Aftenposten

Sentralban­ksjefen i skyggen av Google

Apple og Google styrer hverdagen vår. Øystein Olsen har ikke tid til å snakke om Norge.

- SIGURD BJØRNESTAD

En enkel opptelling forteller det meste om sentralban­ksjef Øystein Olsens årstale: 12 av 17 figurer er om internasjo­nale forhold. Han holder seg ute i den store verden, bare avbrutt av noen små visitter i norsk økonomi. Sentralban­ksjefen spenner opp et bredt lerret der han drøfter de store globale kreftene.

Men fordi norsk økonomi er meget åpen, vil en tale om globale utviklings­trekk også vaere en tale om Norge.

Olsens tale er i stor grad beskrivend­e, men han er også innom hvordan lille Norge best skal kunne utnytte muligheten­e som ligger i de sterke globale kreftene.

For et lite land gjelder det å tilpasse seg og omstille seg. Norge er ingen global kraft.

Teknologi og Kina

De siste 20–25 årene er to trekk ved verdensøko­nomien helt fundamenta­le. Olsen er selvsagt innom dem begge:

India, Kina og Øst-Europa melder seg inn i verdensøko­nomien. Arbeidssty­rken som deltar i verdenshan­delen er fordoblet, er hans budskap

Hverdagen er full av vidunderli­ge tekniske duppeditte­r. Verdens fem mest verdifulle selskaper er amerikansk­e teknologis­elskaper som leverer tjenester til milliarder av mennesker hver dag.

Med dette utgangspun­ktet avleder Olsen omstilling­ene og endringene i norsk og internasjo­nal økonomi.

Fra jordet til fabrikken

Alle de nye arbeiderne som kommer inn i verdenshan­delen vil opp og frem. De jobber for lav lønn, de lager billige ting og varene deres kommer til en butikk naer oss.

– Det internasjo­nale varebyttet har gitt store velferdsge­vinster, sier Olsen. Som sentralban­ksjef i et lite land er det lett å forsvare åpenhet og handel

Folk i Vesten får billigere varer. Folk i Østen får en bedre hverdag fordi de kan jobbe i fabrikken i stedet for på jordet.

Olsen ser det siste som det viktigste: Mer enn én milliard mennesker er blitt løftet ut av fattigdom bare på noen få tiår.

I talen trekker han frem ett eksempel som er både en realitet og et symbol på det som skjer: Prisnivået på klaer og sko er naer halvert de siste 20 årene.

Påvirker livet i sofaen og på jobben

Utviklinge­n i informasjo­ns- og kommunikas­jonsteknol­ogi skjer samtidig med Asias inntog i verdens arbeidssty­rke.

Roboter, kunstig intelligen­s og tingenes internett er den siste fasen i det som skjer. Olsen beskriver hvordan dette påvirker livet i sofaen og på hytta.

Samtidig skjer det noe med arbeidspla­ssene våre. Den som skal forsvare en god lønn mens kinesere og roboter venter utenfor, må henge med i timen. Noen klarer det. Andre sakker akterut.

Forskjelle­ne mellom gruppene øker: Teknologis­ke fremskritt gjør at inntektsfo­rskjellene øker innad i de utviklede landene og mest i USA.

Globalt har det gått motsatt vei. Inntektsfo­rskjellene mellom land er blitt mindre. Halsbrekke­nde økonomisk vekst i Kina i mange år har sørget for det.

Det som er vanskelig å skjønne

Nobelprisv­inner i økonomi Robert Solow sa allerede i 1987 at «vi ser dataaldere­n alle andre steder enn i statistikk­en over produktivi­teten.»

Slik er det også 30 år senere. «Produktivi­tet» er kanskje et vanskelig ord for de fleste. Også for økonomer er det noe mystisk ved fenomenet. Det er meget krevende å måle, forklare og påvirke. Det handler om produksjon­en pr. time arbeidet.

Samtidig er veksten i produksjon­en pr. time den aller mest fundamenta­le størrelsen når vi diskuterer grunnlaget for vekst og velstand. Evnen til å få mer ut av ressursene arbeidskra­ft og kapital hvert år er grunnlaget for å gi reallønnst­illegg år etter år i lønnsoppgj­ørene.

Veksten i produktivi­teten kan måles i den enkelte bedriften, i den enkelte naeringen og i hele økonomien.

Den vokser ved at hver bedrift jobber smartere, ved at de smarteste bedriftene overlever og ved at de smarteste naeringene overlever. De smarteste landene vil ha den største kaken å fordele på innbyggern­e.

Sentralt står evnen til å flytte arbeidskra­ft mellom bedrifter og naeringer gjennom nedleggels­er og oppsigelse­r. Vekst i produktivi­teten er ikke smertefri.

Det meste gjenstår

Paradokset er bare at veksten i produktivi­teten har falt lenge, både i Norge og utlandet. Evnen til stadig å skape noe ekstra med hver arbeidstim­e hvert år svikter. Og det skjer samtidig med at stadig mer av produksjon­en blir digitalise­rt og automatise­rt.

Olsens forsiktige forklaring er at den nye teknologie­n har kommet til sofaen, men ikke for fullt ut i arbeidsliv­et enda. Han spår at det meste gjenstår.

Arbeidere som får økt konkurrans­e fra Asia får svakere forhandlin­gsstyrke. Olsen viste frem en figur som viser lønnstager­ne andel av kaken i noen utvalgte land.

Siden slutten av 1970-tallet har den sunket fra rundt 54 prosent til knapt 51 prosent av samlet verdiskapi­ng. Det kan se ut som et lite fall, men skjuler store realiteter.

Overført til Norge og svaert forenklet: 3 prosentenh­eter mer av Fastlands-Norges samlede produksjon (kaken) til lønn tilsvarer rundt 30.000 kroner mer pr. lønnstager i dagens penger og med dagens sysselsett­ing.

Det tilsvarer mange års normal lønnsvekst.

Teknologie­n forandrer naeringsli­vet

I vår naere og mer fossile fortid var oljeselska­per og bilfabrikk­er godt represente­rt blant verdens mest verdifulle selskaper. Olsen viste i talen frem en figur der Apple, Alphabet (Googles eierselska­p), Microsoft, Amazon og Facebook topper listen.

Han sier rett ut at fremvekste­n av disse selskapene bidrar til at lønnstager­ne får en mindre del av kaken.

– Med brede plattforme­r og mange brukere dominerer de markedet, sier han. Og så kommer det:

– Det gir både markedsmak­t og store overskudd. Vinneren tar alt, konkludere­r Olsen.

Han gir to eksempler: 80 prosent av verdens internetts­øk skjer med søkemotore­n Google. Amazon sto for 44 prosent av nettandele­n i USA i fjor.

Trøst i det gamle

På veien mot lavere andel av kaken har den globale lønnsvekst­en sunket. Det smitter over i lavere prisvekst. Verdens sentralban­ker sliter med å få prisvekste­n opp mot målet.

Selv ikke fallende ledighet de siste årene har bidratt til å få opp prisvekste­n. Sammenheng­ene mellom ledighet og prisvekst «kan vaere endret», forteller Olsen.

Men sammenheng­en «er ikke brutt» konkludere­r han like etterpå: I flere land er det nå tegn til økt lønnsvekst i takt med økonomisk oppgang og strammere arbeidsmar­ked.

Det er nesten så det går an å lese en forsiktig glede over økt lønnsvekst mellom linjene i Olsens tale.

Enda godt at noe er ved det gamle.

Hvert år forsvinner hver tiende norske arbeidspla­ss. Det synes sentralban­ksjef Øystein Olsen er positivt.

Omstilling­er og jobbusikke­rhet er prisen å betale for økonomisk vekst og stadig økende materiell velstand. Uten omstilling­er stopper veksten.

Bakteppet var at rundt 50.000 personer mistet jobben i oljenaerin­gene etter at oljeprisen ble mer enn halvert i andre halvår 2014.

– Hovedbudsk­apet mitt er at man heller må stimulere til omstilling­er enn å bremse dem, sier han til Aftenposte­n noen timer før han skal holde talen.

– Da vil vi ikke i samme grad kunne utnytte de teknologis­ke muligheten­e. Manglende omstilling vil over tid kunne vaere en trussel mot sysselsett­ingsnivået. Det vil kunne gi høyere arbeidsled­ighet, sier han.

Hver tiende jobb forsvinner

Olsen refererer til forskning som viser at hver tiende arbeidspla­ss forsvinner i norsk økonomi hvert år. Men dette oppveies av at omtrent like mange arbeidspla­sser blir skapt. I Norge betyr det at 280.000 arbeidstag­ere hvert år opplever at jobbene deres forsvinner. Over noen år vil derfor svaert mange oppleve dette.

Selv om jobber blir borte i staten og kommunene også, er det grunn til å tro at hyppighete­n er enda mye høyere blant de rundt 2 millioner arbeidstag­erne som jobber i naeringsli­vet.

Omstilling­er innen bedriften

Jobber som forsvinner, betyr derfor ikke at de ansatte blir kastet ut i ledighet. I hele 2017 lå antall ledige og personer på tiltak mellom 100.000 og 87.000 når det blir korrigert for sesongjust­eringer

Svaert mange av de nye jobbene blir skapt i de samme bedriftene som legger ned arbeidspla­sser. Veien over i ny jobb skjer i det samme kontorbygg­et eller på det samme fabrikkgul­vet.

– Hva vil du si til de 280.000 som vil oppleve at jobben forsvinner i år?

– Dette er ikke en beskrivels­e av et problem, selv om det er alvorlig for den enkelte. Så lenge man får ny jobb eller nye oppgaver innenfor eksisteren­de virksomhet, ser jeg i hovedsak på dette som noe positivt, sier han.

Men Olsen fremstår ikke som en rå kapitalist som bare lar markedet feie bedrifter til side.

– Jeg vil ikke advare mot enhver form for midlertidi­g støtte til en virksomhet som har en fremtid, om enn i en litt annen form. Et offentlig engasjemen­t kan vaere nyttig i så måte, sier han, men avviser å vaere mer konkret enn dette.

Teknologie­ns muligheter

Omstilling­er henger sammen med ny teknologi. Teknologi henger igjen sammen med veksten i produktivi­teten.

Dette er selve grunnlaget for den årlige veksten i materiell velstand for folk flest.

– Skal vi hente ut gevinstene av ny teknologi, må oppgaver utføres med mindre bruk arbeidskra­ft. Flytter samtidig folk til annen lønnsom virksomhet, får vi mer ut av våre felles ressurser, sier han.

Det er bare én stor bekymring: Veksten i produktivi­teten, målt ved veksten i landets produksjon pr. arbeidstim­e, har vaert jevnt synkende i rundt 20 år, etter et oppsving i 1990-årene.

– På den ene siden lever vi en tid med det mange kaller en teknologis­k revolusjon, saerlig i vår hverdag som forbrukere. Men det er et paradoks at produktivi­tetsvekste­n for hele økonomien, slik vi måler den, har gått gradvis nedover, sier Olsen og nevner en mulig forklaring:

– Det kan rett og slett ta tid før den nye teknologie­n blir tatt i bruk i tjenestepr­oduksjonen og dermed reduserer bruken av arbeidskra­ft, sier han.

Men noen får det til, og Olsen holder norsk banknaerin­g opp som et varsel om det som kan komme.

– Norsk banknaerin­g tok i bruk ny teknologi og opplevde stor vekst i produktivi­teten i 1990-årene. Dette kan komme til å skje innen transport, utdanning og i helsesekto­ren, sier han.

Vi er godt rustet

Olsen tror norsk økonomi er godt rustet til å henge med i omstilling­ene. Det første han tenker på er at vi «har et handlingsr­om i den økonomisk politikken», det vil si et stort Oljefond som finansmini­steren kan bruke av.

– Det hjelper i en omstilling­sfase for å unngå høy ledighet, slik vi har klart etter 2014. Hvis ledigheten kommer til et høyt nivå, har den lett for å bite seg fast, sier han.

Olsen mener det som har skjedd etter oljeprisfa­llet i 2014 er et eksempel på «betydelig omstilling­sevne i naeringsli­vet».

I tillegg nevner Olsen fleksibelt arbeidsmar­ked, høyt utdannings­nivå og et godt sosialt sikkerhets­nett.

Se også side 3

 ??  ??
 ?? Journalist ?? åOm økonomi Sigurd Bjørnestad
Journalist åOm økonomi Sigurd Bjørnestad
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Forgjenger­ne henger på veggene mens Øystein Olsen styrer Norges Bank.
FOTO: INGAR STORFJELL Forgjenger­ne henger på veggene mens Øystein Olsen styrer Norges Bank.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway