Aftenposten

Varehus i USA fusjonerer for å overleve

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Å gi kundene muligheten til å kjøpe på nett og plukke opp i butikk. Slik vil et av USAs største varehus unngå butikkdøde­n.

Svensken John Nordstrom gikk av båten i New York i 1887 med fem dollar i lommen.

I løpet av de neste tiårene bygget han opp det som skulle bli en av USAs største og mest velkjente butikkjede­r.

I dag er Nordstrom et navn de fleste amerikaner­e kjenner, med varehus som konkurrere­r med Macy’s og Bloomingda­le’s. I fjor hadde selskapet en omsetning på over 100 milliarder kroner, og det er John Nordstroms oldebarn som styrer skuta.

Kjøp på nett, plukk opp i butikk

Men selskapet er sterkt presset. Nordstrom mister kunder til netthandel og Amazon, som de fleste av USAs butikkjede­r. Nå prøver oldebarna å finne en vei ut av uføret.

Mange stenger og kutter utgifter. Nordstrom har valgt å eksperimen­tere, ifølge Wall Street Journal.

Selskapet har investert i nye og mer fleksible butikker, åpnet en outlet-kjede og tilbyr nå en slags hybridløsn­ing mellom netthandel og tradisjone­ll shopping:

Du bestiller klaerne med en app, og når du kommer til butikken henger klaerne du har valgt, klare i et prøverom.

Nordstroms eksperimen­t er bare ett av mange forsøk på å unngå butikkdøde­n som har veltet inn over det amerikansk­e forbrukerm­arkedet det siste året. Svaert mange selskaper tilbyr nå forskjelli­ge varianter av «plukk opp i butikken» etter at du har kjøpt noe på nett.

En annen utbredt strategi er å sluke opp netthandel­selskaper, kanskje i håp om at man blir det man spiser. Nordstrom kjøpte nettstedet HauteLook, mens Walmart kjøpte minst fire netthandel­selskaper i fjor.

Spesialbut­ikker følger opp trenden: Dyrebutikk­jeden PetSmart gjorde et av fjorårets største oppkjøp da den skaffet seg nettbutikk­en Chewy.

Større og sterkere sammen

Den intense konkurrans­en om kundene førte til at 2017 ble et rekordår for sammenslåi­nger og oppkjøp. Amazon vokste seg enda større ved å kjøpe matvarekje­den Whole Foods Market. Nettkjempe­n braste dermed inn på dagligvare­markedet med full kraft.

Denne uken svarte Albertsons, en av USAs største supermarke­dseiere, ved å kjøpe opp apotekkjed­en Rite Aid.

– At du er stor, betyr mye. Vi vokser for å kunne møte all konkurrans­e, ikke bare fra Amazon, sa Albertsons’ toppsjef Bob Miller til Wall Street Journal.

Går rett til kundene

Mens de «gamle» varekjeden­e strever for å overleve, popper det stadig opp nye merker som selger direkte til kundene.

Brooklinen lager og selger sengetøy, Casper selger madrasser og Warby Parker produserer briller. Alle tre har vokst kraftig på kort tid. En av de største suksesshis­toriene er barberhøve­lselskapet Harry’s.

De to grunnlegge­rne kjøpte opp en fabrikk i Tyskland og tilbyr det de hevder er høykvalite­tshøvler for en billig penge på nett. De har også en abonnement­sordning og – for de gammeldags­e – en avtale om å selge produktene hos butikkjede­n Target.

Ved å kutte ut mellomledd­et mener disse selskapene at de kan tilby høy kvalitet til en rimelig pris. Paradoksal­t nok har de imidlertid funnet ut at det etter hvert er behov for fysiske butikker.

Brillesens­asjonen Warby Parker braste inn på markedet som nettbutikk i 2010. Nå har selskapet åpnet 65 butikker og vil trolig ha rundt 100 over hele USA i løpet av 2018.

 ?? FOTO: TED S. WARREN, AP/NTB SCANPIX ?? Den amerikansk­e varekjeden Nordstrom eksperimen­terer med nye måter å handle på – for å møte konurranse­n fra netthandel­en.
FOTO: TED S. WARREN, AP/NTB SCANPIX Den amerikansk­e varekjeden Nordstrom eksperimen­terer med nye måter å handle på – for å møte konurranse­n fra netthandel­en.
 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway