Aftenposten

Må avslutte tannbehand­ling før den er ferdig

- ARNFINN MAUREN

Mona Larsen må avbryte behandling­en hos en privat tannlege. Nye pasienter blir avvist. Nå må de vente i opptil to år før de får ny time hos en offentlig tannlege.

– Jeg klarte å overvinne angsten og begynte på et behandling­sløp i fjor sommer. Nå er jeg redd for å havne tilbake til der jeg var, forteller Mona Larsen (51) fra Skarnes i Hedmark.

Ifølge Larsen har hendelser i barndommen bidratt til at hun har angst for både tannlegebe­søk og tannpuss. Det gikk 17 år før hun våget seg til tannlegen.

Nå er hun halvveis i behandling­sløpet, men frykter at hun ikke får fullført. Årsaken er at Helsedepar­tementet har besluttet at pasienter med ekstrem tannlegesk­rekk som Mona Larsen ikke lenger skal få refundert utgifter hos private tannleger, slik de har fått de siste årene.

Betal selv eller stå i kø

I stedet for å bli behandlet hos private tannleger med refusjon av hele eller deler av utgiftene, har departemen­tet besluttet at disse pasientene nå skal behandles i den offentlige tannhelset­jenesten.

Men det er allerede lang ventetid hos offentlige tannleger. I tillegg må pasientene på nytt overvinne det første hinderet i behandling­en: Å få tillit til tannlegen.

Alternativ­et er å ta hele regningen selv hos den private tannlegen.

– Jeg får dekket ferdiggjør­in-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway