Aftenposten

6 spørsmål om innvandrin­g

-

Innvandrin­gstalspers­onene i Ap, Frp og Høyre svarer på 10 spørsmål om innvandrin­g:

1. Flere eller faerre innvandrer­e? Kristin Ø. Johnsen (H): Naeringsli­v og noen sektorer er avhengig av spesialise­rt arbeidsinn­vandring. Om vi ikke har tilstrekke­lig kapasitet, må det åpnes for det. Masud Gharahkhan­i (Ap): Det går ikke an å svare «flere» eller «faerre». Norge trenger arbeidsinn­vandring, men det må kombineres med sterk kontroll og innsats mot sosial dumping.

Jon Helgheim (Frp): Faerre.

2. Ønsker dere flere eller faerre flyktninge­r og asylsøkere?

H: Ønsker ikke å øke flyktningk­voten, men kan vurdere det om det kommer faerre asylsøkere. Ap: Selvfølgel­ig ønsker vi at det skal bli faerre flyktninge­r og asylsøkere i verden.

Frp: Faerre.

3. Ønsker dere å fjerne retten til å søke asyl fra Norge?

H: Nei, men ved masseflukt­situasjone­r må vi samarbeide internasjo­nalt om nye løsninger på asyl. Ap: Nei. Men vi må jobbe for å få et mer rettferdig og baerekraft­ig asylinstit­utt i Europa.

Frp: Ønsker en omlegging som gjør at asylsøkere henvises til asylsentre utenfor EU, og at alle asylsøkere blir en del av FNs system. I praksis vil det si å fjerne muligheten til å søke asyl ved grensen som i dag.

4. Ønsker dere strengere vilkår for familiegje­nforening?

H: Nei, men vi må ha strenge forsørgels­eskrav og tiltak mot proformaek­teskap og flerkoneri. Bruke DNA-test for å avklare slektskap. Ap: Ja, og derfor har vi foreslått å forby søskenbarn­ekteskap.

Frp: Ja.

5. Ønsker dere lov mot arrangerte ekteskap?

H: Mot arrangerte ekteskap, men vanskelig å håndheve forbud. Ap: Ja. Har foreslått å forby psykisk press ved arrangerte ekteskap. Frp: Ja. Det finnes også i dag, men kan muligens bli enda tydeligere.

6. Viktigste tiltak for å få gjennomfør­t innvandrin­gspolitikk­en?

H: Tiltak som gjør at flere kommer i arbeid og blir integrert. Reformere introduksj­onsprogram­met. Prioritere kvoteflykt­ninger med størst sjanse for integrerin­g.

Ap: Kontroll på grensene, at de som kommer laerer seg norsk og får seg arbeid samt sterkere virkemidle­r mot sosial kontroll.

Frp: Innstramni­nger på familieinn­vandring og -etablering.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ??
FOTO: STEIN J. BJØRGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway