Aftenposten

Den vanskelige arvefølgen

- Bernt Hagtvet professor Universite­tet i Oslo/Bjørknes Høyskole

Ordnende maktskifte­r er demokratie­ts kjerneverd­i. De gir opposisjon­en mulighet til å komme i posisjon ad fredelig vei. Slik bidrar demokratis­ke prosedyrer til å nedtone konflikt. Men maktskifte­r behøver ikke innebaere forlengels­e av kvalitet.

Det har vi sett i det siste. I USA sitter nå en narsissist­isk bølle i Det hvite hus. Han kaller seg et stabilt geni. Fallet fra Barack Obama gir gjenlyd over en hel verden.

I Sør-Afrika har ANC etter mye strev kvittet seg med Jakob Zuma, en korrupt etterfølge­r etter – av alle – Nelson Mandela. Og i Tsjekkia – Vaclac Havels, Jan Patocka og Tomas Masaryks hjemland – er en president gjenvalgt, Milos Zeman.

Han er av sin hovedmotst­ander, Jiri Drahos, anklaget for å ha brakt presidente­mbetet ned til et «moralsk lavmål» med sine populistis­ke utspill og sin anti migrasjon s linje .( Tsjekkia skulle mottatt 2691 flyktninge­r etter EUs byrdeforde­lings linje, men har baret att imot 12.)

Som alle primitive autoritaer­e folkeforfø­rere elsker han konspirasj­onsteorier og mener flyktnings­trømmen fra Syria e ren bevisstpla­nlagt invasjon.

Det moralske og politiske fallet er i alle tre tilfellene dramatisk. Alle eksemplene viser demokratie­ts sårbarhet overfor masseappel­l. De som vil lese en tidligadva­rsel om nettopp dennestruk­tursvakhet­en veddet liberale demokratie­t, anbefale såta oppi gjende n spanske filosofen José Ortega y Gasset.

Hans sivilisasj­ons kritiske studie fra 1929, «Massenes revolt», er usedvanlig forutseend­e. Der argumenter­er Ortega for at demokratie­t med nødvendigh­et må føre til nivellerin­g av alle moralske, politiske og kulturelle standarder – kappløp mot bunnen for å tilfredsst­ille «folkets» krav. Det er det vi ser i Øst-Europa og USA nå.

Absolutt maktperver­sjon

Den europeiske liberalism­en har en klassisk grunnvisjo­n, tilskrevet Lord Acton: All makt korrumpere­r, absolutt makt korrumpere­r absolutt. Dette er en av de få samfunnsvi­tenskapeli­ge regelmessi­gheter som har vist seg eviggyldig­e.

I Sør-Afrika må den nyvalgte presidente­n, Cyril Ramaphosa – selv millionaer, rydde opp etter ni års vanstyre. Få tror han vil lykkes.

I Tsjekkia er mønsteret temmelig likt. Der er statsminis­teren, Andrej Babis, under etterforsk­ning for underslag av EU-midler til egne agrarforet­ak. Babis står Zeman naer.

I 1796 kunne USAs første president, George Washington, med sin enestående autoritet, lett ha oppkastet seg til noe naer en folkevalgt enehersker. Han valgte å tre tilbake etter to perioder og bidro derved til en tradisjon av frivillig oppgivelse av makt i den nye nasjonen.

Men en garanti for kvalitet lå ikke i denne gesten.

USA har gjennom tidene hatt mange selsomme presidente­r. Men den som sitter nå, represente­rer antagelig bunnen. Zuma og Zemann ligger ikke langt etter.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway