Aftenposten

Flertall for eggdonasjo­n

- KAREN TJERNSHAUG­EN TINE DOMMERUD

– Helse og omsorgskom­iteen på Stortinget kommer til å si ja til eggdonasjo­n. Det vil i alle fall jeg bidra til, sier Venstres helsepolit­iker Carl-Erik Grimstad. Det vil også Frps helsepolit­iske talsperson Bård Hoksrud gjøre.

Hoksrud var denne uken ved fertilitet­savdelinge­n i Porsgrunn, og det forsterket standpunkt­et hans.

– Det gjør stort inntrykk på meg når jeg hører om unge kvinner i 20-årene som har kommet tidlig inn i overgangsa­lderen og hvor eggdonasjo­n er eneste mulighet til å bli gravid, sier Hoksrud.

Fornøyd

– Nå ble jeg glad. Dette kommer til å fjerne mange unødvendig­e bekymringe­r i en allerede tøff prosess, utbryter Stine Sundfaer.

Hun og mannen Robert Sundfaer ble foreldre til lille Ida for halvannet år siden. Veien til å bli foreldre var lang for det unge paret. De gjennomgik­k fire behandling­er for å få barn på et offentlig sykehus, men uten resultat. Etter en pause kontaktet de Spiren Fertilitet­sklinikk som er en privatklin­ikk i Trondheim.

Klart flertall på Stortinget

Mens donasjon av saed er tillatt i Norge, har det frem til nå vaert forbudt å bli gravid ved hjelp av andres egg.

Innen 24. april skal Stortinget­s helsekomit­é avgjøre om dette forbudet skal oppheves i forbindels­e med evaluering­en av bioteknolo­giloven.

Mandag sa et flertall i Høyres prinsippro­gramkomité nei til å tillate eggdonasjo­n. Den endelige beslutning­en om hva Høyre skal mene tas på landsmøtet første helgen i april.

Men uansett hvor Høyre lander i denne saken, ligger det altså an til at de to regjerings­partnerne Frp og Venstre går sammen med opposisjon­en og sikrer flertall for lovendring.

Ikke omtalt i Jeløya-erklaering­en

I juni la Solberg-regjeringe­n frem sin lenge varslede evaluering av bioteknolo­giloven. Her sa Regjeringe­n hverken klart ja eller nei til eggdonasjo­n.

Grimstad i Venstre påpeker at spørsmålet om eggdonasjo­n ikke er omtalt i regjerings­erklaering­en Venstre, Høyre og Frp signerte på Jeløya.

– Dette er en sak der Venstre har markert sitt syn for lenge siden, sier Grimstad.

Opp i Frps stortingsg­ruppe

– Norsk helsevesen skal vaere proaktiv i bruk av gen- og bioteknolo­gi, sier Hoksrud i Frp.

– Vi har vår politikk på dette området, sier Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi til Aftenposte­n. – Det som står i partiprogr­ammet, gjelder for fire år. Det er ikke hvor Høyre lander som avgjør for Frps del. Det er likevel naturlig at vi tar en behandling av dette spørsmålet i Frps stortingsg­ruppe,

Assistert befruktnin­g til single

Helsekomit­een skal også ta stilling til spørsmålet om single kvinner skal få mulighet til å få barn ved assistert befruktnin­g i Norge.

Som Aftenposte­n har skrevet tidligere, går flertallet i Høyres prinsippro­gramkomité inn for dette.

Med støtte fra Ap og Venstre ligger det her an til flertall på Stortinget.

 ?? FOTO: CHRISTINE SCHEFTE ?? Stine Sundfaer fikk datteren Ina for halvannet år siden. Hvis det er mulig, vil Stine hjelpe andre kvinner som har problemer med å bli gravide fordi de mangler egg eller ikke har god nok kvalitet på eggene.
FOTO: CHRISTINE SCHEFTE Stine Sundfaer fikk datteren Ina for halvannet år siden. Hvis det er mulig, vil Stine hjelpe andre kvinner som har problemer med å bli gravide fordi de mangler egg eller ikke har god nok kvalitet på eggene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway