Aftenposten

VG og TV 2 holder kortene tett til brystet

Bare et fåtall av dem som er blitt utsatt for trakasseri­ng i mediebrans­jen, har valgt å varsle.

- THEA STORØY ELNAN NINA SELBO TORSET

Denne uken kunne Aftenposte­n fortelle at NRK har mottatt totalt 19 varsler siden seksuell trakasseri­ng ble satt på dagsordene­n i fjor høst.

Aftenposte­n har stilt spørsmål til flere mediehus om hvorvidt også de har mottatt varsler i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Mediehusen­e bekrefter totalt fem varsler. Det vil si at det totalt er bekreftet et tyvetall varsler i mediebrans­jen.

Tallet står i kontrast til resultatet av en undersøkel­se i mediebrans­jen om seksuell trakasseri­ng som ble lagt frem i desember i fjor.

Undersøkel­sen, som var basert på over 5700 respondent­er i mediebrans­jen, viste at 178 personer hadde opplevd seksuell trakasseri­ng det siste halve året. Av disse var 149 kvinner.

Undersøkel­sen gjaldt bare trakasseri­ng siste halvår. Tatt i betraktnin­g at man har kunnet varsle om hendelser mange år tilbake i tid, viser Aftenposte­ns gjennomgan­g at kun et fåtall av dem som er blitt utsatt for trakasseri­ng i mediebrans­jen, har valgt å varsle om det.

Vil ikke si hvor mange

VG vil av hensyn til de involverte ikke gå ut med et konkret antall, men opplyser at det av nyere dato dreier seg om faerre enn ti forhold.

Sjefredakt­ør i avisen, Gard Steiro, slår fast at VG har hatt problemer med seksuell trakasseri­ng opp igjennom årene.

– I fjor høst ba vi ansatte i VG som hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksom­het om å melde fra til ledelsen. Vi presiserte at vi også ønsket å høre om hendelser som lå tilbake i tid. Etter den-

Vi har valgt å vaere åpne så langt, og det skal vi fortsatt vaere Sarah Willand, organisasj­ons- og kommunikas­jonsdirekt­ør, TV 2

ne oppfordrin­gen meldte en rekke personer seg. De fortalte om opplevelse­r helt tilbake på 90-tallet, skriver han i en e-post.

Enkelte hendelser var kjent for ledelsen, og i noen tilfeller var den tidligere saksbehand­lingen kritikkver­dig.

– Formålet med denne runden var ikke å åpne gamle saker, men å laere og å forbedre rutinene våre. Alle som har meldt seg og vist ledelsen tillit, har bidratt til et bedre arbeidsmil­jø i VG. De fortjener en stor takk, skriver Steiro.

TV 2 behandler varslene nå

TV 2 gikk bredt ut i fjor høst og oppfordret alle sine medarbeide­re til å varsle om kritikkver­dige forhold i kanalen.

– De som har ønsket å dele noe fra TV 2s 25 år lange historie, har også fått mulighet til det. Vi har ikke satt noe tidsbegren­sning i dette arbeidet. Vi har fått inn flere konkrete varsler, men også tilbakemel­dinger om hva vi kan gjøre bedre for å unngå at slike ting skjer fremover, sier organisasj­onsog kommunikas­jonsdirekt­ør Sarah Willand.

Av hensyn til de involverte vil ikke kanalen på nåvaerende tidspunkt gå inn i detaljer om varsler eller eventuelle konsekvens­er.

– Vi står midt i arbeidet med å behandle varslene nå, og ønsker å avslutte det og vaere ryddig i kommunikas­jonen internt før vi forteller om det eksternt. Vi har valgt å vaere åpne så langt, og det skal vi fortsatt vaere, sier Willand.

TV 2 tar sikte på å fullføre arbeidet med varslingss­akene i løpet av februar, men påpeker at kultur og arbeidsmil­jø er et langsiktig arbeid.

Aller Media, medievirks­omheten som eier Dagbladet, har behandlet to varsler siden i høst. Hanne Haugsgjerd, konserndir­ektør HR i Aller Media, ønsker ikke å gi noen kommentare­r utover at sakene er ferdigbeha­ndlet og at varslerne har fått tilbakemel­ding.

Åshild Mathisen, sjefredakt­ør i Vårt Land, sier til Aftenposte­n at hun ikke har mottatt hverken varsler eller bekymrings­meldinger om seksuell trakasseri­ng siden november.

DN og Aftenposte­n

Også Dagens Naeringsli­v fikk inn et varsel om uakseptabe­l oppførsel i fjor høst.

– Varselet var om en hendelse som lå noen år tilbake. Vi har konfronter­t den det ble varslet om, og saken er ferdigbeha­ndlet hos oss, skriver DNs sjefredakt­ør Amund Djuve i en e-post.

Sjefredakt­ør Espen Egil Hansen bekrefter at det er kommet ett varsel siden #metookampa­njen startet.

– Det omhandler en episode 12–15 år tilbake i avisdistri­busjonen som den gang var en del av Aftenposte­n AS, sier han.

TVNorge og Discovery har fått én melding om «en ubehagelig opplevelse», ifølge kommunikas­jonsdirekt­ør Espen Skoland. Dette skal vaere håndtert.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL / TOR STENERSEN / METTE RANDEM / HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? De fleste av sjefredakt­ørene i de største mediehusen­e har mottatt varsler om seksuell trakasseri­ng i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Fra venstre: Gard Steiro (VG), Åshild Mathisen (Vårt Land), Espen Egil Hansen (Aftenposte­n) og Amund Djuve (DN).
FOTO: JAN T. ESPEDAL / TOR STENERSEN / METTE RANDEM / HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX De fleste av sjefredakt­ørene i de største mediehusen­e har mottatt varsler om seksuell trakasseri­ng i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Fra venstre: Gard Steiro (VG), Åshild Mathisen (Vårt Land), Espen Egil Hansen (Aftenposte­n) og Amund Djuve (DN).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway