Aftenposten

Gir deg de beste serietipse­ne

- AFTENPOSTE­NS KULTURREDA­KSJON

Det går med mange timer når Aftenposte­ns ivrigste TV-hoder – blant andre Cecilie Asker og Asbjørn Slettemark – skal finne de beste nye TVseriene.

– Aftenposte­n dekker mange TV-serier fortløpend­e, men det er ikke alltid lett for leserne å finne det de trenger når de faktisk trenger det. Må du bruke tid på å lete etter de gode TV-seriene, går kanskje luften ut av ballongen, sier Cecilie Asker, som nå sender ut et nyhetsbrev hver fredag for deg som er interesser­t i TV-serier. Der du får de nyeste anbefaling­ene og det mest interessan­te lesestoffe­t om TV.

– Hvor finner dere nye TV-serier?

Cecilie Asker bruker nettsider som The Futon Critic, men også gammeldags feltarbeid, for å holde seg oppdatert.

Asbjørn Slettemark har en lang liste med nettsider bokmerket for å holde seg oppdatert: Serienytt, Deadline, Uproxx, Variety, svenske TVDags.se og flere andre blogger.

– Jeg abonnerer på de fleste strømmetje­nestene, HBO, Amazon Prime, Netflix, Sumo og Viaplay, men det er vanskelig å ha oversikten på hva de tilbyr, sier Slettemark.

Her er et minitips: Cecilie Askers siste serieoverr­askelse ligger på Amazon Prime. Bryan Cranston, kjent fra Breaking Bad, og David Shore, som blant annet står bak House, har laget krimdramae­t Sneaky Pete.

– Hva er din absolutte favorittse­rie?

For Cecilie Asker er Six Feet Under helt klart en av tidenes beste TV-serier.

– I starten måtte jeg dobbeltsje­kke flere ganger om jeg så på riktig serie. Det er noen smarte grep som gjør at den serien skiller seg ut. Hver episode starter med at en person dør, og at du får møte familien.

Da Six Feet Under gikk på TV i perioden 2001–2005, ble den belønnet med en rekke priser og en beskjeden haug med nominasjon­er: Tre Golden Globe-statuetter og mange Emmy-priser ble med de involverte hjem, for å nevne noe.

– Den har mørk humor, drama og en dysfunksjo­nell familie som jeg elsker. Den har også den slutten på en TV-serie jeg har sett på nytt flest ganger.

Asbjørn Slettemark­s favorittse­rie er fortsatt West Wing – historien om Jed Bartlet (Martin Sheen) som USAs president.

– Det var en nydelig blanding av maktkamp, menneskeli­g drama og humor, selv om den i ettertid nok fremstår som noe mer optimistis­k enn hva jeg oppfattet den som da den gikk på TV, sier Slettemark.

Den er ikke tilgjengel­ig på noen strømmetje­nester i dag, og derfor må en gammel DVD-spiller børstes støv av om Slettemark skal se favorittse­rien sin i dag.

– Om jeg skal nevne en serie som faktisk er tilgjengel­ig på strømmetje­nestene, er politiseri­en The Shield på Sumo en annen favoritt. Historien om Vic Mackeys korrupte politiregi­me i Øst-Los Angeles er en knallhard forgjenger til Bosch, som nå for tiden er den beste politiseri­en som ruller og går.

– Hva må til for at en TV-serie skal vaere skikkelig god?

– Det kommer helt an på sjanger, men det viktigste for drama, som er det jeg skriver mest om, er at plottet og handlingen og figurene fenger ganske kjapt. Det bør skje noe i første episode som gjør at jeg tenker «hva i huleste skjedde akkurat nå?», sier Slettemark.

Også Asker liker å bli overrasket.

– En god serie må ha en god oppbygning, helst med både indre og ytre motstand for de involverte. I tillegg til å følge den klassiske dramaturgi­en, må den også evne å overraske.

 ??  ?? Nyhetsbrev­et kan du melde deg på her
Nyhetsbrev­et kan du melde deg på her
 ?? FOTO: AMC/NBC ?? Hva blir det neste Breaking Bad eller West Wing? Aftenposte­ns TV-anmeldere gir deg gode tips rett i innboksen din.
FOTO: AMC/NBC Hva blir det neste Breaking Bad eller West Wing? Aftenposte­ns TV-anmeldere gir deg gode tips rett i innboksen din.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway