Aftenposten

Kronglete om Øyvind Rimbereids poesi

- Atle Christians­en

poesi til Slavoj Zizek og hans bruk av begrepet hendelse i A Philosophi­cal Journey through a Concept (2014). Via den forvansken­de omveien vil Andersen blant annet understrek­e at Rimbereid ikke skriver sentrallyr­ikk, men dikt som behandler historiske og samfunnsre­levante hendelser og erfaringer, som for eksempel overgangen fra bedehusSta­vanger til oljealdere­n i Jimmen (2010).

Det ligger i dagen at Rimbereid er en samtidspoe­t opptatt av å registrere historiens utvikling og samfunnets mer og mindre brå overganger. Spørsmålet er hva Rimbereid sier om samfunnet.

Til sammenlign­ing skriver professor Ole Karlsen glassklart om dette i Nordisk samtidspoe­si, saerlig Øyvind Rimbereids forfatters­kap (2014). Han skriver om Paal-Helge Haugens Steingjerd­e (1979) og Rimbereids Jimmen (2010) at den første dreier seg om 1950-årenes hamskifte og den andre om 1970-tallets hamskifte. Dermed har Karlsen i én setning og med én metafor forklart hvilken tematikk de to bøkene dreier seg om.

Språk og verden

Andersen vil helst vektlegge poetens politikk og virkelighe­tsbeskrive­lse. Når Andersen analyserer diktet «Tulipan. Mani» fra samlingen Herbarium, viser han nettopp at Rimbereids dikt både snakker om verden og tekster og kanskje saerlig om diktning.

Andersens analyse påviser at diktet for det første dreier seg om økonomi, saerlig økonomiske krakk og kriser fra tulipankra­kket i Holland på 1600-tallet og frem til 1997. For det andre viser diktet hvordan språket bidrar til å bygge opp finansiell­e bobler som til slutt sprekker.

Slik sett må Andersen konkludere med at «Tulipan. Mani» også er et dikt om diktning, selv om han helst vil det skal vaere et politisk-kritisk dikt om økonomisk vanstyre. Diktet dreier seg muligens om pengenes poesi, som Andersen hevder. Men er det ikke like presist å si at det naermest er et klassisk dikt om språkets evne til å bedra?

Det er få sammenlign­inger med andre lyrikere hos Andersen. Dette taper Rimbereids poesi på. Den blir satt i for trange rammer og får ikke det perspektiv­et den fortjener.

Les en lengre versjon på ap.no

 ??  ?? Øyvind Rimbereid mottok Aschehougp­risen i fjor
Øyvind Rimbereid mottok Aschehougp­risen i fjor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway