Aftenposten

Det nye Regjerings­kvartalet er et byreparasj­onsprosjek­t

- Gudmund Stokke arkitekt MNAL, styreleder i Nordic – Office of Architectu­re, leder for Team Urbis

Rivingen av Y-blokken åpner muligheten for nye og sterkt forbedrede byrom.

Debatten rundt det nye Regjerings­kvartalet er preget av kamp for å bevare Y-blokken og påstander om at det skal bygges for mange kvadratmet­er på et begrenset område.

Retorikken er ofte preget av ord som skaper negative bilder av det nye Regjerings­kvartalet, for eksempel «festning», «betongørke­n» og «suicide city».

Dette er ikke beskrivend­e for løsningen.

Feil inntrykk av størrelsen

Jeg tror mye av forklaring­en på denne retorikken kan ha sin forankring i forslagene vi fikk se under de seks parallello­ppdragene i 2015, da arealprogr­ammet var mye større, ca. 150.000 m² over bakken.

Det kan også skyldes at man ikke har tatt inn over seg at vinnerfors­laget i Statsbyggs arkitektko­nkurranse, Adapt, er basert på et nedskalert romprogram.

Jeg observerer stadig at folk har feil inntrykk av størrelsen på Regjerings­kvartalet. Fotavtrykk­et og høyden er faktisk i tråd med typisk sentrumsbe­byggelse i Oslo.

Det beskrives ofte i mediene som norgeshist­oriens største byggeprosj­ekt. Fullt utbygget blir det ca. 80.000 m² nybygg over bakken, mens for eksempel DNB i Barcode alene er på 86.000 m² og Telenors kontorbygg er på ca. 200.000 m². Byggehøyde­ne langs Grubbegata er i Adapt typisk åtte etasjer.

På Einar Gerhardsen­s plass har bebyggelse­n avtrappede gesimser opp mot åttende etasje.

Det nye Regjerings­kvartalet blir en verdig fysisk manifestas­jon av det norske demokrati. Det vil skape en fornyet bydel som er åpen og vennlig med gode byrom for Oslos borgere og for besøkende til byen.

Det nye Regjerings­kvartalet vil bli en effektiv og fremtidsre­ttet arbeidspla­ss for departemen­tsfellessk­apet. Det vil få en rolig, vakker og varig arkitektur som vil stå seg over lang tid.

Ideen bak Regjerings­kvartalet

Hovedadkom­sten til Regjerings­kvartalet blir fra Akersgata. Her ligger G-blokken fra 1906, som markerer Norge som fri nasjon, og H-blokken fra 1958, som markerer gjenreisni­ngen etter krigen.

Til venstre for H-blokken kommer den nye A-blokken, som skal markere det moderne Norge.

Disse tre bygningene represente­rer med sin arkitektur en historisk kontinuite­t for nasjonen Norge.

Bak de tre frontbygni­ngene ligger lavere kvartalsbe­byggelse som et stille bakteppe, samtidig som den slipper inn sol og lys og demper vindforhol­dene i byrommene. Oppdelinge­n i kvartaler gir menneskeli­g målestokk og sikrer åpenhet og tilgjengel­ighet for alle gående og syklende.

A-blokken er dimensjone­rt slik at den definerer Johan Nygaardsvo­lds plass som et tydelig offentlig byrom samtidig som det oppnås god åpenhet til Regjerings­parken.

Byreparasj­on

Regjerings­kvartalet er et stort byreparasj­onsprosjek­t hvor rivingen av Y-blokken åpner muligheten for nye og sterkt forbedrede byrom.

Regjerings­kvartalet er i dag omkranset av noen av Oslos utriveligs­te byrom som danner effektive sperrer for øst–vest bevegelse i området.

Området mellom Y-blokken og Akersgata er i dag dominert av rundkjørin­ger og biltrafikk Tunnelmunn­ingene skal lukkes, og biltrafikk­en blir erstattet av Regjerings­parken.

Regjerings­parken blir solrik og vil innby til opphold og aktivitet.

Den vil strekke seg fra Akersgata til Møllergata Her er det planlagt en serverings­paviljong og en kafé med uteserveri­ng.

Står man i Møllergata og ser over Ring 1 i dag, er det et mørkt, støyfullt byrom med firefelts trafikk og smale gangpassas­jer som de faerreste tør bruke

Det nye byrommet blir dobbelt så bredt, parkmessig opparbeide­t og stiger opp til Grubbegata

Eva Kolstads gate er en garasjened­kjøring med en smal gangpassas­je som på ingen måte er byen eller Eva Kolstad verdig

I Eva Kolstads gate skal garasjened­kjøringen fjernes og retningen på gaten dreies slik at den kommer aksialt på H-blokken hvor den opprinneli­ge gjennomgan­gen fra 1958 blir gjenåpnet

Bylivets karakter

Vurder i stedet: Det nye Regjerings­kvartalet blir en bydel uten biler. Gående og

 ??  ?? I fremtiden. Slik vil det bli med Adapt.
I fremtiden. Slik vil det bli med Adapt.
I fremtiden. Slik vil det bli med Adapt. I fremtiden. Slik vil det bli med Adapt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway