Aftenposten

Overbevise­nde musikalsk friminutt

-

Trioen Gurls strutter av selvtillit, lekenhet og humørfullt musikalsk entusiasme. Musikalsk mesker de seg skamløst og uhøytideli­g og serverer et fascineren­de, sjangerlek­ent heksebrygg.

Vennskapet­s gleder

Smaksingre­diensene er mange, musikken er enkel og direkte, men også intrikat. De kaller det selv et musikalsk friminutt. De vil bare ha det moro, og det er direkte smittende.

På utsøkt vis utfyller de hverandre på alle plan. Vennskap gir trygghet, erfaring gir kreative muligheter, mens kunnskap gjør valgmuligh­etene naermest grenseløse. Det hele oppleves som spontant, men Gurls har kontroll på hver detalj.

Trioens spinkle instrument­ering, kun med saksofon, bass, perkusjon og vokal, gjør det hele overmåte gjennomsik­tig. Dermed blottstill­es også det lett parodiske ved prosjektet, dets sjarmerend­e tull, kjønnsroll­espillet og det motsetning­sfulle ved å blande ting så skamløst. Dette er alvor, men på en avvaepnend­e og sjarmerend­e måte. Sangene er konfronter­ende.

Men – det er et herlig men! Skal vi si de gir oss en slags inkluderen­de invitt med en nesestyver. Gutta har noe å bryne seg på her – Run Boy, Run. Albumtitte­len passer perfekt – alle blir gjort narr av uten at noen bør føle seg støtt.

Fordel jazzen

Det du hører, er faktisk det de gjorde i studio. Ingen pålegg i etterkant. Det krever sin musiker, og der kommer jazzbakgru­nnen inn. Fra første saksofonto­ne i den drivende åpningssan­gen «Worried bout ya» har de grepet på deg. Rytmisk og lekent på samme tid.

Så demper de ned med nydelige «Oui». Det er mye soul i Taalahs vokal der hun kjaeler med sangen. Så er det «Dis boy». Bass og vokal. Gruppen har karisma. Humoristis­ke og direkte «Syngedame» er eneste norskspråk­lige låt. Uimotståel­ige «Pork shop lover» er låten som startet hele prosjektet. Da gjenstår å nevne den såre balladen «The boy who came to town» og rytmisk besnaerend­e «Without you».

Spennet i repertoare­t viser Hanna Paulsbergs brede kontroll over låtskriver­faget. Og med de to venninnene blir dette en drømmegrup­pe.

Gurls består av tre av landets mest ettertrakt­ede musikere, saksofonis­ten Hanna Paulsberg, vokalisten Rohey Taalah og bassisten Ellen Andrea Wang. Førstnevnt­e har skrevet all musikk og tekst.

Aktivt trekløver

Snakker vi jazz, dukker ofte disse tre opp i en eller annen sammenheng. Av egne prosjekter står Paulsbergs Concept, Wang med Pixel, og Rohey Taalah med gruppen Rohey, frem som deres hjertebarn.

Gruppen er en forfrisken­de vital og original tilvekst til den norske musikkscen­en. Måtte det bli mer enn et friminutt som trekløvere­t har indikert. Til det er dette for bra til å vaere et engangsfor­etak.

 ?? FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD ?? Gurls, bestående av Hanna Paulsberg (fra venstre), Rohey Taalah og Ellen Andrea Wang, er et drømmelag av en gruppe.
FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD Gurls, bestående av Hanna Paulsberg (fra venstre), Rohey Taalah og Ellen Andrea Wang, er et drømmelag av en gruppe.
 ??  ?? Svein Andersen
Svein Andersen
 ??  ?? Run Boy, Run
Run Boy, Run

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway