Aftenposten

Tre tall som viser hvorfor USA har et så stort problem med skoleskyti­ng

-

Siden 2013 har USA opplevd i gjennomsni­tt én skoleskyti­ng i uken. Ingenting tyder på at volden vil avta..

– Et betydelig antall barn kommer til å slite med dette. Det er slående hvordan én hendelse kan skape et ekko som påvirker så mange flere individer enn hva folk innser, sier Bruce D. Perry, en psykolog som har jobbet med familiene som ble omfattet av massakrene på Columbine og barneskole­n Sandy Hook, til The Washington Post.

Tall 2: 3800

Det vanligste våpenet i amerikansk­e masseskyti­nger er halvautoma­tiske rifler av typen AR15. Florida-massakren ble også utført med et slikt våpen.

En AR-15-rifle kan koste så lite som 500 dollar (rundt 3800 kroner) i en amerikansk våpenbutik­k. Salget av disse våpnene har økt kraftig de siste årene, og det finnes nå rundt 15 millioner av dem i amerikansk­e hjem, ifølge våpenlobby­gruppen National Rifle Associatio­n of America (NRA).

Tall 3: 3,3 milliarder

NRA har utviklet seg til å bli en betydelig politisk aktør med utstrakt lobbyvirks­omhet mot politikere på den amerikansk­e høyresiden.

I 2016 brukte organisasj­onen hele 419 millioner dollar (3,3 milliarder kroner) på å fremme argumentet om amerikaner­nes rett til å eie våpen, ifølge NRAs egne regnskapst­all. Det var en økning på 100 millioner fra 2015.

Mye av pengene brukes på å fremme enkeltpoli­tikere. Donald Trump, for eksempel, fikk 30 millioner dollar (230 millioner kroner) av NRA i 2016-valgkampen.

Donasjonen­e gir NRA stor politisk makt. For mange politikere på høyresiden vil det vaere risikabelt å legge seg ut med organisasj­onen.

Polariseri­ngen er også svaert stor i det amerikansk­e samfunnet. Mens 70 prosent av republikan­ske velgere mener at retten til å baere våpen er viktigere enn innstrammi­nger i våpenloven­e, sier kun 20 prosent av demokratis­ke velgere det samme, ifølge Pew Research Center.

Etter Florida-skytingen er det ikke kommet noen krav fra konservati­ve amerikansk­e politikere om økt våpenkontr­oll. I stedet tilbyr de «tanker og bønner» til de etterlatte. Det er dermed ingenting som tyder på at volden på amerikansk­e skoler vil avta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway