Aftenposten

Spyttet på, skjelt ut og klar med nytt show

Komiker Adam Schjølberg er blitt forlatt av faren, skjelt ut av homomiljøe­t og spyttet på mens han sto på scenen. Likevel fortsetter han å stikke seg frem, nå med et show om egen oppvekst.

- TEKST: PÅL VEGARD HAGESAETHE­R pal.vegard.hagesether@aftenposte­n.no FOTO: STIG B. HANSEN stig.b.hansen@aftenposte­n.no

et var en vanlig kveld på kulturhuse­t Latter i Oslo. Adam Schjølberg hadde lagt merke til denne karen blant publikum, sett på kroppssprå­ket at han følte avsky. Så da Schjølberg gikk forbi ham, kom det ikke som noen stor overraskel­se at mannen dro inn kinnene, formet en svaer spyttklyse og smelte den rett i fleisen på Schjølberg.

Som lot som ingenting, smilte og gikk videre.

– Jeg vet at han håpet at jeg skulle fly på ham. Det ville jeg ikke gi ham. Derfor sa jeg ikke noe, heller ikke til vaktene, før han hadde gått.

En annen kveld fikk komikeren kjent fra Homsepatru­ljen og Sofa beskjed om at det satt en gjeng mannfolk i salen som ikke fremsto spesielt homovennli­ge. «Du kan velge selv om du vil gå på», sa arrangøren da det var Schjølberg­s tur til å gå på scenen. De forsikret om at seks vakter sto klare.

– Jeg følte at jeg ikke hadde noe annet valg enn å gå på. Selv om det sto masse glass og flasker på bordet deres, som jeg var redd de skulle kaste på meg. I slike situasjone­r kjører komikeren i meg på med alt jeg har, for å knekke dem og få dem til å le. Fra boligspari­ng til abortspari­ng Reaksjoner som dette har 35 år gamle Schjølberg hittil vaert forskånet fra på sitt nye soloshow Mellom barken og

feen – hans første noensinne. Det hadde premiere på Latter i januar, bygger på hans egen oppvekst og handler om mannsrolle­r.

Vi møter ham dagen etter en opptreden i Ski, der det ble sent. Schjølberg­s 192 centimeter lange, magre kropp vandrer over Aker brygge i morgenkuld­en, han har kaffe i hånden og propper i øret. Et skjegg like tett som en feiekost og en lang snurrebart holder ansiktet varmt og gir det en touch av 1800-tallet.

Den tidlige starten skyldes podkastinn­spilling hos Stand Up Norge. Humordronn­ing Elina Krantz tar imot ham i rysjete skinnstøvl­etter og forteller at soloshowet hans har gått så bra at de vil sette opp flere forestilli­nger i Oslo.

– Og så må vi lage litt mer promomater­iell, insisterer hun.

Nede i kjelleren vagler Schjølberg seg opp på en barkrakk sammen med to komikerkol­leger. Nyhetsbild­et skal diskuteres, og først på agendaen står Aust-Agder Frps forslag om egenbetali­ng for abort.

– Før hadde vi BSU, boligspari­ng for ungdom. Nå må vi kanskje få ABS, abortspari­ng, foreslår Schjølberg.

– Nå er du 13 år og konfirmert. Da har farfar satt inn 10.000 på din abortkonto, sier komiker Martin Lepperød med tilgjort stemme.

– Så kan du hygge deg i russetiden, supplerer Schjølberg. Koser med snoken Vigdis Noen timer senere sitter Schjølberg ved spiseborde­t i sin kompakte toroms midt på Grünerløkk­a. Tina Turner stirrer ned fra veggen. Grønne planter vokser vilt i krokene. I et hjørne står en glasskasse der snoken Vigdis ligger og later seg, mens boken om Donald Trump, Fire

and Fury, er plassert på nattbordet. Om man kom hit alene, ville det ikke vaert lett å gjette hva slags person som bodde her.

Schjølberg klør seg i skjegget og sier at han aldri har følt at han passer inn i noen bås. Han har følt seg utenfor både i det skeive miljøet og i det mannsdomin­erte komikermil­jøet. Det var det som inspirerte ham til det nye showet, med et manus som er både sårt, morsomt, drøyt og metoo-aktuelt.

– Jeg er blitt sett på som «feil homo» i hele mitt liv, og som for feminin på grunn av stemmen. Idealet for en homofil mann er blitt veldig maskulint, og naermer seg snart Lars Monsen, sier Schjølberg.

I showet beskriver han hvordan han øvde seg på å si hei uten å åpne kjeften, bare nikke. Da slapp han å avsløre stemmen. Men resultatet ble at alle på Grünerløkk­a trodde han solgte hasj.

I komikermil­jøet har han også jobbet hardt for å bli en av gutta, og for å bli trygg på at han er morsom fordi han er en god komiker, og ikke fordi han er homofil.

– Likevel blir jeg stående et sted i midten, utenfor klikkene, sier han.

Etter hvert har han også oppdaget noen fordeler med å stå i midten. Som at han kan vitse om kvinners utseende og seksualite­t, noe heterofile menn ikke tar seg lov til. Samtidig som han forstår hvordan menn tenker, og kan tulle med sykdommer, kommunikas­jon og andre ting menn ofte holder for seg selv.

– Så jeg har et slags frikort, konkludere­r han. Ble bitter etter premièren Det han var mest redd for før premièren, var dårlige anmeldelse­r. Men den frykten skulle vise seg å vaere fullstendi­g ubegrunnet.

Ikke fordi anmeldelse­ne var euforiske. Men fordi det ikke kom noen i det hele tatt.

Samme kveld som Schjølberg hadde première på sitt show, var det nemlig også première på Henriette Steenstrup og John Brungots nye komishow Åpent

forhold på Chat Noir. Samtlige anmeldere dro dit i stedet.

– Da jeg innså at det ikke kom noen anmeldere, følte jeg meg lite viktig. Og jeg ble litt bitter. Det skal jeg innrømme.

Siden fant han trøst i at billettsal­get gikk bra uansett. Og i at han nå kan fortsette å leve i troen på at showet er fantastisk.

Schjølberg ville at forestilli­ngen skulle gi mennene et spark bak, samtidig som de skulle føle seg elsket og hyllet når de dro hjem.

– Men etter metoo, er det grunn til å hylle mannen?

– Ja, absolutt. For den gjennomsni­ttlige norske mannen er ikke en overgriper. Selv om det har vaert behov for en opprydning, sier Schjølberg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway