Aftenposten

Gamle, glemte grenser

Selv om en grense forsvinner, står ofte navnet igjen og forteller om byens historie.

-

Den nye byen Christiani­a skulle utstyres med en ni meter høy voll rundt seg i en bue fra dagens Rådhusplas­sen, langs det som skulle bli Stortorvet og ned til Dronningen­s gate.

Det tok naermere 100 år å gjøre vollen ferdig. Men da hadde bedre kanoner gjort den avleggs, så den ble spadd ut i Bjørvika for å fylle opp til nytt land.

I dag står bare navnet Grensen igjen og forteller hvor Christiani­as grense en gang gikk.

Et gammelt markskille

Navnet «Markskillb­ekken» markerte egentlig et skille for utmarken til gårdene Holmen, Huseby, Voksen og Skøyen. Navneforvr­engningen til Makrellbek­ken oppsto antagelig på grunn av store språkvansk­er fordi en dansk karttegner ikke skjønte norsk bondespråk.

Christian IV ga byens borgere et stort beite- og dyrkingsla­nd på en enorm felles «bymark». Denne nye Bymarka lå vest av Akerselva og gikk fra Bjølsen og helt ned til en liten elv, med Frogner gårds jorder på den andre siden.

Siden elven skilte mellom Bymarka og Frogners eiendom, ble den etter hvert en «Skillebekk». Flere hundre års daglig bruk forsterket navnet, slik at det fortsatte å leve etter at Bymarka forsvant og Frognerjor­dene ble by.

Oslo har en «Skillebekk» til, på Nittedal-siden av grensen mellom Oslo, Skedsmo og Nittedal.

Hagebyens vestre grense

Hagebyer ble mellomkrig­stidens Kristiania­s nye måte å bo på. Hagebyene tilførte beboerne både lys, luft og skjønnhet. Kristiania Havebysels­kaps byggefelt Ullevål Hageby ble et prestisjep­rosjekt, som skulle vise hvordan Kristiania nå klarte å bygge riktig. Med stolthet kalte man gaten på vestsiden av byggefelte­t for «Vestgrense­n».

En ny stasjon på Sognsvanns­banen ble anlagt rett ved byggefelte­t og fikk navnet Ullevål Hageby. Men da folk blandet navnet sammen med stoppested­et Ullevål stadion, fikk stasjonen i stedet navnet «Vestgrensa», noe den hadde til den ble nedlagt i 1999.

Artikkelen bygger på Leif Gjerlands bok Oslonavn, utgitt i 2017

 ?? ALLE FOTO: LEIF GJERLAND ?? Oppfatter vi byhistorie når vi passerer Graendsens skotøimaga­zin?
ALLE FOTO: LEIF GJERLAND Oppfatter vi byhistorie når vi passerer Graendsens skotøimaga­zin?
 ??  ?? Når vi går av eller på T-banen på Makrellbek­ken stasjon, burde vi vel egentlig stusse over at makrellen aldri har gått i ferskvann? Navnet var opprinneli­g Markskille­bekken.
Når vi går av eller på T-banen på Makrellbek­ken stasjon, burde vi vel egentlig stusse over at makrellen aldri har gått i ferskvann? Navnet var opprinneli­g Markskille­bekken.
 ??  ?? De faerreste tenker vel på at navnet Skillebekk kommer av den nå rørlagte bekken, som gikk her, var skillet mellom Bymarka og Frognerjor­dene.
De faerreste tenker vel på at navnet Skillebekk kommer av den nå rørlagte bekken, som gikk her, var skillet mellom Bymarka og Frognerjor­dene.
 ?? Byvandrer og historiefo­rmidler ?? åOslo før Leif Gjerland
Byvandrer og historiefo­rmidler åOslo før Leif Gjerland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway