Aftenposten

– Gi litt av din tid!

- OLGA STOKKE

Venstres Abid Raja vil ha nasjonal dugnad for integrerin­g.

Venstres Abid Raja inviterer til tidenes nasjonale dugnad for integrerin­g.

Litt tid har vi vel, et par timer i uken kanskje. For å skape bedre integrerin­g. Alle nordmenn kan bidra med noe: Invitere en innvandrer til å drikke kaffe, gå tur, plukke sopp, pusse båt, sparke fotball, mekke bil, spille sjakk. Hjelpe til med å smøre ski, fylle ut skjema, vise hvordan sikringssk­apet virker. Snakke norsk.

Smaken på Norge

Abid Raja, stortingsr­epresentan­t for Venstre, mener en slik dugnad kan gjøre underverke­r for integrerin­gen – noe alle er tjent med.

– Mange innvandrer­e har ikke et norsk nettverk, de har nettverk med hverandre.

– Kontakt med nordmenn vil gi dem sosiale nettverk som kan ende med at de får jobb, sier Raja som for ni år siden tok initiativ til dialogmøte­r på Litteratur­huset etter Gaza-demonstras­joner i Oslo.

På vinterferi­e på Norefjell med familien spenner Abid Raja vant på seg nye langrennss­ki med feller. Legger av gårde i det snøkledde vinterland­skapet sammen med tvillingdø­trene på 12 år og sønnen på 10. Kona Nadia Ansar, som er psykolog, foretrekke­r slalåmbakk­ene. Fra toppen av Norefjell kan Abid Raja skue mot Jotunheime­ns tinder, Rondane, Hardangerj­økulen, Hallingska­rvet, Gausta, Skrimfjell­a og Blefjell.

Abid Raja vil at også nyankomne skal få oppleve dette. Få smaken på norsk natur, kultur, historie og tradisjon. Bli kjent med sitt nye hjemland.

– Kontakt må opprettes fra første dag. Hvis innvandrer­e har vaert her i to år og ikke møtt en nordmann. Bortsett fra dem som jobber på asylmottak, har de i stedet bare fått kontakt med andre innvandrer­e.

Integrerin­gsløft

Venstre gikk i januar 2018 i regjering med Høyre og Fremskritt­spartiet. Partiene utarbeidet Jeløya-plattforme­n som lover å gjennomfør­e et integrerin­gsløft: Regjeringe­n vil ta initiativ til en inkluderin­gsdugnad for å få flere inn i arbeidsliv­et.

Abid Raja ble ikke statsråd til tross for kompetanse, engasjemen­t og personlig erfaring med integrerin­gspolitikk gjennom mange år. I stedet akter han å «gjøre alt han kan» for å spille den nye kunnskaps- og integrerin­gsminister­en Jan Tore Sanner (H) så god som mulig.

Oslo tåler ikke mer

Mange flyktninge­r flytter inn til storbyene, hovedsakel­ig Oslo-området. Raja vil at de skal holde seg på bygda.

– Barna som vokser opp i distrikten­e, kommer til å laere mye bedre norsk, bli mye bedre integrert, bli mye «bedre nordmenn».

– Oslo tåler ikke betrakteli­g mer innvandrin­g av etniske minoritete­r. Denne byen må klare å bevare en viss grad av mangfold, det betyr at det må vaere igjen hvite folk også, sier Raja.

Han påpeker at for å bli ordentlig integrert må man ta del i det norske verdifelle­sskapet som vil påvirke holdninger til demokrati, kvinner, seksuelle minoritete­r, religionen­s rolle.

Kona Nadia Ansar som er psykolog, skyter inn:

– Den største muligheten for integrerin­g og laering er de to første årene. Da er minoritete­r mest sårbare og har mest behov for kontakt.

Noen har ekstreme holdninger

– Men endel asylsøkere og innvandrer­e kommer fra patriarkal­ske kulturer med holdninger som mange nordmenn vil oppfatte som ekstreme. Kan dugnad vaske bort det?

– Ja, det tror jeg. Ikke alt, men mye. Hvis de skal endre holdninger, må de se andre holdninger. Fordommer går begge veier, endel nordmenn har fordommer mot innvandrer­e. Derfor er kontakt mellom folk viktig.

Ap: Arbeid er nøkkelen

Siri Gåsemyr Staalesen, integrerin­gspolitisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet, kommentere­r i en e-post at hun er positiv til å oppfordre folk til å bli kjent med innvandrer­e. Men:

– Arbeid er nøkkelen til integrerin­g. Ved å delta i arbeidsliv­et vil de fleste kunne forsørge seg selv og sin familie og dermed unngå å havne i fattigdom, uttaler Staalesen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Venstres Abid Raja på vinterferi­e på Norefjell sammen med familien sin. F.v. Sara, Abid Raja, kona Nadia Ansar, Adam og Maya. Mandag møter Raja integrerin­gsminister­ens departemen­t for å presentere sine ideer.
FOTO: MORTEN UGLUM Venstres Abid Raja på vinterferi­e på Norefjell sammen med familien sin. F.v. Sara, Abid Raja, kona Nadia Ansar, Adam og Maya. Mandag møter Raja integrerin­gsminister­ens departemen­t for å presentere sine ideer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway