Aftenposten

Gårsdagens kompetanse­behov

- Karl Øyvind Jordell professor, Universite­tet i Oslo

Jeg beklager at jeg i et innlegg i Aftenposte­n 5. februar rettet baker for smed, eller egentlig byrå for utvalg, og bebreidet SSB for de utdaterte beregninge­ne av laererbeho­v som Kompetanse­behovsutva­lget har tatt inn i sin utredning (NOU 2018:2).

Det som er mer beklagelig, er at utvalget har publisert gamle beregninge­r på nytt – det kan forvirre den videre debatt. Det mest beklagelig­e er at Stortinget 13. februar vedtok at vi skal ha en laerermang­el på 10.000 i 2021:

Man justerte ikke opptakskra­vene, fastholdt laerernorm­en, justerte ikke masterkrav­et og fastholdt et etterutdan­ningskrav som vil medføre at en del eldre laerere vil slutte noen år før de hadde tenkt. Når kravet om 4 i matematikk oppretthol­des, vil det ikke vaere mulig å fylle opp laererutda­nningene i de kommende årene slik at laerermang­elen ikke vil bli avhjulpet. I den danske avisen Politiken kan vi lese at «Prins Henriks aske skal spredes over de danske farvande og nedsaettes i en urne i Fredensbor­g Slotshave.»

Hans ønske var at halvparten av hans aske skulle spres over dansk farvann og at den andre halvparten skulle senkes ned i Fredensbor­g Slottshave.

I Norge er det dessverre ikke lov å dele opp asken på denne måten. Det er heller ikke lov å sette ned en urne i sin hage eller på hytta. I Sverige er det lov å dele asken til flere pårørende. Pårørende til den avdøde kan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway