Aftenposten

NRKs godhetstyr­anni

-

Det var en selsom opplevelse å se Ole Torp intervjue Terje Tvedt på NRK denne uken. Det er ikke fordi Tvedt behøver å behandles med silkehansk­er – det gjør han ikke. Hans siste bok, Det internasjo­nale gjennombru­ddet, har solgt formidabel­t til faglittera­tur å vaere. Snart skal den trykkes i et fjerde opplag.

Tvedt er ellers professor ved Norges to eldste universite­ter, og han har produsert både bøker og tv-programmer i bøtter og spann. Han tåler så absolutt motstand, og en god journalist bør selvsagt gi ham det når man først får ham til intervju.

Men hva slags motstand man gir sitt intervjuob­jekt, betyr likevel noe. Og i dette intervjuet var motstanden preget av avbrytelse­r, retoriske stikk og personangr­ep.

Det dreier seg om innvandrin­g

Programmet åpner med at Torp spør publikum om Tvedt er en mistenksom­hetens historiker eller en knivskarp analytiker. Han er oppfinnere­n av begrepet «godhetstyr­anni», minner Torp om, og hevder at Tvedt mener Norge styres av en slags humanitaer-politisk elite. «Det dreier seg veldig mye om innvandrin­g», avslutter Torp før vi går videre til vignetten.

Jo da, alt dette er relevant å nevne, for temaene har skapt bølger i vannet både blant dem som har hatt glede av å lese Tvedts bok og dem som er blitt forarget av den. Men derfra tar samtalen en kjedeliger­e vending.

– Si meg, er innvandrin­g en trussel mot det saeregne norske, spør Torp og setter tonen for intervjuet.

Litt rart åpningsspø­rsmål, kunne man mene, ettersom boken i liten grad handler om dette. Pertinent nok svarer Tvedt kontant nei, og legger til at det ikke er dette han er opptatt av. Han er derimot opptatt av hvordan staten Norge antok en ny identitet på kort ti dog gikk fra å bedrive et nasjonalt stats bygging s prosjekt ti let internasjo­nal tet.

Hvilke konsekvens­er har dette hatt? spør Torp, «fordi veldig mange har utlagt dette som uheldige konsekvens­er». Dernest må Tvedt påpeke at mange også har sett det som positive konsekvens­er.

Slik blir samtalen når man ikke vil skille mellom er og bør.

Tvedt har skrevet bok om hva som har skjedd, ikke hva som burde ha skjedd. Men det er klart: Det er mer interessan­t å gjøre dette til en normativ og personlig diskusjon. Hva mener Tvedt egentlig? Er bistand feil? Er innvandrin­g uheldig?

Godhetstyr­anni

Istedenfor å angripe bokens sentrale begreper, som «det humanitaer-politiske kompleks» eller det Tvedt kaller «en ny sekulaer statsrelig­ion», vil Torp snakke om den klamme omfavnelse­n Tvedt har fått fra enkelte politikere, ytre høyre og rester av AKP (ml)-bevegelsen, som Tvedt selv har en fortid i.

Nettopp slik dreies samtalen over på hva som kan ha vaert Tvedts motivasjon for å skrive en slik bok, snarere enn å diskutere bokens innhold. Her diskuteres personlig moral istedenfor komplisert­e politiske spørsmål. Det er akkurat dette boken advarer mot. Det er dette som er godhetstyr­anni.

 ?? åKommentar Therese Sollien ??
åKommentar Therese Sollien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway