Aftenposten

Haldis Elisabeth Arentz Sveri

- På vegne av Militaert kvinnelig nettverk Patricia Flakstad kommandørk­aptein

Nettverk for kvinnelig befal (nå militaert kvinnelig nettverk) ble etablert i 1989, og Elisabeth Sveri ble tidlig tatt opp som aeresmedle­m. Elisabeth ble raskt et stort forbilde for militaere kvinner fra hele landet, i alle aldre og alle forsvarsgr­ener. Vi elsket hennes mange fortelling­er fra sin livslange kamp for kvinner i Forsvaret.

Vi beundret hennes mot, hennes naturlige autoritet, hennes stahet, hennes sterke meninger og hennes sterke kampvilje for å lykkes med det hun trodde mest på – at alle kvinner hadde en naturlig plass, med like plikter og rettighete­r som menn, til å forsvare landet vårt! NvKB hedret Elisabeth i 2008 med et portrettma­leri av kunstneren Jarle Teigen Olsen. Maleriet ble avduket av davaerende forsvarsmi­nister Anne-Grete StrømErich­sen og henger i dag i Forsvarets ledelsesby­gg på Akershus festning.

Elisabeth var dypt rørt og meget beaeret av avdukingen, men kommentert­e i sin takketale at egentlig burde maleriet vaert et generelt bilde som symboliser­te alle kvinner i Forsvaret da kvinnene virkelig har bevist at de var berettiget likestilli­ng i Forsvaret, noe Forsvaret burde vaere stolt av.

Ordene viser at Elisabeths engasjemen­t og mange kamper mot Forsvaret og statsappar­atet ikke var for å fremme seg selv, men for å fremme alle kvinner i Forsvaret! Hennes råd til militaere kvinner var å ha stahet, holde ut og ikke gi oss! Vi skal følge hennes råd i alle de fremtidige kampene som vi vet kommer! Ingen kan fylle Elisabeths fotspor, men gjennom henne har militaere kvinner fått muligheten til å lage sine egne fotspor i Forsvaret!

På generalfor­samlingen i januar besluttet militaert kvinnelig nettverk enstemmig å innføre Elisabeth Sveris aerespris for å hedre henne og sikre at hennes minne lever videre hos militaere kvinner. Vi ønsker også i fremtiden å la oss inspirere av Elisabeths arbeid når vi kjemper for våre meninger og det vi tror på!

I dyp respekt fra alle oss i militaert kvinnelig nettverk – hvil i fred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway