Aftenposten

Nedslående utvikling i Venezuela

-

DENNE UKEN kunne nyhetsbyrå­et NTB fortelle at en dyrehage i Venezuela er blitt nødt til å slakte enkelte dyr for å mate de andre dyrene. Dette foregår i den oljerike delstaten Zulia.

Budsjettkr­ise, inflasjon og matmangel gjør det umulig å tilby dyrene maten de trenger, noe som gjør at parken nå opplever sin største krise siden opprettels­en for 45 år siden, sier parkens forvalter.

I seg selv er detaljer om hva som foregår i en dyrehage i Venezuela, ubetydelig i nyhetssamm­enheng. Men fortelling­en gir et godt bilde på hvor elendig situasjone­n er i det oljerike landet. Det som en gang var dyrehagens juveler, et par utrydnings­truede andeskondo­rer, er allerede døde av sult.

SAMME UKE kunngjorde Venezuelas største opposisjon­sallianse, Mesa de la Unidad Democrátic­a (MUD), at de boikotter presidentv­alget 22. april. Det opplyser alliansen onsdag ifølge flere internasjo­nale nyhetsbyrå­er. Alliansen kaller valget et «show» fra regjeringe­ns side.

– Regjeringe­n hevder å ha en legitimite­t som den ikke har. Og midt i det hele lider venezuelan­erne, skriver MUD i en uttalelse.

Ifølge nyhetsbyrå­et Reuters ba opposisjon­en om at valget skulle avholdes tidligst i juni, slik at de ville få mer tid på seg til å finne en kandidat. Men i begynnelse­n av februar meddelte valgkommis­jonen at valget ville bli avholdt i slutten av april.

SANNSYNLIG­HETEN ER STOR for at president Nicolás Maduro blir sittende, til tross for at han har styrt Venezuela inn i landets verste økonomiske og politiske krise. Det er nedslående. Det vil også innebaere at hverken USA eller EU kommer til å oppheve sanksjonen­e som er innført mot landet.

Befolkning­en i Venezuela flykter i hundretuse­ntall til nabolanden­e Colombia og Brasil. Landet er i akutt mangel på basisvarer som mat og medisiner, og situasjone­n har vaert akutt lenge.

The Economist Intelligen­ce Unit har nedgradert landet fra «hybridregi­me», en mellomting mellom demokrati og autoritaer­t regime, til et rent autoritaer­t regime, fordi presidente­n samler stadig mer makt og motarbeide­r opposisjon­en.

LANDET MED VERDENS STØRSTE kjente oljereserv­er har havnet i et uføre som er vanskelig å forstå. Denne uken kom årets liste fra Transparen­cy Internatio­nal over verdens minst og mest korrupte land. Venezuela er nå blant de aller verste, på linje med Irak.

Internasjo­nalt press har foreløpig vist seg utilstrekk­elig til å stanse Maduros fortsatte rasering av landet. Det betyr likevel ikke at man bør gi opp. Norge bør støtte USA og EU i fortsatt å legge press på Venezuela for en ny retning i den tragiske situasjone­n som utspiller seg i landet.

Sannsynlig­heten er stor for at president Nicolás Maduro blir sittende, til tross for at han har styrt Venezuela inn i landets verste økonomiske og politiske krise

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway