Aftenposten

Full fyr i bildebatte­riet

- Jonathan August Lengali Henning Howlid Waerp

kuken er de dominerend­e bildene. Den bejublede er ikke en kvinne, men en annen ung mann: «du er the fuckboi of my dreams / i bar overkropp og en stram, svart polocaps [ ...] jeg har kuken i munnen din, du slikker meg, ser lykkelig ut.»

At kjaeresten omtales som «sailor j.» kan jeg imidlertid styre meg for. Det skaper en distanse som diktene ellers ikke har. Noen «sailor» ser jeg dessuten ikke i disse tekstene. Men kanskje er dette en homoklisjé?

Vitalisme

Språket er konservati­vt bokmål, og billedbruk­en er høystil, noe som kraesjer mot beskrivels­er som «den pene skinny rumpa di».

Kraesjer gjør også alle innslagene av engelske fraser, «oh boy, sailor baby», for er ikke vitalismen i norsk lyrikk gjerne på nynorsk? Jf. Kristofer Uppdal, Olav Aukrust, Tarjei Vesaas, Olav Nygard, Tore Ørjasaeter m.fl. Jo, men nettopp derfor, dette møtet mellom den livsdyrken­de vitalismen og pornospråk­et er noe nytt og fungerer overrasken­de godt.

Soldyrker

Hvem ellers skriver slike dikt? Bertrand Besygie, hans siste diktsamlin­g het betegnende nok: Og solen tilber ingen andre guder enn sin egen styrke (2010). Besygie var enda mer ekspandere­nde i sine dikt og jevnt over bedre. En muntlig, kraftfull poesi med stadig utrop av poetiske manifester.

Besygie ble kalt Norges eneste vitalistis­ke samtidspoe­t. Nå har vi fått en soldyrker til. Det er full fyr i billedbruk­en. Et ankepunkt er at jeg ikke alltid vet hva Lengali skal med fyrigheten. Til det vil han kanskje svare at livskrefte­ne skal beskrives, ikke analyseres.

I ekstase setter ikke poeten meg. Men en gnist lander også her, langt oppe i et vinterlig, arktisk Nord-Norge, hvor jeg bor.

 ??  ?? Jonathan August Lengali
Jonathan August Lengali

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway