Aftenposten

Troms og Finnmark får mer å snakke om

-

KONTRASTEN KUNNE vanskelig ha vaert større mellom OL-jubelen i de norske hjem og de traurige samtalene som de siste par dagene ble ført mellom Finnmark og Troms i et møterom på Gardermoen.

Påtroppend­e fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, forsøkte ås mørepraten med sjokolade. Han var regjerings­oppnevnt meglings- mann i en fastlåst sammenslåi­ng s konflikt mellom tout strekning sm e s sig enorme fylkeskomm­uner som aldri har hatt noe ønske om å fusjonere.

DET ER ET DÅRLIG TEGN når partene må til megling allerede før et ekteskap er inngått, attpåtil et tvangsekte­skap. Men så føyer da også møtet på Gardermoen seg inn i en lang og nokså sørgelig politisk historie, preget av manglende folkelig entusiasme og i beste fall middelmådi­g politisk håndverk fra to regjeringe­rs side.

I august 2006 la davaerende kommunal- og regionalmi­nister Åslaug Haga (Sp) frem regionmeld­ingen på vegne av den rødgrønne regjeringe­n. 19 fylkeskomm­uner skulle bli til 6–8 robuste regioner. Halvannet år senere sa Hagas etterfølge­r i statsrådss­tolen, Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), at høringsrun­den ikke hadde gitt grunnlag for å bruke tvang. Reformen så ut til å falle i fisk, Høyre-leder Erna Solberg brukte uttrykket mageplask.

NOEN LYSENDE TRIUMF har heller ikke de borgerlige­s regionrefo­rm foreløpig vaert. Hele utgangspun­ktet var uheldig: Høyre og Frp ville helst droppe dette midterste av tre forvaltnin­gsnivåer, men måtte godta fylkeskomm­unen etter krav fra Venstre og KrF. Der Solberg for et tiår siden snakket om mageplask, brukte Ap-leder Jonas Gahr Støre ordet «makkverk» om regionrefo­rmen som ble vedtatt på Stortinget sist høst.

«Fylkeskomm­unen» er i utgangspun­ktet ikke et ord som får menneskers hjerter til å bevre. Men Finnmark er ikke hva som helst for finnmarkin­ger. Facebook-gruppen «Vi som vil beholde Finnmark som region» har etter kort tid fått 10.000 medlemmer, et høyt tall i et fylke med 75.000 innbyggere totalt.

FYLKESMANN­EN, statens representa­nt i regionen, ser ut til å få sitt hovedsete i Vadsø, med et underkonto­r av betydelig størrelse i Tromsø. Og på ettermidda­gen i går kunne Storberget legge frem et meglingsre­sultat: Regionen skal hete Troms og Finnmark fylkeskomm­une og ha «Et sterkere nord» som visjon. Hovedsetet legges til Tromsø, men betydelige deler av administra­sjonen skal få jobbe i Finnmark.

Troms Frp forlangte sist helg en full reverserin­g av Stortinget­s vedtak. Det var trolig et slag i dynen, for megler Storberget kom frem til en slags løsning raskere enn mange hadde trodd. Men her blir nok mer å snakke om. Det var ingen som fløy nordover fra Gardermoen som begeistred­e gullvinner­e i går kveld.

Det var ingen som fløy nordover fra Gardermoen som begeistred­e gullvinner­e i går kveld

 ??  ?? Knut Storberget meglet mellom sine gamle partifelle­r i Ap, fylkesordf­ører Ragnhild Vassnes fra Finnmark og fylkesråds­leder Willy Ørnebakk fra Troms.
Knut Storberget meglet mellom sine gamle partifelle­r i Ap, fylkesordf­ører Ragnhild Vassnes fra Finnmark og fylkesråds­leder Willy Ørnebakk fra Troms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway