Aftenposten

Irriterend­e og fascineren­de familiedra­ma

- Asbjørn Slettemark

Alan Ball er ikke ukjent med å diskutere livskriser på lerret eller skjerm. I 2000 rensket han Oscar-bordet med manuset til American Beauty, hvor Kevin Spaceys 42-åring i villfarels­e begynner å pumpe jern og sjekke datterens altfor unge venninne, før han tok oss gjennom fem glimrende sesonger om begravelse­sagentene i Fisher-familien i Six Feet Under.

Ball fylte selv 60 år i fjor, så det er ikke overrasken­de at hans nye serie Here and Now starter som den gjør: med en 60-årskrise. Tim Robbins spiller filosofipr­ofessoren Greg Boatwright, som ble berømt av å oppfordre til å møte vanskeligh­eter med glede og leve i nuet. I møtet med Trumps USA og egen alderdom erklaerer han derimot deprimert og desillusjo­nert at ingenting betyr noe som helst.

Livstrøtt og irriterend­e

Både tittelen og handlingen i Here and Now springer ut fra Boatwright, men han blir fort mer av en bifigur når familieliv­et i trendy Portland brettes ut. Det er egentlig like greit, siden Robbins’ livstrøtte spill – samme ansikt om han har sex med ung prostituer­t eller er deprimert i dusjen – ikke er nok til å baere mer enn en scene her og der.

Holly Hunter glimrer derimot som hans irriterend­e insisteren­de og velmenende terapeutko­ne Audrey Baker, men det er barna deres som har hovedrolle­n. Møt Kristin, parets biologiske datter, og Ashley, Duc og Ramon. De tre siste er adoptert fra Liberia, Vietnam og Colombia, og familien fremstår som det ultimate liberale snillhetsp­rosjektet.

De nå voksne barna er smertefull­t klar over denne dryppende ironien, og serien åpner da også friskt med lakonisk ping-pong dialog mellom Duc og Ashley, som himler med øynene over foreldrene­s eksperimen­t.

Lever Grindr-livet

Bak kafésarkas­men ligger det selvsagt også smerte og sorg, og Alan Ball er god når han lag for lag skreller bort søsknenes forsvarssk­jold. Here and Now er likevel ikke et vanlig familiedra­ma av typen Olive Kitteridge eller Six Feet Under.

Ramon, som lever livet på dating-appen Grindr, designer dataspill og er mamma Audreys øyensten, får underlige hallusinas­joner med tallene 11/11, og mens familiens moderne problemer ruller og går, får seeren også et new age-inspirert psykodrama i fanget.

Hvorfor drømmer Ramon om moren til hans fremtidige psykiater, er han fremsynt eller psykotisk? Er Here and Now science fiction, eller har Ramon bare røykt altfor mye marihuana? Etter fire episoder er det vanskelig å si, for Here and Now roter bort en god start med å forsøke å vaere for mange ting samtidig.

Familien utvikler seg mot karikature­r, og familiedra­maet med en vri blir til den overdøvend­e lyden av en hammer som febrilsk forsøker å slå inn det ene poenget etter det andre.

Islam, campus-debatt, transseksu­alitet, patriarkat­et, mountainbi­king, psykiatrie­n og skjeggete homofile baristas, alt skal få sine fem minutter øverst på plakaten når Here and Now forsøker å fortelle oss ting å mene.

De beste familiehis­toriene

I all den lette irritasjon­en som oppstår utover i episodene, er det likevel noe uimotståel­ig over Bayer-Cartwright-familien. Som de tydelig skårne figurene og store konflikten­e i fjorårets Big Little Lies, gir Here and Now en følelse av å sitte på orkesterpl­ass når et naermiljø utfolder seg.

Alan Ball har kanskje gått seg vill i new age og et behov for å si noe stort og viktig om USA i 2018, men han klarer ikke å rote seg bort fra at han skriver familiehis­torier bedre og mer fascineren­de enn alle andre i bransjen. Anmeldelse­n er basert på de fire første episodene i sesong 1.

 ?? FOTO: HBO NORDIC. ?? Sosie Bacon og Jerrika Hinton som søstrene Kristin og Ashley i første sesong av HBO-serien Here and Now.
FOTO: HBO NORDIC. Sosie Bacon og Jerrika Hinton som søstrene Kristin og Ashley i første sesong av HBO-serien Here and Now.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway