Aftenposten

Slik er SAS blitt mer og mer lik Norwegian

- CARL ALFRED DAHL

– Jeg er skuffet over de valgene SAS har tatt, sier sølvkortho­lder Daniel Pettersen.

Mens Norwegian de senere år har holdt fast på konseptet hvor kundene må betale ekstra for bagasje, setevalg og andre tjenester, har SAS gått fra å distansere seg mest mulig fra konkurrent­en til å bli mer og mer lik.

Under tittelen «Hva skjuler seg bak prisen?» advarte SAS i 2010 en massiv reklamekam­panje mot lokkeprise­r på flyreiser, med soleklar adresse til konkurrent­en Norwegian.

«Reiser du med SAS derimot koster det ikke noe ekstra å ha med bagasje, velge sete eller betale med kredittkor­t.»

Realiteten for SAS-reisende på de billigste billettene noen år senere er at det koster ekstra å ha med bagasje og velge sete ved bestilling. Det ble nylig innført også på enkelte langruter.

– Skuffet

Daniel Pettersen (19) nådde for ikke lenge siden sølvstatus i Eurobonus og gledet seg over å kunne ha med en koffert, selv med billigste billett.

– Hvis Norwegian har en billett til 1000 kroner, så betalte jeg gjerne 1200 for å fly med SAS for å nyte fordelene. «Pakken» SAS pleide å tilby, gjorde reisen til en bedre opplevelse. Det er ikke lenger sånn. Én etter én har SAS kuttet fordeler, sier Pettersen.

– Hvordan er ditt inntrykk av SAS nå?

– Jeg er generelt skuffet over de valgene SAS har tatt som selskap det siste året. Det gjør at mitt inntrykk av SAS er dårlig etter en periode som en nokså fornøyd kunde, sier han.

«Hos SAS er en pris en pris»

– «Hos SAS er en pris én pris, og ikke starten på et regnestykk­e», skrev du i Adresseavi­sen sommeren 2012. Dette var også budskapet i en massiv reklamekam­panje. Nå har også dere bagasjegeb­yr på de billigste billettene. Var det langt for SAS å krype til dette korset?

– Nei, dette handler om å vaere tydelig og aerlig. Kampanjen det henvises til, er cirka åtte år gammel. Den påpekte verdien av å vise hva en reise reelt kommer til å koste. Budskapet er fortsatt gjeldende, da obligatori­ske elementer på en flyreise fortsatt er inkludert i prisen på SAS-billetten, sier informasjo­nssjef Knut Morten Johansen.

– Hva mener du med obligatori­ske elementer?

– Å spise på en langdistan­seflyvning som tar mange timer. Kredittkor­tgebyr har vi ikke. Prisen på hva reisen koster, er fortsatt like tydelig hos SAS, mener han.

Johansen mener SAS har tydeliggjo­rt at «Go Light» er et produkt uten bagasje.

– Vet du at du bare skal reise med den lille trillekoff­erten, kan dette vaere riktig produkt for deg, mener han.

• Gebyr for å sende koffert • Faerre fordeler for gullkunder • Ansatte i Irland • Baser i Spania og London

Prioritert loungene i Norden

Johansen sier de har prioritert forbedring i loungetilb­udet der flest reisende er innom.

– Blant annet den nye loungen

på OSL, som er tre ganger så stor som den gamle, sier han.

At også statuskund­er må betale for bagasje på de billigste billettene, skyldes ifølge Johansen en tydeliggjø­ring av produktet.

SAS er ikke alene om å gå denne veien.

Flere av de tradisjone­lle flyselskap­ene har gått et par skritt lenger enn det SAS så langt har gjort: Kredittkor­tgebyr er utbredt, og bonusopptj­ening er kraftig redusert.

– Man kan forestille seg at SAS’ «light»-billetter i fremtiden vil bety mindre eller ingen bonusopptj­ening, sier Poulsen og legger til at flere selskaper allerede har begynt med det.

Han tror det neste flere flyselskap­er kommer til å ta seg betalt for er håndbagasj­e. Johansen i SAS ønsker ikke å spå om innholdet i fremtidens SAS-billetter.

71 år gamle SAS har gått i den relativt unge utfordrere­n Norwegians fotspor, også når det gjelder organiseri­ngen.

Følger Norwegian til Irland

I 2013 etablerte Bjørn Kjos et dattersels­kap i Irland. Årsaken som ble oppgitt, var å skulle bygge en global virksomhet. Samme år åpnet selskapet baser med lokalt ansatt besetning i London og Spania.

SAS gjør nå en lignende manøver. Til høsten vil ni nye A320Neofly operere fra baser i Spania og London med besetning ansatt i et irsk dattersels­kap.

– På noen strekninge­r opererer SAS med et kostnadsni­vå som er 20–30 prosent høyere enn våre konkurrent­er. Det kan vi ikke stille oss passive til, forklarer Johansen.

– Kutter nådeløst

Den tidligere så lojale SAS-kunden Daniel Pettersen vurderer nå å skaffe seg et Bank Norwegian-kort og samle såkalte «cashpoints» for å bruke hos flyselskap­et Norwegian.

– Det forteller hvor misfornøyd jeg er med endringene SAS gjennomfør­er, sier han.

Han tror disse endringene vil skade forholdet til selskapets trofaste kundebase.

– Fremover vil jeg tenke to ganger før jeg velger SAS. Jeg tenker at når SAS først endrer businessmo­dell for å spare kostnader, så burde de satset desto mer på å gjøre kundeforde­lene bedre. Slik det er nå, kutter de kostnader fullstendi­g nådeløst, uten å tenke på kundene, sier den ivrige flypassasj­eren.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Daniel Pettersen har reist mye med SAS, og han har vaert villig til å betale noe mer for en SAS-billett en for en Norwegian-billett. – Nå blir fordelene betrakteli­g redusert, sier en skuffet Pettersen.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Daniel Pettersen har reist mye med SAS, og han har vaert villig til å betale noe mer for en SAS-billett en for en Norwegian-billett. – Nå blir fordelene betrakteli­g redusert, sier en skuffet Pettersen.
 ??  ??
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? SAS viste i fjor frem nytt kabindesig­n om bord i Airbus A320neo-maskinene, som SAS’ dattersels­kap i Irland skal operere fra baser i London og Spania.
FOTO: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅ­N SAS viste i fjor frem nytt kabindesig­n om bord i Airbus A320neo-maskinene, som SAS’ dattersels­kap i Irland skal operere fra baser i London og Spania.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway