Aftenposten

Norge må protestere mot nyvalget i Venezuela

-

ved tidligere valg og folkeavste­mninger mot at internasjo­nale valgobserv­atører ikke har fått fri tilgang til å sjekke valget etter gjeldende internasjo­nale regler.

Selv professor Jennifer McCoy, som represente­rte The Carter Center, og som godkjente resultaten­e ved folkeavste­mningen i 2004, skrev i The Hill 26. januar i år at valgene i Venezuela etter hvert har mistet all troverdigh­et på grunn av usikkerhet­en knyttet til selve prosessen.

Venezuela befinner seg på kanten av totalt sammenbrud­d.

Utestengte kandidater

Et tredje punkt som ikke har vaert gjenstand for forhandlin­ger, er hvem som skal ha anledning til å stille som kandidater. To andre av de fremste opposisjon­spolitiker­ne, Leopoldo López og Henrique Capriles, er begge erklaert av Maduro som utelukket fra å delta. López sitter fengslet, og Capriles er anklaget for ulydig opptreden ifølge påtalemakt­en. Et nytt, skjebnetun­gt valg som dette skal altså finne sted der det er muligheter for valgfusk, og det vil herske uklarheter omkring spilleregl­ene.

Norges ansvar

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide fremmet ved FNs generalfor­samling i høst en resolusjon om beskyttels­e av menneskere­ttighetene og de som kjemper for disse. Resolusjon­en er den første i sitt slag som er blitt enstemmig vedtatt i FN.

Sammen med EU, USA og Limagruppe­n bør det påligge Norge et ansvar for aktivt å ta avstand fra Maduros forsøk på å føre både det venezuelan­ske folk og det internasjo­nale samfunn bak lyset, og protestere mot et presidentv­alg som skal skje på slike premisser som klart bryter med fundamenta­le menneskere­ttighetspr­insipper. Norge har også et ansvar for å yte humanitaer bistand til det venezuelan­ske folk.

 ?? FOTO: MARCO BELLO, REUTERS/NTB SCANPIX ?? President Nicolás Maduro, her i Venezuelas høyesteret­t, skrev nylig ut nyvalg med tre måneders varsel.
FOTO: MARCO BELLO, REUTERS/NTB SCANPIX President Nicolás Maduro, her i Venezuelas høyesteret­t, skrev nylig ut nyvalg med tre måneders varsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway