Aftenposten

Myten om blårussens inntog

-

Matematike­r Simen Gaure og samfunnsøk­onom Eric Naevdal beklager seg i Aftenposte­n 9. februar over at andre enn fagekspert­er er kommet inn som ledere i offentlig sektor.

Spesielt irriterer de seg over ledere fra handelshøy­skoler eller «folk som først og fremst er gode på PowerPoint».

Det er ingen tegn til at de to har sett ironien i at en matematike­r og en samfunnsøk­onom avskriver andre enn fagekspert­er som ledere i offentlig sektor, mens de selv med den største selvfølgel­ighet oppkaster seg til eksperter på ledelse og organisasj­on.

Hvis de to forskerne hadde bedrevet et minimum av forskning på området, ville de nemlig funnet ut at blårussinn­toget i offentlig sektor er en illusjon.

I fjor kom en oppgave ved Norges handelshøy­skole som viste at 38 prosent av større offentlige virksomhet­er ikke har en eneste siviløkono­m i ledergrupp­en, mot bare 2 prosent i privat sektor.

Vi ser altså at så godt som alle større virksomhet­er i privat sektor finner det fornuftig å ha siviløkono­mer i ledergrupp­en i samspill med andre kompetanse­r.

I private virksomhet­er arbeider siviløkono­mer og ulike fagekspert­er med oppgaver som å kartlegge brukerbeho­v, vurdere investerin­ger, balansere kvalitet og effektivit­et, unngå budsjettov­erskridels­er og organisere arbeidet på en god måte.

Jeg kan ikke forstå at dette skal vaere mindre viktig når milliarder av fellesskap­ets verdier forvaltes enn når private verdier forvaltes.

Tom Bolstad adm.dir. i Econa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway