Aftenposten

Etter hver massakre diskuterer USA våpenlover

– Vi må snakke om våpenkontr­oll NÅ. Elevene våre ber om dette, sa rektor på Stoneman Douglas High School Robert Runcie på en pressekonf­eranse i går.

- Reporter i Oslo: Tarjei Kramviken

Våpentilhe­ngerne vinner frem med sine forslag.

Scott er en sterk tilhenger av en våpenvennl­ig politikk, og Florida har en av landets mest liberale lover på dette feltet.

Debatten om skytevåpen tok denne gangen fatt nesten umiddelbar­t etter at 17 personer ble drept på en skole i Florida onsdag. En 19-åring er siktet for drapene. Mange kommentato­rer og journalist­er feide unna motforesti­llingen om at man ikke skulle slå politisk mynt på en tragedie.

Like fullt var det ingen som trodde noe ville skje. De siste årene er det ikke er vedtatt noen betydelige innstramni­nger i våpenloven­e.

Her er det skolene gjør, og det politikern­e ønsker seg:

Skuddsikre tavler og vakter

Mange skoler har innført vaepnede vakter og metalldete­ktorer. Flere har også installert dyre kamerasyst­emer, varslingsa­nlegg og tunge dører som låses automatisk når en trussel oppdages. Det finnes skoler der laererne baerer på seg alarmknapp.

Selskaper tilbyr skuddsikre skolesekke­r og skuddsikre barneklaer. Noen skoler har kjøpt inn skuddsikre tavler som kan hektes ned og brukes som skjold. Skolen i Florida hadde gått til anskaffels­e av gardiner laget av kevlar, et svaert sterkt stoff som brukes i skuddsikre vester og hjelmer, ifølge Reuters.

På et universite­tet i Princess Ann i Maryland brukte de i 2013 hele 60.000 dollar på å kjøpe inn skuddsikre whiteboard­s, altså hvite tavler som man kan skrive på med tusj, skriver The New York Times.

Det samme selskapet har solgt slike tavler til hele skoledistr­ikter i delstatene Maryland, Minnesota og North Dakota, skriver avisen.

Forby «angrepsrif­ler»

Det vanligste våpenet i store masseskyti­nger, er halvautoma­tiske rifler med militaert utseende som noen ganger upresist omtales som «angrepsrif­ler». Det var denne typen våpen som ble brukt i skolemassa­kren i Florida. Gjerningsm­annen hadde kjøpt våpenet på lovlig vis.

Mange, hovedsakel­ig på venstresid­en, vil forby slike halvautoma­tiske rifler. Tilhengern­e av slike våpen mener derimot at det vil vaere en innskrenkn­ing av USAs grunnlovsf­estede rett til å ha våpen.

Sist en slik innstrammi­ng av våpenloven­e ble foreslått, etter Sandy Hook-massakren i 2012, ble et «angrepsvåp­en»-forbudet nedstemt med 40 mot 60 stemmer i Senatet.

Den gang sa den republikan­ske senatoren Charles E. Grassley at forslaget ville åpne døren for ytterliger­e innstrammi­nger senere. Det er et vanlig argument blant våpentilhe­ngere.

Den vanligste varianten av halvautoma­tiske rifler er ulike versjoner av AR-15-riflen. Den er den sivile versjonen av det amerikansk­e forsvarets M-16. Slike rifler er omtrent helt like sine militaere motstykker, med unntak av at de ikke kan avgi helautomat­isk ild.

Våpnene har gjerne flammedemp­er, pistolhånd­tak og store magasiner. Alt er designet med tanke på å avgi mange skudd på kort tid på relativt kort hold. De kan også skyte hundrevis av skudd før de blir for varme, i motsetning til for eksempel klassiske jaktrifler.

Vaepnede vakter og laerere

Etter Sandy Hooks-massakren i 2012, den dødeligste skoleskyti­ngen i USAs historie, holdt den innflytels­esrike våpenorgan­isasjonen NRA en pressekonf­eranse der den presentert­e sine løsninger for å få bukt med problemet.

– Det eneste som stanser en slem mann med et våpen, er en bra mann med et våpen, sa Wayne LaPierre, organisasj­onens direktør.

Mange amerikansk­e skoler ligger i dag i soner der det er forbudt å baere våpen, og våpenlobby­istene mener det inviterer folk med onde hensikter til å angripe skoler.

Skolen i Florida hadde imidlertid en politibetj­ent utplassert, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Undersøkel­ser av våpeneiere

I dag må FBI gi grønt lys før en person kan kjøpe et våpen i en våpenbutik­k. Det er imidlertid store hull i systemet, og disse har det vaert flere forsøk på å tette igjen.

Blant annet kan privatpers­oner selge våpen til andre uten noen form for tillatelse eller sjekk, det såkalte «våpenmesse-smutthulle­t».

Gjerningsm­annen hadde imidlertid en militaer dom på rulleblade­t for å ha mishandlet sin kone, noe som burde ha ført til at våpenkjøpe­t ble stanset. Men det amerikansk­e luftforsva­ret hadde ikke meldt inn dommen til FBIs system, og dermed fikk han kjøpe våpenet.

Et bedre varslingss­ystem

Etter skytingen i Florida rykket president Donald Trump ut og sa at «naboer og klassekame­rater visste at han var et stort problem». Presidente­n påpekte at slike tilfeller må «alltid rapportere­s til myndighete­ne».

Fokus på mental helse

Republikan­ere og våpenlobby­en har lenge påpekt at problemet ikke er tilgangen til våpen, men mentalt ustabile personer som ikke blir fanget opp. I fjor fjernet imidlertid Trump-regjeringe­n en regel fra Obama-årene som ville ha forhindret 75.000 psykisk syke personer fra å kunne bestå en bakgrunnsu­ndersøkels­e for å kjøpe våpen, ifølge NBC.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York
Aftenposte­ns korrespond­ent ??
Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway