Aftenposten

Rådhusets administra­sjon vil fjerne reserverte P-plasser

- HILDE LUNDGAARD

Oslo-politikere ville ha slutt på gratispark­ering på Rådhuset. Nå kan de i stedet miste alle sine reserverte P-plasser.

Det har lenge vaert strid om Oslopoliti­kernes gratis P-plasser i garasjen under Oslo rådhus. På de 32 plassene har byrådslede­r Raymond Johansen, sammen med sine åtte byråder, ordfører Marianne Borgen, varaordfør­er Kamzy Gunaratnam og en rekke komitélede­re fritt kunne parkere varmt og trygt midt i sentrum.

At de samme politikern­e samtidig har sørget for å fjerne et stort antall P-plasser for resten av befolkning­en, har ført til massiv kritikk av ordningen.

Men kritikken har ikke bare kommet fra frustrerte bilister. Flere politikere har sagt nei takk til en eksklusiv plass, og bystyret har i to omganger prøvd å finne en mer spiselig løsning for garasjen.

Carl I. Hagen foreslo for snart to år siden at plassene burde tildeles politikere og ansatte med størst behov for å parkere.

Før jul foreslo byrådspart­iene Ap, SV og MDG å innføre betaling for P-plassene. De ønsket markedspri­s – noe som trolig vil bety en årsavgift på over 35.000 kroner.

– Vi ser at det er flere arbeidspla­sser som krever leie for parkering. Jeg tror ikke at det bør vaere gratis P-plasser under Rådhuset lenger, sa Aps gruppelede­r, Frode Jacobsen, til Aftenposte­n.

Rødt signaliser­te da at hele Phuset bør legges ned og omgjørelse til sykkelhote­ll.

Fjerner alle gratis plasser

Siden har saken vaert til utredning hos Rådhusets forvaltnin­gstjeneste. Aftenposte­n har fått tilgang til deres anbefaling, som er adskillig mer drastisk enn det politikern­e ba om:

Samtlige private P-plasser fjernes.

Inntil seks plasser bevares for «spesielle tilfeller» som sykdom og skal dekke behovet til samtlige ansatte i Rådhuset.

To plasser settes av til handicappa­rkering.

200 sykkelplas­ser og bedre garderobef­orhold.

Plass til Raymobilen

Byrådslede­r Raymond Johansen fikk svaert mye oppmerksom­het om den såkalte «Raymobilen», Audi-en han ble kjørt rundt i av hensyn til egen sikkerhet. Ifølge anbefaling­en skal det settes av plass til tre tjenestebi­ler og en elbil til utlån. «Raymobilen» er dermed sikret plass.

Johansen har selv ikke mottatt forslaget og ønsker ikke å kommentere det nå.

Aps gruppelede­r, Frode Jacobsen, var en av arkitekten­e bak forslaget om å la politikern­e betale for P-plassene. Han har følgende kommentar når Aftenposte­n forteller ham hva administra­sjonen går inn for.

– Dette ser interessan­t ut. Men nå må byrådet levere sin anbefaling, så får vi vurdere den, sier han.

SVs gruppelede­r, Sunniva Holmås Eidsvoll, er en av dem som aldri har brukt sin plass. Hun tar ingen forbehold.

– En veldig god anbefaling. Å fjerne de plassene er helt greit, sier hun.

Må ta T-banen

Høyres James Stove Lorenzen er leder i helse- og sosialkomi­teen. Han ser derimot ingen grunn til at han skal bli fratatt sitt privilegiu­m.

– Vi kan ikke stenge andre privateide garasjeanl­egg i sentrum. Da synes jeg også folk som jobber på Rådhuset, bør ha tilgang til «vår» garasje, sier Lorentzen. Men han skjønner at folk reagerer, i lys av byrådets politikk.

– Jeg vil tippe at de som står bak forslaget, føler presset og vil vaere konsekvent­e. Men jeg ser ikke behovet for innstrammi­ng generelt, selv om også Høyre er åpen for visse forandring­er innenfor Ring 1 og snart vil komme med alternativ­e forslag.

Og hvordan skal han nå komme seg til jobben?

– Jeg må begynne å ta T-banen fra Holmenkoll­en hver dag.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Frp ser ingen grunn til å fjerne P-plassene under Oslo rådhus.
FOTO: INGAR STORFJELL Frp ser ingen grunn til å fjerne P-plassene under Oslo rådhus.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway