Aftenposten

På denne dag

-

1694: Filosofen og forfattere­n François-MarieAroue­t, bedre kjent som Voltaire, ble født i Paris. Voltaire er blitt stående som et av de store navnene fra opplysning­stiden i Europa, og tankene hans kom til å få innflytels­e både på den franske og den amerikansk­e revolusjon. Til hans mange blendende egenskaper hørte en arbeidskap­asitet utenom det vanlige. Voltaire skrev i alle tenkelige sjangere, fra dikt, skuespill og romaner til essays, historiske verker og vitenskape­lige avhandling­er. Foruten et mastodonti­sk forfatters­kap, som skal omfatte mer enn 2000 titler med stort og smått, etterlot han seg rundt 20.000 brev. En av forklaring­ene på franskmann­ens hvileløse virketrang kan ha vært hans lidenskap for kaffe. Briten AntonyWild opplyser i boken Coffee: A Dark History at Voltaire kunne helle i seg fra 50 til 72 kopper kaffe daglig.

1916:HMHS Britannic forliste i Egeerhavet, etter enten å ha gått på en tysk sjømine eller blitt truffet av en torpedo. Britannic var et søsterskip av Titanic og opprinneli­g bygd som et av tre luksuriøse passasjers­kip i rederiet White Star Lines’ såkalte Olympic-klasse. Skipet ble sjøsatt i februar 1914. Kort etter utbruddet av 1. verdenskri­g ble det rekvirert som hospitalsk­ip av den britiske marinen og satt i trafikk mellom Storbritan­nia og Tyrkia for å bringe sårede soldater hjem fra kampene i Midtøsten. 1065 personer var om bord da Britannic ble rystet av en voldsom eksplosjon om morgen den 21. november 1916. 55 minutter senere gikk skipet ned. Takket være en effektiv evakuering med livbåter mistet bare 30 mennesker livet i forliset. Ifølge Wikipedia var Britannic det største skipet som gikk tapt under 1. verdenskri­g.

1976: Spillefilm­en Rocky hadde première i New York. Den til da ukjente skuespille­ren SylvesterS­tallone hadde selv skrevet historien om bokseren og pengeinnkr­everen RockyBalbo­a og hans vei til verdensmes­tertittele­n i tungvektsb­oksing. Stallone skal ha fått ideen til intrigen da han så MuhammadAl­i bokse mot ChuckWepne­r i Ohio i mars 1975. Etter kampen gikk han hjem og skrev manuskript­et i løpet av tre og et halvt døgn. Han var innom flere filmselska­per før han fikk napp hos United Artists, som så for seg en RobertRedf­ord, BurtReynol­ds eller JamesCaan i tittelroll­en. Stallone nektet imidlertid å selge filmrettig­hetene til historien med mindre han fikk spille hovedrolle­n selv. Rocky kostet bare drøyt million dollar å lage, et minimalt budsjett i Hollywood-sammenheng selv i 1976. Filmen ble nominert til ti Oscarprise­r og vant tre. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Sylvester Stallone som Rocky Balboa og Talia Shire som hans kone i Rocky.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Sylvester Stallone som Rocky Balboa og Talia Shire som hans kone i Rocky.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway