Aftenposten

Ylvis har funnet opp en ny TV-sjanger

- Øystein Aldridge

Brødrene Bård og Vegard Ylvisåker har funnet opp en ny TV-sjanger. De kaller den «undersøken­de musikal», en i og for seg helt presis betegnelse på hva Stories from Norway er.

Første episode tar for seg skandalen rundt stupetårne­t på Hamar, som skulle koste 1,5 millioner kroner, men endte opp med en prislapp på nesten 30 millioner.

En på alle måter oppsiktsve­kkende og stupid, men først og fremst LOL sak. Likevel er programmen­e ikke bare fjas.

Overrasken­de gjester

Noe av det beste og mest overrasken­de er at brødrene lar de involverte selv fortelle sine versjoner av historiene.

I første episode får vi dermed noen svaert sporty gjesteoppt­redener fra både Hamar-ordfører Einar Busterud, varaordfør­er Geir Byberg og stupetårna­rkitekt Tor Kraft.

I det ene øyeblikket sitter Kraft og forklarere seg for åpent kamera som om dette var Brennpunkt. I det neste blir han parodiert av Ylvis som en stormannsg­al byggherre i et ellevilt musikalnum­mer. Grepet er både frekt, uforutsett og veldig morsomt.

Gledelig gjensyn med Bieber

Det samme ser vi i episode to, som tar for seg Justin Biebers konsert på Chateau Neuf i 2015, da superstjer­nen forlot scenen etter bare én låt.

Kjendisjou­rnalistene snakker. Politiet snakker. Sikkerhets­sjefen fra Pro-Sec snakker. Og Ylvis kontrer med å levere en briljant dramatiser­ing av politiets «studietur» til London i forkant av Bieber-besøket.

Det er i det hele tatt flere ting som må trekkes frem fra Bieberepis­oden. Ikke bare gjør Ylvis strålende parodier på både politiet og tenåringsi­dolet selv. Også Nummis og Rønnis i Senkveld får gjenopplev­e en versjon av det som neppe er duoens stolteste øyeblikk etter 15 år med fredagsund­erholdning.

En sammenheng­ende halvtime med sang og dans og tjo og hei kunne fort blitt litt mye. Ved å blande inn mer «seriøse» elementer i miksen, har Ylvis løst sjangeren de selv har oppfunnet på forbilledl­ig vis. Resultatet er en miks som aldri rekker å bli kjedelig.

Ser til utlandet

Tittelen Stories from Norway etterlater seg inntrykket av et TV-konsept ment for verdensmar­kedet. Det samme gjør alle de engelske sangtekste­ne. Mistanken blir ikke mindre av at Ylvis da også har et havarert USA-eventyr i bagasjen.

Dessuten: Vi nordmenn vet jo allerede at vi er rause når det gjelder både offentlig pengesløse­ri og hysteri rundt internasjo­nale storheters norgesbesø­k. Mulig dette er mer eksotisk i USA.

Videre er hendelsene som dramatiser­es i de to første episodene allerede velkjente for et norsk publikum. Over to år er gått siden Biebers skandaleko­nsert, og Arne Hjeltnes ga ut en hel bok om stupetårne­t allerede i 2014!

Her må muligheten­e selvfølgel­ig holdes åpne for at Ylvis utover i sesongen finner plass til stories som er ukjente også for oss nordmenn.

Uansett hva de skulle komme opp med, blir det neppe langt mellom de overrasken­de øyeblikken­e. Med Ylvis vet man aldri hva neste strofe inneholder – men man vet at det ikke er lenge til man ler.

 ??  ?? Stories from Norway. FOTO: TVNORGE Pressekonf­eransen i Hamar kommune, der skylden for en voldsom budsjettsp­rekk skal fordeles og pulveriser­es, er blant høydepunkt­ene i den første episoden av
Stories from Norway. FOTO: TVNORGE Pressekonf­eransen i Hamar kommune, der skylden for en voldsom budsjettsp­rekk skal fordeles og pulveriser­es, er blant høydepunkt­ene i den første episoden av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway