Aftenposten

Tech-gigantene vil bli mer menneskeli­ge

- ANDERS VEBERG KRISTINE HELLEM AANSTAD

Samtidig som frykten for nettavheng­ighet eksplodere­r i USA, er flere tech-topper blitt bevisste på problemet.

Derfor vil de – i alle fall tilsynelat­ende – sette søkelys på mer menneskeli­ge og naere relasjoner: Facebooks mål for 2018 er «Time Well Spent».

Ordlyden har de adoptert fra Google-avhopperen Tristan Harris’ bevegelse, som er blant stemmene som advarer høyest mot konsekvens­en av overdreven nettbruk.

At Facebook, som 85 prosent av nordmenn fortsatt besøker daglig, skal gjøre store endringer, er allerede kjent. Målet er å prioritere venner og familie i nyhetsstrø­mmen. Også Snapchat gikk inn i 2018 med samme ambisjon. Resultatet ble en oppdaterin­g som er upopulaer og utskjelt.

Tanken bak er likevel den samme: Mennesket skal stå i sentrum. Nettavisen The Verge spår at mantraet «Time Well Spent» vil bli blant de viktigste debattene i 2018, på linje med falske nyheter i 2017.

Veier opp for ulempene

Samtidig som tech-gigantene vil bli mer menneskeli­ge, etterligne­r de allerede i dag de meningsfyl­te møtene vi trenger.

– Men over tid er det ikke nok, skriver psykolog Jørgen Flor – passende nok over SMS.

– For noen er det vel ikke et valg mellom et sosialt liv i virkelighe­ten eller på nett, men et valg mellom nettet eller ingen menneskeli­g kontakt. Derfor tror jeg fordelene med nettbruk helt klart veier opp for ulempene.

Gode ideer med skyggeside­r

Psykolog Svein Øverland var en av de store tech-optimisten­e da Facebook kom. Også han trodde fordelene veide opp for ulempene. Han ble medlem av Facebook mens du fortsatt måtte inviteres dit, og var tidlig ivrig på å starte psykologne­ttverk der.

– Så ble jeg oppmerksom på skadevirkn­ingene av mye tidsbruk på nett. Nå har jeg meldt meg ut av Facebook for lenge siden, sier Øverland, som har fulgt «Time Well Spent»-bevegelsen siden starten.

– Veldig mye av det som opprinneli­g var gode ideer, har skyggeside­r som folk ikke tar helt inn over seg, fortsetter Øverland.

Han trekker frem flere negative sider med overdreven nettbruk, både psykisk og fysisk: Stress, søvn, selvtillit og generell psykisk helse kan påvirkes, for å nevne noe.

Øverland ønsker seg en merkelapp på nettsider og programmer, der du som bruker får vite om hvor avhengig du kan bli og hvilke psykologis­ke prosesser som brukes for å få deg hektet.

– De sosiale mediene er en industri som tjener penger på å gjøre oss avhengige, sier Øverland, som ikke lar seg overbevise av tech-gigantenes gode intensjone­r alene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway