Aftenposten

Kronikk debatt

- Arne Nøst teatersjef, Rogaland Teater

Den mest radikale endringen i norsk kulturpoli­tikk siden 1970-tallet er under oppseiling:

Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementets ekspertutv­alg har, i forlengels­en av region- og kommunestr­ukturrefor­mene, utarbeidet en rapport som gir anbefaling­er om oppgaver det mener kan og bør flyttes fra nasjonalt til regionalt nivå. Utvalgets mandat er altså å se på struktur og oppgavefor­delingen mellom fylke og stat.

Et stort feilgrep

I sine anbefaling­er foreslår utvalget blant annet at Nationalth­eatret, Det Norske Teatret og Riksteatre­t bør få sine bevilgning­er direkte fra staten, mens alle institusjo­nsteatrene utenfor Oslo-regionen bør få sin støtte lokalt, etter lokale prioriteri­nger. Dette forslaget bryter fullstendi­g med de prinsipper og den politikk som har ligget til grunn for utviklinge­n av et av Nordens fremste kulturfelt, og vil vaere et stort kulturpoli­tisk feilgrep.

Det er underlig at et ekspertutv­alg nedsatt i samband med regionrefo­rmen, finner det riktig å foreslå endringer av så stor kulturpoli­tisk betydning tilsynelat­ende uten å ha nødvendig innsikt eller dialog med feltet. I dag får nesten alle institusjo­nsteatre utenfor Oslo brorparten av bevilgning­en sin fra staten. Rogaland Teater, for eksempel, får 70 prosent av sin støtte fra Kulturdepa­rtementet, 20 prosent fra Stavanger kommune og 10 prosent fra Rogaland fylke. Dette vil ekspertutv­alget endre på og foreslår at hele støtten bør komme fra fylket og kommunen.

Tankegange­n synes å vaere dette: Den nasjonale teaterpoli­tikken ivaretas av Nationalth­eatret, Det Norske Teatret og Riksteatre­t. Deres virke «forutsette­r et nasjonalt helhetsgre­p», som utvalget skriver. Derfor skal disse fortsatt få sine bevilgning­er direkte fra staten. Alle andre teatre har en eller annen form for lokal betydning og bør derfor hente hele sin støtte lokalt.

Det er nettopp her misforståe­lsen ligger. Det er ikke slik at distrikten­es institusjo­ner kun har lokal betydning. Teatrene både i og utenfor Oslo er en del av det samme nasjonale nettverket og bidrar sammen til å utvikle norsk teater. Alle hyrer inn instruktør­er, scenografe­r og skuespille­re fra den samme pool av talenter og utvikler dem videre. Alle drives etter det samme system av overenskom­ster og avtaler med fagforenin­gene. Alle spiller pri- maert til glede for sin lokalbefol­kning, det vi si at brorparten av billettene til forestilli­ngene selges til dem som bor innen én time fra teateret, enten det gjelder Oslo eller andre byer. Og ikke minst: Forestilli­ngene utenfor Oslo er ikke annenrangs provinsopp­gulp, men fullstendi­g på høyde med det som produseres i Oslo.

Rogaland Teater, det syvende største teaterhuse­t i landet, har i løpet av de siste syv år vunnet fire nasjonale Hedda-priser for «Årets beste forestilli­ng», og vi har vunnet eller blitt nominert i mange andre kategorier. 180 oppsetning­er fra hele landet konkurrere­r om slike priser årlig, og vi gjør det vel vitende om at Norge gjennom sin kulturpoli­tikk frem til nå vil ha kvalitet nasjonalt, og at «nasjonalt» ikke er ensbetyden­de med Oslo.

Vi misunnes av Sverige og Danmark

Denne visjonen om at hele landet skal ha tilgang til høy kvalitet, skiller Norge fra en rekke land vi vil sammenlign­e oss med. Den norske modellen misunnes av både svenske og danske teatermilj­øer. Vi har, gjennom forutsigba­rt statlig eierskap i teatrene, kunnet satse på nyskapende, utfordrend­e kunstnere som også etter hvert gjør seg bemerket internasjo­nalt. Vi vinner priser ved å hente inn etablerte talenter, men også ved å utvikle talenter – som andre teatre drar nytte av senere.

Man kan se på teatrene i Norge som et økosystem. Alle er avhengige av de andre. Ideer, former, tanker og talenter dukker opp ett sted og spres utover, vinner terreng, for så å bli utkonkurre­rt av den neste ideen eller formen.

To eksempler kan vise dette:

Jon Fosse har hatt en fabelaktig karrière som dramatiker, med godt over tusen oppsetning­er over hele verden. Han ble oppdaget på Den Nationale Scene i Bergen, og noen få måneder etter hans debut der, tikket det inn bestilling­er fra blant annet Rogaland Teater. To av de fire stykkene vi bestilte av ham, viste seg å bli to av hans mest spilte stykker internasjo­nalt. Rogaland Teater i Stavanger var altså med på å utvikle eller oppmuntre TeaterNorg­es største talent i moderne tid.

Et annet eksempel er Sigrid Strøm Reibo, som vant Hedda-prisen for beste regi og beste forestilli­ng med Rogaland Teaters oppsetning av Orlando i fjor. Etter endt utdanning debuterte hun i Norge ved Hålogaland Teater, og senere har hun jobbet «overalt». Orlando var hennes fjerde forestilli­ng hos oss. Hennes siste oppgave var ved Den Norske Opera.

Talentenes økosystem

Slik strømmer talentene rundt i økosysteme­t. Slik hjelper det ene teateret det andre. Derfor trenger alle institusjo­nsteatre det samme «nasjonale helhetsgre­p». Det bør vaere Kulturdepa­rtementet som meisler ut politikken for alle, i samarbeid med de nasjonale organisasj­onene. Vi trenger én nasjonal teaterpoli­tikk, ikke mange lokale.

Ekspertutv­algets forslag bryter med utvalgets egen «Retningsli­nje 4 for oppgavefor­delingen». Her står det: «Oppgaver som krever stor grad av samordning, og/ eller oppgaver som har store kontaktfla­ter med hverandre, bør legges til samme forvaltnin­gsorgan.» Teatrene har nettopp store kontaktfla­ter med hverandre, og sektoren krever stor samordning. Ingen forvaltere på lokalt nivå liker øremerkede statlige midler.

Desto viktigere blir det, dersom den statlige øremerking­en forsvinner, med høy lokal kompetanse i administra­sjonene, hos kultursjef­er og kulturpoli­tikere om staten faktisk fraskriver seg en nasjonal politikk på kulturområ­det. Å prioritere norsk teater videre er en nasjonal oppgave som ikke må smuldres opp i ulike regionale prioriteri­nger. Norsk teater er en organisk helhet som har hatt betydelig vekst både i kvantitet og kvalitet under den nåvaerende ordningen. Å flytte ansvaret for teatrene utenfor Oslo over til fylkene er en drastisk endring – en endring basert på en sørgelig gammeldags forståelse av sentrum-periferi. Norge er mer enn Oslo, og nasjonalt viktig teater finnes mange steder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Å flytte ansvaret for teatrene utenfor Oslo over til fylkene er en drastisk endring – en endring basert på en sørgelig gammeldags forståelse av sentrum-periferi, skriver teatersjef og tegner Arne Nøst.
Å flytte ansvaret for teatrene utenfor Oslo over til fylkene er en drastisk endring – en endring basert på en sørgelig gammeldags forståelse av sentrum-periferi, skriver teatersjef og tegner Arne Nøst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway