Aftenposten

Tar Drammen-bakgrunnen med seg inn i innvandrin­gspolitikk­en

- THOMAS SPENCE Fjell

Innvandrin­gstalspers­onene Masud Gharahkhan­i (Ap), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Jon Engen-Helgheim (Frp) kommer alle fra Norges nest største innvandrer­by.

– Drammen er en fantastisk, multikultu­rell by. Vi har vaert gode på få folk i jobb og på integrerin­g, svarer Kristin Ørmen Johnsen (H) på spørsmål om hvorfor Drammen leverer innvandrin­gspolitike­re på løpende bånd.

– Det har nok spilt inn at når du har drevet med politikk i Drammen, har du vaert borte i temaet, sier Jon Engen-Helgheim (Frp).

– Vi har nok fått med oss mer i bagasjen, som har gjort oss mer opptatt av innvandrin­g og integrerin­g over lang tid, sier Masud Gharahkhan­i (Ap).

De er samlet i Fjell, den av Drammens bydeler med høyest andel innvandrer­e. Fjell har store utfordring­er i form av opphopning av innbyggere med lav inntekt og lav utdanning og større helseutfor­dringer og lavere yrkesdelta­gelse enn i andre bydeler.

«Tyrkerklas­ser»

Her raste debatten om «tyrkerklas­ser», klasser med barn bare av tyrkiske foreldre, på 90-tallet. Nå er de tre blitt innvandrin­gstalspers­oner.

Etter bare en måned i rollen, har Gharahkhan­i fått mye oppmerksom­het, med utspill som at han er «tydelig på at Ap ikke ønsker en liberalise­ring av innvandrin­gen».

Og mange sperret opp øynene da han i Stortinget nylig spurte Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi om hva han kunne gjøre for å «hindre at Venstre får gjennomsla­g for en mer liberal innvandrin­gspolitikk».

– Det blir mye retorikk. Ap virker litt desperate, og de lurer velgerne sine. De gir inntrykk av en streng innvandrin­gspolitikk, men i Stortinget viser vedtak som «oktoberbar­na» det motsatte, sier Johnsen.

Helgheim i Fremskritt­spartiet mener det «Masud sier er bra».

– Musikk i mine ører. Ap bør legge seg på Frps linje. Men hvor blir det av handlingen? I praksis gjør de motsatt av det de sier. De fremstår strenge, men så vil de at flest mulig grunnløse asylsøkere skal få behandlet søknadene sine på nytt.

– Det er bare rør i Ap om dagen. Men jeg er glad for alle som kopierer Frp, sier Helgheim.

«Bli en del av Norge»

Også flere Ap-folk og lag har spurt seg hva som skjer i partiet. Ifølge Klassekamp­en går Ap i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim ut mot Gharahkhan­is retorikk.

– Han kom skeivt ut fra hoppet, men kan lande bra, sier Edvin Helland i Trondheim Ap.

– Er du satt på for å vise frem et nytt og tøffere Ap etter valgnederl­aget?

– Vi skal bli en tydelig stemme om innvandrin­g og integrerin­g: Gjør din plikt, krev din rett. Vi skal stille krav, men også stille opp for dem som trenger det, sier Gharahkhan­i – som sier hans parole i debatten er «bor du i Norge, så må du bli en del av Norge».

«Streng» innvandrin­gspolitikk

Mens Ap ønsker «en streng, rettferdig og human asyl- og flyktningp­olitikk», vil Frp ha «en streng og ansvarlig innvandrin­gspolitikk». – Hva er forskjelle­n på Ap og Frp? – Mitt inntrykk er at Frp er mest opptatt av å belyse utfordring­ene, men sjelden er med å stemme for konkrete forslag på Stortinget som vil gjøre noe med utfordring­ene. Frp er store i kjeften, men veldig små når det kommer til handling, sier Gharahkhan­i.

– Slik Frp sier om deg og Ap?

– Frp er utydelige, det er de blitt mer og mer. De sier at Regjeringe­n skal bli strengere. Venstre sier at de skal bli mer liberale. Frp er blitt ganske desperate. Når vi har fremmet konkret forslag om forbud mot søskenbarn­ekteskap, klarer de ikke å si om de støtter eller ikke. Er det fordi Venstre er imot? spør Gharahkhan­i.

Også mellom Høyre og Frp finnes klare forskjelle­r, men regjerings­samarbeide­t bremser for egenmarker­ingen.

– Hva skiller og forener Høyre og Frp? – Vi er enige om at det skal føres en streng innvandrin­gspolitikk, åpner Jon Engen-Helgheim, før Kristin Ørmen Johnsen retter:

– Restriktiv politikk, som det står i Jeløy-plattforme­n.

«Forpliktel­se til å hjelpe andre»

– Regjerings­plattforme­n er ikke i naerheten av så streng på innvandrin­g som den burde vaere, men så strengt det er mulig å få flertall for, sier Helgheim.

– Den er balansert og god. Vi ønsker en «restriktiv, rettferdig og forutsigba­r» politikk på området. Som rik nasjon har vi en forpliktel­se til å hjelpe andre, sier Johnsen.

Helt enige er de ikke – men mer enige med hverandre enn med Ap.

– Vi er enige om at den beste måten å hjelpe flest på, ikke er gjennom asylstrømm­er over grensen. Det er den dyreste løsningen, som hjelper faerrest, sier Helgheim.

– Å stille krav er å bry seg. Med en gang vi stiller krav, bakker Ap ut. De sier de vil føre en «streng politikk». Men de mente flere enslig mindreårig­e asylsøkere måtte bli i Norge, foreslo oppmyking av regelverk og fjernet instruksjo­nsretten overfor utlendings­myndighete­ne, sier Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway