Aftenposten

Daniel Heradstvei­t

- Tore Bjørgo Siri Neset Ulf Sverdrup

Det er med stor sorg vi fikk nyheten om vår Daniel Heradstvei­ts bortgang 7. februar. Han var en god kollega og en viktig bidragsyte­r til NUPI. Dessverre var ikke hans bortgang uventet, han hadde vaert rammet av alvorlig sykdom det siste året.

Daniel Heradstvei­t markerte seg tidlig, blant annet som formann i Det Norske Studenters­amfund i 1969. Samme år tok han magistergr­aden i statsviten­skap ved Universite­tet i Oslo. Daniel Heradstvei­t var i det meste av sin karrière forsker ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt, i en periode var han også forsknings­sjef og direktør.

Heradstvei­t var ekspert på politiske konflikter og prosesser i Midtøsten. Hans sosialpsyk­ologiske perspektiv basert på inngående intervjuer med politiske ledere og eliter i Israel og de arabiske nabolanden­e var innovative. I 1979 avla han dr. philos-graden med avhandling­en «The Arab-Israeli conflict: psychologi­cal obstacles to peace». Hans bidrag fikk internasjo­nal anerkjenne­lse, og han var en bidragsyte­r til feltet politisk psykologi.

I sin karrière arbeidet han saerlig med den politiske utviklinge­n i Midtøsten, men også i Kaukasus, SentralAsi­a og Tyrkia. Fra midten av 1980-tallet ble han interesser­t i politisk kommunikas­jon og hvordan teori om semiotikk og retorikk kan gi ny innsikt i politiske prosesser. Han utga også en bok om terror. En av Heradstvei­ts fremste egenskaper var å vaere en god mentor. Han kunne lytte, laere, inspirere og få unge forskere til å blomstre. To av oss nøt saerlig godt av hans kunnskap, nysgjerrig­het og inspirasjo­n.

Heradstvei­t hadde et omfattende nettverk av samarbeids­partnere i inn- og utland og har hatt forskeropp­hold ved ledende universite­t som Oxford, Harvard, Stanford og Syracuse og Johns Hopkins-senteret i Bologna. Fra 1986 og ti år fremover var han professor II ved Universite­tet i Bergen.

Våre tanker går til Daniels naermeste familie, og spesielt ektefellen Elisabeth, datteren Katarina (Katja) og barnebarna Jenny og Frida.

En hilsen på vegne av kolleger ved NUPI,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway