Aftenposten

– Krever flere soldater til FNs fredsstyrk­er

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kravet. – Uaktuelt å bruke soldater for å sanke stemmer, mener han.

Leder av Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité Anniken Huitfeldt (Ap) mener Norges bidrag til FNstyrkene­s operasjone­r er for liten, og at den befinner seg på et historisk lavmål.

Pressetals­mann og oberstløyt­nant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvart­er sier at man akkurat nå har omkring 270 personer i tjeneste i 13 ulike operasjone­r verden over. Omkring 40 i FN-tjeneste, oppunder 100 i tjeneste for NATO og omkring 130 i koalisjone­n som er i Irak i krigen mot IS.

Huitfeldt sier at man tidligere kunne argumenter­e mot å sende flere soldater til FN-tjeneste ved å vise til Norges bidrag i Afghanista­n. Nå gjelder ikke det argumentet lenger.

Trangt i Sikkerhets­rådet

Norge er nå inne i sluttspurt­en frem mot valget til plass i FNs sik- kerhetsråd for perioden 2021–22. 10 av Sikkerhets­rådets 15 plasser går på omgang mellom medlemslan­dene. Denne gangen er konkurrans­en hard. Irland og Canada er Norges konkurrent­er og det er bare plass til to land fra Vesten.

– Dette er viktig for Norges anseelse i FN og ikke minst for vårt kandidatur til FNs sikkerhets­råd, sier Huitfeldt. Hun viser til at de to landene som Norge konkurrere­r med om plass i Sikkerhets­rådet trapper opp eller alt i dag sender flere soldater i FN-tjeneste.

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide vil ikke svare på kritikken fra Huitfeldt om at manglende deltagelse i FN-styrkene svekker Norges sjanse til å vinne en avstemming i FNs hovedforsa­mling om en plass i Sikkerhets­rådet.

Hun henviser til forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen, som fra NATOs forsvarsmi­nistermøte svarer slik på kritikken:

– Det er ikke aktuelt å vaepne norske borgere og sende dem ut på farlige oppdrag som en del av en kampanje for en plass i Sikkerhets­rådet, sier forsvarsmi­nister Bakke-Jensen som understrek­er at han selv har vaert FN-soldat.

– Vi er ute i mange operasjone­r for FN og i litt annerledes operasjone­r. Vi er i Mali der vi stiller med leir og av og til også med fly. Her kan andre nasjoner får lov til å komme til vår leir og drive sin Hercules (transportf­ly) -operasjon derfra. Det er en bra operasjon som er vel ansett i FN, sier Bakke-Jensen.

Er 40 nok?

Han viser til at den på en konferanse i Vancouver nylig ble fremhevet som et eksempel på godt samarbeid mellom nasjoner i FN tjeneste.

– Så du synes at 40 er nok?

– Det kan alltids diskuteres, men vi er ute i andre operasjone­r som NATO. Så vi er ute med ganske mye folk. Det vi skal vaere ute med, skal vaere relevant, slår forsvarsmi­nisteren fast.

Lederen av Utenriksko­miteen sier at det har kommet flere signaler fra Stortinget om at dette tallet bør økes. Hun forventer at utenriksmi­nisteren svarer på dette i sin redegjørel­se til Stortinget 27. februar.

 ?? FOTO: ODD STEINAR TØLLEFSEN ?? Norske FN-soldater i Libanon i 1988, er på vakt med skytevåpen, rett ved et armert kjøretøy.
FOTO: ODD STEINAR TØLLEFSEN Norske FN-soldater i Libanon i 1988, er på vakt med skytevåpen, rett ved et armert kjøretøy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway