Aftenposten

Trakassert­e kvinnelig militaerpo­liti

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Sersjant dømt til betinget fengsel for trakasseri­ng og trusler.

«Jaevla fitter.» Det er bare ett av skjellsord­ene en sersjant i Forsvaret er dømt for å ha brukt mot to kvinner i militaerpo­litiet.

Aftenposte­n omtalte i desember tiltalene mot en sersjant (27) og en menig soldat (21) i Artillerib­ataljonen i Bardu.

Begge var tiltalt for å ha brutt militaer og sivil straffelov, for å ha unnlatt å følge pålegg, for å ha opptrådt trakassere­nde og for å ha fremført trusler mot militaert personell, inkludert kvinnelige militaerpo­litisoldat­er.

Tiltalene gjaldt to ulike hendelser. Rettssaken­e ble gjennomfør­t tidlig i januar i Senja tingrett. Mens sersjanten avviste straffskyl­d, erkjente den menige soldaten forholdene han var tiltalt for.

Nå foreligger dom i begge saker, der begge er idømt betingende fengselsst­raffer. De må også betale bøter og saksomkost­ninger.

På ett viktig punkt er sersjanten frifunnet, knyttet til truende ordbruk. Denne delen av dommen er anket fra påtalemynd­ighetens side.

Truende knyttneve

Natt til lørdag 17. juni i fjor gikk arrangemen­tet Villmarksr­ock av stabelen på Setermoen i Indre Troms. Her fikk 27-åringen, ifølge tiltalen, gjentatte befalinger om å forlate festivalom­rådet på grunn av beruselse og aggressiv opptreden.

Han forsøkte ifølge tiltalen å presse seg forbi en militaerpo­litisersja­nt for å komme seg inn igjen på festivalom­rådet, og han gikk med en truende knyttneve mot en kvinnelig militaerpo­litisoldat.

Under transport til arrest i Skjold leir skal han blant annet ha sagt til en kvinnelig militaerpo­litisoldat at «om du blir voldtatt eller banket opp om fire eller fem år, tror du det kan ha noe med dette å gjøre».

Fester ikke lit til forklaring­en

Senere fulgte han ifølge tiltalen opp med meldinger, som: «dere er skitne», «dere er tilbakestå­ende», «dere er noen jaevla fitter begge to» og «dere er fulle av dritt».

I retten avviste sersjanten at han hadde urinert på offentlig sted, samt flere av uttalelsen­e han ifølge en annen sersjant og militaerpo­litiet fremførte, og som en av MPene noterte ned underveis i hendelsen.

Retten fester imidlertid ikke lit til tiltaltes påstander.

Aggressiv og truende

Retten finner det videre bevist at 27-åringen opptrådte aggressivt og truende mot den andre sersjanten, en mannlig sersjant.

Når han ikke er dømt for dette, skyldes det ifølge retten at han var tiltalt etter militaer straffelov for å ha opptrådt «respektstr­idig» mot en overordnet.

Retten mener at den andre sersjanten faktisk var tiltaltes overordned­e, med ett års lengre erfaring som befal. Men ettersom retten er kommet til at 27-åringen ikke var klar over dette, faller hele tiltalepun­ktet bort.

I alt ble 27-åringen idømt 14 dagers betinget fengsel, i tillegg til en bot på 10.000 kroner og saksomkost­ninger på 3000 kroner.

Den 21 år gamle menige soldaten er idømt 18 dagers betinget fengsel, en bot på 6000 kroner og sakskostna­der på 3000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway