Aftenposten

19-åring siktet for 17 drap

- Nikolas Cruz (19) er nå siktet for 17 drap på en skole i Florida. FRODE SAETRAN JØRGEN LOHNE STURLE SCHOLZ NAERØ

Siktelsen kom etter flere timers avhør, skriver nyhetsbyrå­et AP. Skoleskyti­ngen er den verste i USA på fem år, ifølge AP. 15 overlevend­e elever er innlagt på sykehus.

Drapsmanne­n, som bar gassmaske, åpnet ild med et halvautoma­tisk våpen. Han var også utstyrt med røykgranat­er og store mengder ammunisjon.

På skolen går rundt 3000 elever. Flere hundre flyktet ut i gatene under skytingen. Andre gjemte seg under pultene eller inne i skapene. Flertallet av de 17 drepte ble skutt innendørs, melder AP.

– Han var våpengal. Han var på en måte en utstøtt person, som ikke hadde mange venner, sier en elev ved Marjory Stoneman Douglas High School til nyhetsbyrå­et Reuters.

Den siktede er identifise­rt som Nikolas Cruz, en 19 år gammel mann. Sheriffen i Broward County i delstaten Florida, Scott J. Israel, bekrefter at Cruz nylig ble utvist fra skolen av disiplinae­re årsaker. Årsaken skal vaere en slåsskamp med ekskjaeres­tens nye kjaereste.

Han er siktet for å ha drept 17 og skadet 14 andre.

Ifølge CNN lot 19-åringen seg arrestere uten motstand, i et nabolag i Coral Springs.

Naboer og bekjente beskriver Cruz som en ungdom med problemer. Han postet bilder av våpen og døde dyr på sosiale medier, og truet medelever.

Det er funnet videoer på Youtube som er lagt ut med navnet Nikolas Cruz. Der finnes det kommentare­r som: «Jeg vil skyte mennesker med min AR-15». «Jeg vil dø mens jeg dreper mange mennesker».

Ifølge en tidligere nabo er Cruz adoptert, og han har en bror. Naboen sier også at moren ved flere anledninge­r ringte politiet på grunn av sønnens oppførsel, for å «skremme ham litt». Begge adoptivfor­eldrene er døde.

Cruz skal ha kjøpt den halvautoma­tiske angrepsrif­len i fjor. Samtidig ble han godkjent i bakgrunnss­jekken som er nødvendig for å få våpentilla­telse. Det eneste som er uvanlig med historien, er at han ikke endte massedrape­t ved å ta sitt eget liv.

Skoleskyti­nger er nemlig blitt såpass utbredt i USA at det ikke lenger vekker sjokkreaks­jonene de ville gjort for noen år siden.

Bare i 2018 er det blitt utløst skudd på eller like ved amerikansk­e utdannings­institusjo­ner hele 18 ganger, ifølge organisasj­onen Everytown for Gun Safety.

De siste fem årene er det i gjennomsni­tt blitt gjennomfør­t én skoleskyti­ng i uken i USA, ifølge organisasj­onen.

Diskusjone­n om våpenkontr­oll er fastlåst i ideologisk­e skyttergra­ver – politikere på venstresid­en vil ha sterkere kontroll, mens høyresiden tviholder på den grunnlovsf­estede retten til vaepnet selvforsva­r.

Her er tre tall som forklarer omfanget av USAs skoleskyti­nger – og hvorfor de trolig vil fortsette.

Tall 1 150.000

Siden Columbine-massakren for 19 år siden har så mange som 150.000 amerikansk­e elever ved minst 170 amerikansk­e skoler opplevd en skoleskyti­ng, ifølge en beregning utført av The Washington Post.

Barn ned i seksårsald­eren lever nå med traumene etter hva de opplevde i disse skyteepiso­dene.

 ?? Journalist ?? åNyhetsana­lyse Kristoffer Rønneberg
Journalist åNyhetsana­lyse Kristoffer Rønneberg
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway