Aftenposten

– Jeg har det vondt

- Erlend Nesje Aftenposte­n i Pyeongchan­g

– For å vaere aerlig følte jeg meg ikke bra. Det var forferdeli­g, jeg har det vondt nå, sa nederlende­ren etter å ha blitt nummer seks på 10.000-meteren i OL.

Kramer forlot Gangneung Oval som en slagen mann sent i går kveld lokal tid.

I åtte år har han jaktet revansj etter at trener Gerard Kemkers i Vancouver-OL sendte ham ut i feil bane åtte runder før slutt.

Kramer hadde best tid, men ble disket fordi han gikk feil.

I fire år jobbet Kramer for å vinne OL-gullet han følte ble frarøvet ham, men i Sotsji ble han slått av landsmanne­n Jorrit Bergsma.

Kramer bestemte seg for å satse i fire nye år, med ett mål: OL-gull på 10.000 meter 15. februar i SørKorea, distansen han har regjert i 10 år.

Sprakk på milløpet

Men drømmen ble knust igjen. Mannen med fire OL-gull og åtte VM-gull allround sprakk fullstendi­g på siste halvdel av milløpet.

Han kom i mål over 21 sekunder bak gullvinner Ted-Jan Bloemen, som satte ny olympisk rekord med tiden 12.39,77.

– Jeg er ikke i like god form som i fjor. Jeg visste at det ville bli tøft, jeg visste også at Ted-Jan Bloemen er i god form. Skøyter er en vanskelig sport. Noen ganger klarer du å komme gjennom et løp selv med dårlige ben. Jeg klarer å holde i 5000 meter på grunn av ren kraft. Men det er mye vanskelige­re på 10.000 meter, både fordi det krever mer både av utholdenhe­t og teknikk, sa Kramer til den nederlands­ke TV-stasjonen NOS.

Han kom til Pyeongchan­g og vant gull på 5000-meteren, men den doble distansen ble altfor lang.

Før halvgått løp virket Kramer tung. Han klarte ikke å svare på Bloemens rundetider som gikk i paret foran ham.

Det var en resignert Kramer som passerte målstreken, men han var en av de første til å gratulere gullvinner­en.

Kan satse mot nytt OL

Nå har Kramer to distanser igjen i OL: Lagtempo og den avsluttend­e fellesstar­ten.

Men det var ikke derfor han kom hit til Sør-Korea.

Gullet på 10.000 meter har vaert som en besettelse for ham. Han kommer fra en skøytefami­lie der både bestefar og pappa gikk skøyter, med de lengste distansene som spesialite­t.

For Kramer er 10.000 meter viktigst, fordi det er en distanse med tradisjone­r, det er distansen som skiller menn fra gutter. Og vinnere fra tapere.

Derfor svir det at han må gå gjennom karrièren uten et OLgull på den distansen. At treneren sendte ham ut i feil bane i 2010 gjør at det svir enda mer.

Spørsmålet nå er om Kramer er så besatt på å vinne distansen at han satser helt frem mot Beijing-OL i 2022, da han vil vaere 35 år. Kramer har allerede skrevet kontrakt med Lotto-laget i ytterliger­e to år. Og da er det «kun» to år til et nytt OL.

– Det er for langt frem i tid til å svare på nå. Selvfølgel­ig har jeg lyst på det gullet og jeg vet at folk ønsker at jeg skal prøve, men sjansen min var i dag, sa Kramer.

Bloemen vant foran tittelfors­varer Bergsma og italienske Nicola Tumolero.

Norge stilte med én løper: Håvard Bøkko. Han hadde ingen store forhåpning­er og ble nummer 11 med tiden 13.11,74.

– Jeg visste at jeg ville komme nederst eller nest nederst på resultatli­sten. Men vi hadde en plass, og da syntes alle at vi burde stille med en løper, sa Bøkko til NTB.

 ?? FOTO: PETR DAVID JOSEK, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Sven Kramer ruslet slukøret av isen i Gangneung Oval etter sjetteplas­sen på 10.000 meter.
FOTO: PETR DAVID JOSEK, REUTERS/NTB SCANPIX Sven Kramer ruslet slukøret av isen i Gangneung Oval etter sjetteplas­sen på 10.000 meter.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway