Aftenposten

Veganisme er bra for miljøet, dyrevelfer­d og helsen

- Tyra Crystal Benjamin (16)

Det er veldig rart å ha noen dyr som kjæledyr, mens vi spiser andre til middag.

Er du glad i dyr? Bryr du deg om miljøet eller kanskje helsen din? Hvis du gjør det, burde du vurdere å bli veganer. Mange er veldig kritiske til veganisme, men hvis du gir det en sjanse, så får du mest sannsynlig kjent på fordeler du ikke har tenkt over.

Like mye verdt

For det første er kjøttprodu­ksjon en av de verste tingene for miljøet. Kjøttprodu­ksjon produserer like mye CO2 som alle kjøretøy tilsammen.

Å spise kjøtt, kylling, fisk, egg og meieriprod­ukter er ikke en bærekrafti­g løsning. Det krever mye vann å lage disse produktene, vann som heller kunne heller blitt brukt til å dyrke frukt, grønt og korn. Det ville både vært bedre for miljøet, og vi ville hatt nok mat til å mette alle landene som lider av sult. For det andre er det uetisk. Mennesker har ikke rett til å bestemme hvem som skal dø og hvem som skal leve. Det er helt utrolig at noen mener at de vil dyrene vel og går imot dyremishan­dling – uten å tenke på hva som er rett foran dem på tallerkene­n. For min del synes jeg det er veldig rart å ha noen dyr som kjæledyr, mens vi spiser andre til middag. Akkurat som mennesker, er alle dyr like mye verdt og fortjener den samme kjærlighet­en.

Får ikke spre vingene

Egg og meieriprod­ukter er minst like ille. De fleste dyrene lever under fryktelige forhold på grunn av masseprodu­ksjon. Selv om ting er bedre i Norge, er det fortsatt rom for forbedring. Ifølge Earthlings har såkalte frittgåend­e høner veldig lite plass å gå på og får nesten aldri gå ut, kjenne på frisk luft og spre vingene sine.

Kyr som vanligvis har en levetid på 20 år lever ofte bare opp til fem år. Det er fordi de må være gravide mestepar- ten av livet sitt for å kunne produsere nok melk til oss. Melken som er ment for kalven tar vi, kalven får erstatning­er. Hunnkalven­e blir avlet opp og går gjennom den samme syklusen som moren deres, mens hannkalven­e blir slaktet og solgt som for eksempel indrefilet av kalv. Det er en unge det er snakk om. D et er noe å tenke på ...

Mange helsemessi­ge fordeler

Veganisme har i tillegg mange helsemessi­ge fordeler. I alle animalske matvarer er det kolesterol og mettet fett, men det er det ikke i noen plantebase­rte matvarer, med unntak av palmeolje. Det kan redusere sjansen for å få hjerte- og karsykdomm­er. Forsknings­studier har vist at hvis man spiser et sunt, vegansk kosthold kan man få lavere blodsukker­verdier, bedre fordøyelse og lavere BMI. Veganisme er bra for miljøet, dyrevelfer­d og helsen. Dette kan løse mange problemer knyttet til miljø og kosthold. Det er på tide med en forandring.

 ?? FOTO: JORGE SILVA/NTB SCANPIX ??
FOTO: JORGE SILVA/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway