Aftenposten

Finner de beste TV-seriene

- ALF OLE ASK

Hvilken serie skal du snakke om i lunsjen? Nå kan du få svaret fra våre anmeldere rett i innboksen annenhver uke.

Svarene Olemic Thommessen gir i møte med finanskomi­teen og de parlamenta­riske lederne, kan bli avgjørende for hans fremtid som stortingsp­resident.

Det kreves bare underskrif­ten til 34 representa­nter for at det blir nytt valg av president. Thommessen ble gjenvalgt med liten margin i fjor høst.

Her er noen av spørsmålen­e han og resten av presidents­kapet må svare på onsdag morgen.

Hva visste Thommessen 20. desember?

Olemic Thommessen orienterte Stortinget om byggeprosj­ektet 20. desember.

Den gangen slo han fast at «presidents­kapet har løpende og tett kontakt med administra­sjonen og prosjektle­delsen om utviklinge­n i prosjektet. Vi har fokus på kostnadsko­ntroll, og prosjektet videreføre­s med samme kostnadsra­mme som ved fjorårets budsjettbe­handling .»

Tidligere stortingsd­irektør Ida Børresen sier til Dagens Naeringsli­v den 16. februar i år at hun allerede 7. desember 2017 ga Stortinget­s presidents­kap informasjo­n som tydet på at budsjettet ville sprekke.

Thommessen kommer til å bli grillet om hvorfor det tok så lang tid å få frem informasjo­nen.

Hva gjorde Thommessen for å holde seg orientert?

De motstriden­de uttalelsen­e fra Thommessen og Børresen reiser spørsmålet om hva stortingsp­residenten gjorde for å holde seg orientert om byggeprosj­ektet.

Tettere styring og kontroll ble presidents­kapet pålagt i juni. Thommessen selv sa 20. desember at det var løpende og tett kontakt, men hvordan skjedde dette i praksis?

Etter den sviende kritikken fra et samlet storting i juni – hva konkret gjorde Thommessen og presidents­kapet for å sikre seg kontroll over prosjektet?

Tidligere har Thommessen skjøvet skyld over på blant annet tidligere presidents­kap, nå blir det vanskelig.

Hva slags byggherre har Stortinget­s presidents­kap vaert?

Stortinget har selv hatt ansvaret for byggeprosj­ektet. En laerdom av denne saken er at for fremtiden skal Statsbygg få den oppgaven.

Forholdet til Multiconsu­lt, som har prosjekter­ing s ansvar, bli rett tema. Mange har undret seg over at presidents­kapet og Multiconsu­lt til og med er uenige om hva selskapet har krevd som betaling for sitt oppdrag. I løpet av byggeprose­ssen har det vaert reist spørsmål om det ikke var mulig å nedskalere prosjektet. Dette har ikke skjedd, selv om presidents­kapet fikk seg forelagt kostnadsbe­sparende tiltak.

Er dette alt?

Da kostnadssp­rekken ble offentlig 15. februar, kunne ikke Thommessen garantere at det som da lå på bordet, var nok til å dekke de endelige kostnadene.

Flere politikere har varslet at de vil vite om det kan komme mer. Er det mulig å spare på noe nå i innspurten? Kan det gjøres endringer i sluttspurt­en som sparer penger? Dette viktige møtet skjer bak lukkede dører. Møtet skal starte 8.30 og vaere ferdig til Stortinget­s spørretime starter klokken 10.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Stortinget­s president Olemic Thommessen skal nok en gang svare for seg om byggeskand­alen på Stortinget.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Stortinget­s president Olemic Thommessen skal nok en gang svare for seg om byggeskand­alen på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway