Aftenposten

Medierevis­jonen

- Anki Gerhardsen frilansjou­rnalist og teaterkrit­iker

Lukk øynene og tenk deg om: Hva er det vi ikke snakker fritt og åpent om i dag? Hva er vår tids tabufelt?

Angst og depresjon, sa du?

Glem det. En dash med angsthisto­rikk er blitt selve kakepynten i et progressiv­t liv med meningsbae­rende ambisjoner: Been there. Done that.

Nei, vår tids tabu i de progressiv­e kretser, og der kryr det av journalist­er, er en problemati­serende og kritisk holdning til minoritete­nes krav og virkelighe­tsbeskrive­lse.

13. februar kom et sjeldent unntak på trykk i Aftenposte­ns spalter. Der skrev Torstein Ulserød fra Civita en oppsiktsve­kkende og interessan­t refleksjon over drapet på Siv Jensens status som homovenn. Som en del lesere vel har fått med seg, vakte det voldsom harme i det skeive miljøet at Fremskritt­spartiets leder ble berømmet under årets Gay Galla.

Intolerant overfor andre meninger

Men Ulserød går lenger enn å kritisere harmen. Han hevder at homoeliten, og her er deler av norsk presse inkludert, er intolerant og at meninger utenfor et smalt register blir møtt med sterke sanksjoner og hatefull respons. Ulserød kan skrive denne kommentare­n uten selv å bli henrettet på torget fordi han er homofil. Og dessuten rimelig ung. Ingen kan slå ham i hjel med middelaldr­ende heteromann-argumentet. Det som ellers knuser ethvert tilløp til reell debatt. At det ikke er flere med engasjemen­t for samfunnsut­fordringer som for lenge siden og med høy røst har diskutert alle problemsti­llingene Ulserød risser opp i sin kommentar, handler om en servil og til dels vettskremt holdning til minoritete­r.

I essayet «The most intolerant wins» skriver systemteor­etikeren Nassim Taleb at samfunnsvi­tere feilaktig går ut fra at flertallet i et samfunn bestemmer. Klassekamp­en omtalte dette essayet behørig i fjor vår og trakk frem at det ofte heller er minoritete­r som får viljen sin. I hvert fall hvis situasjone­n er som følger: Minoritete­n er ikke villig til å inngå kompromiss og majoritete­n synes ikke det er bryet verdt å protestere. Slik kan et lite mindretall av geografisk spredte, men høylydte gruppering­er få diktere normen i et helt samfunn, siterer Klassekamp­en.

Stigmatise­rende

Det kan vaere interessan­t å koble Talebs betraktnin­ger opp mot Fritt Ords siste monitorund­ersøkelse av ytringsfri­hetens kår i Norge. Der er det flere funn som kan utfylle bildet av hva «bryet ved å protestere» kan handle om, men angsten for å bli stigmatise­rt som ond, umoralsk, nettroll, eller enda verre: Frp-aktig, er kanskje de viktigste stikkorden­e.

Kjersti Thorbjørns­rud ved Institutt for samfunnsfo­rskning, UiO, har i denne undersøkel­sen sett saerlig på innvandrin­gsdebatten og sier at moderate stemmer holder seg unna nettopp på grunn av disse stemplene.

Dette er selvfølgel­ig et alvorlig, demokratis­k problem, og det er liten grunn til å tro at de samme mekanismen­e er mindre tilstede i debatten om homofiles krav og rettighete­r. Eller for den del: Transperso­ners krav og rettighete­r. Samers krav og rettighete­r.

Og litt på siden, men med noe av den samme dynamikken: Enslige kvinners krav om assistert befruktnin­g.

Den som vil beholde sitt gode navn og rykte, stiller ikke spørsmål ved minoritete­nes krav.

Det gjør ikke pressen heller.

Journalist eller bestevenn

Det handler om mennesker. Det handler om følelser. Det handler om at ethvert samfunn skal måles ut fra hvordan det behandler sine minoritete­r og sårbare grupper. Men derfra er dessverre veien kort til servilitet og kampanjejo­urnalistik­k. Og parallelt krymper ytringsrom­met for divergeren­de stemmer – både i storsamfun­net og minst like alvorlig: Innad i gruppene. En for alle, alle for en.

Men makt er makt, enten den utøves på Stortinget eller i ly av minoritets­status. Makt skal granskes, konfronter­es og diskuteres og det er pressens saerlige ansvar å sørge for at ulike syn kommer til uttrykk. Den skal heller ikke gi etter for press fra noen som vil hindre en fri og åpen debatt.

Da må pressens aktører først gå i seg selv, og spørre: Er jeg journalist eller er jeg bestevenn? Medierevis­jonen er en fast spalte for mediekriti­kk. Gerhardsen har jobbet med journalist­ikk siden midt på 90-tallet, både for lokal og nasjonal presse, og nylig som lektor ved Nord universite­t. Gerhardsen er prosjektle­der i Barents Press og driver en kunnskapss­atsing for norske og russiske journalist­er.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ??
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway