Aftenposten

- Så rå du er

Les historien om en av de aller største OL-dagene.

- Kjetil Jansrud om Aksel Lund Svindal (bildet)

Så, hvor skal man begynne – etter den aller beste OL-dagen gjennom tidene for Norge? Med historien om da Aksel Lund Svindal (35) gikk rundt i målområdet og ga hele dusinet i støtteappa­ratet sitt en lang klem, som om det var de som hadde vunnet – og ikke han?

Med faktaopply­sningen om hvor uhyre kort tid – et halvt sekund – Kjetil Jansrud (32) var forbannet før han kjente at han unte vennen og sin faste romkamerat gullet?

Med fortelling­en om hvordan Ragnhild Mowinckel (25) gråt og lo om hverandre etter at hun tok portene så raskt at hun suste inn til sølv og en ny tid for norsk kvinnealpi­nt?

«Du kommer til å vinne»

Eller tar man turen fra fjellet ned til skistadion og forteller om hvordan den norske skidronnin­gen Marit Bjørgen(37), hun med seks OL-gull, bøyde seg ned i snøen til en utslitt lagvenninn­e for å si noe viktig? Der fortalte bronsevinn­eren overraskel­seskvinnen Ragnhild Haga(27), som aldri har vunnet noe virkelig stort før: «Du kommer til å vinne gull!».

Og det er mer å fortelle derfra: Da Haga kom til seg selv, og forsto at det Bjørgen hadde sagt var sant, nektet hun å forlate lederstole­n før alle konkurrent­ene var i mål. Scenen minnet om noe Bjørn Daehlie gjorde i Nagano for 20 år siden, da han ventet på og tok imot kenyanske Philip Boit som sistemann.

Noen av Hagas motstander­e var så svake på ski at de kjørte ut av løypen. Men gullvinner­en viste dem respekt. Da australske Jessica Yeaton var så sliten at hun ikke fikk av seg skiene, gikk Ragnhild Haga frem og hjalp henne med det. Gullmedalj­er havner i historiebø­kene.

Raus og verdig oppførsel skriver om idrettshis­torien.

Enten det er Svindal som klemmer, Jansrud som unner, Mowinckel som deler, Bjørgen som forteller eller Haga som hjelper.

Men denne torsdagen inneholdt også en historie om å reise seg. Den historien skjedde da det var blitt mørkt, lysene var slått av i Olympic Park og de fem andre norske medaljevin­nerne var på vei hjem for å hvile.

Skiskytter­en Johannes Thingnes Bø kom til Sør-Korea som ett av de store håpene. I de to første rennene ble han nummer 31 og 21. Det gjorde vondt.

Torsdag var alt glemt. Bø vant sportens manndomspr­øve, normaldist­ansen, 5,5 sekunder foran Jacov Fak. Da er det lov å gråte. Mye. Og hva er bedre enn å gråte på skulderen til sin egen storebror?

«Denne ene sjansen»

I slike stunder er det bare å svelge klumpen i halsen og bestemme seg for hvor skal man begynne. Det letteste er ofte å begynne med starten, med en triumf Norge har ventet på gjennom hele den olympiske historien.

Da Aksel Lund Svindal dro gardinene til siden tidlig torsdag morgen og kikket ut fra rommet, så han sol, blå himmel, rolige flagg, og han tenkte «yes!». I naborommet («det er bare en tynn vegg som skiller oss, så vi hører hverandre godt») så Kjetil Jansrud det samme.

På toppen av fjellet spilte de norske lagkamerat­ene kort og pratet. De sa: «Nå har vi ventet i en uke. Nå har vi sjansen. Og vi har bare denne ene sjansen. La oss gå ut og se hva som skjer.»

Så skjedde det alle nå vet, men tåler å høre én gang til: Aksel Lund Svindal vant Norges første gull i OL-utfor noensinne, i det som ganske sikkert må ha vaert hans siste mulighet.

Nordmannen staket seg ut med vill kraft. Snøen sto ut bak skiene hans, i lyset så de ut som stripene etter et jetfly. Sveitseren Beat Feuz hadde bedre tid ved første, andre og tredje passerings­punkt, men fra fjerde mellomtid tok Aksel Lund Svindal over. Derfra og inn kjørte det godt over 100 kilo tunge fartsmonst­eret ekstremt fort.

Foran VIP-teltet strakk kronprins Haakon armene i vaeret. Han hadde alpingjeng­en utstyrt med sin egen ørepropp og walkietalk­ie, slik at han virkelig skulle føle seg som en del av gjengen. Kronprinse­n så Svindal knytte venstre hånd, men juble forsiktig.

Hva er 12 hundredele­r?

Svindal visste hvem som kom.

En han kjenner meget, meget godt.

I starten av løypa kjørte Kjetil Jansrud enda bedre enn lagkamerat­en sin. På det meste lå han nesten et halvt sekund foran. Svindal tenkte: «No way at jeg har en sjanse mot ham». Men derfra og ut ble det enda klarere for alle i målområdet hvor raskt Aksel Lund Svindal egentlig hadde kjørt den siste delen av utforrenne­t.

Jansrud kom i mål, skrenset, vridde hodet mot storskjerm­en, og det han så gjorde vondt langt inn i marg og bein:

1. SVINDAL A.

2. JANSRUD Kjetil

12 hundredele­r skilte dem. Hva er 12 hundredele­r? Hva i all verden kan et menneske bruke 12 hundredele­r til, annet enn å bli slått i et OL-utfor?

Så kom to reaksjoner. To helt forskjelli­ge reaksjoner som var et helt presist øyeblikksb­ilde av hva sporten handler om: Vinne eller tape. Vaere best eller nest best. Alt avgjort av hundredele­ne som noen dager er din beste venn, andre dager hater du dem så intens at du aldri vil forholde deg til dem igjen.

«Så rå du er»

Kjetil Jansrud sank sammen over stavene. Han hadde det faelt. Han ristet på hodet, og det hodet må ha tenkt «ikke igjen», for i Sotsji for fire år siden var han 10 hundredele­r unna gullet. Denne gangen 12. Likevel fortalte han at han var forbannet bare i et halvt sekund før han kikket bort på kompisen og tenkte «så rå du er».

Svindal og Jansrud har kjent hverandre i over 16 år, og sover på samme rom flere døgn i løpet av et år enn de sover med kjaeresten­e sine. De spiser sammen, trener sammen, spiller kort sammen og går oppå hverandre så mye som det er mulig for to godt voksne menn å gjøre. De vet det aller meste om hverandre, slik gode kamerater gjør.

Men når det er renn, er de «fiender». Det som gjør godt for den ene, gjør så vondt for den andre. Det må vaere rart å ha et slikt forhold. Og legge seg etter en konkurrans­e, bare adskilt av en syltynn vegg og 12 hundredele­r.

«Dette er nytt, Aksel»

Da Aksel Lund Svindal endelig fikk vaere for seg selv på hotellromm­et etter triumfen, var det første han gjorde å slå på TV. Der så han Ragnhild Haga gå sitt livs løp på 10 kilometere­n. Fra før at visste han at Ragnhild Mowinckel hadde kjørt sitt livs løp i storslalåm­bakken.

De fem ferske norske medaljevin­nerne, Svindal, Jansrud, Haga, Mowinckel og Bjørgen, møttes bak scenen i OL-parken mens de ventet på å få to gull, to sølv og én bronse da mørket og kulden igjen hadde senket seg over Pyeongchan­g. Utforvinne­ren sier at de «hadde det meget koselig», at det hadde vaert «en helt rå» dag for Norge og at han mener troppen har startet OL på en meget bra måte.

Og det var før han visste om Johannes Thingnes Bøs gull.

Da han gikk ut på scenen og opp på seierspall­en, la han vekten på det venstre beinet først. Kanskje ville han spare det gjennomope­rerte og litt vonde høyrekneet til fredagens super-G. Svindal og Jansrud har delt OL-pall før, men aldri som nummer 1 og 2.

«Dette er nytt, Aksel! Dette har vi ikke gjort sammen før», sa Kjetil Jansrud til ham rett før «Ja, vi elsker» ble avspilt.

Av en eller grunn pleier ikke Aksel Lund Svindal å synge nasjonalsa­ngen. Han liker bare å nyte lyden av den. Det er jo en merkelig del av historien, det også.

Like merkelig som at hvis Svindal ble kjørt tilbake til hotellet i et bra tempo, rakk han akkurat å se Johannes Thingnes Bø vinne skiskyting­en som avslutning på en fullstendi­g spinnvill torsdag.

 ?? FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS/NTB SCANPIX GULL: Aksel Lund Svindal ??
FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS/NTB SCANPIX GULL: Aksel Lund Svindal
 ??  ?? SØLV: Ragnhild Mowinckel
SØLV: Kjetil Jansrud
GULL: Ragnhild Haga GULL: Johannes Thingnes Bø
BRONSE: Marit Bjørgen
SØLV: Ragnhild Mowinckel SØLV: Kjetil Jansrud GULL: Ragnhild Haga GULL: Johannes Thingnes Bø BRONSE: Marit Bjørgen
 ??  ?? GULL UTFOR: Aksel Lund Svindal.
GULL UTFOR: Aksel Lund Svindal.
 ?? åOm OL
Robert Veiåker Johansen
i Pyeongchan­g ??
åOm OL Robert Veiåker Johansen i Pyeongchan­g
 ??  ?? GULL 10 KM LANGRENN: Ragnhild Haga.
GULL 10 KM LANGRENN: Ragnhild Haga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway