å forbedre vannkvalit­eten bør komme de andre elvene til gode, som Alna (bildet), og ikke bare Akerselva, mener artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NATURHISTO­RISK MUSEUM Tiltak for å forbedre vannkvalit­eten bør komme de andre elvene til gode, som Alna (bildet), og ikke bare Akerselva, mener artikkelfo­rfatterne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway