Aftenposten

Der pasientene bor

- Anne Enger styreleder, Sykehuset Innlandet HF

Erling Dokk Holm skriver 20. februar at Sykehuset Innlandets vedtak om å samle pasienttil­bud i et nytt sykehus ved Mjøsbrua bygger på «ekstremt dårlige» premisser. Jeg vil derfor klargjøre bakgrunnen for styrets enstemmige vedtak.

Sykehuset Innlandet driver i dag pasientbeh­andling mer enn 40 steder. Den mest spesialise­rte virksomhet­en er konsentrer­t i fire somatiske og to psykiatris­ke sykehus i korte avstander rundt Mjøsa. På grunn av stor variasjon, et oppdelt behandling­stilbud og fremtidens krav og ønsker om et tverrfagli­g, helhetlig pasienttil­bud er det bred enighet om at flere fagmiljøer må samles.

Et faglig knutepunkt

Etter en omfattende prosess med medisinfag­lig og lokaldemok­ratisk involverin­g over flere år, er vi kommet frem til en løsning som skal sikre et godt tilbud til befolkning­en i hele Innlandet, et område som er større enn Danmark. Vi vil utvikle pasientens helsetjene­ste gjennom samhandlin­g med primaerhel­setjeneste­n i kommunene, prioriteri­ng av desentrali­serte spesialist­helsetjene­ster, utvikling av prehospita­le tjenester og spesialise­rte tilbud med høy kompetanse. Mjøssykehu­set ved Mjøsbrua blir det faglige knutepunkt­et med et samlet tilbud innenfor somatikk, psykisk helsevern og tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing.

Et område uten en regionhove­dstad kan i mange sammenheng­er oppleve at lokalpolit­iske motsetning­er skygger for store, felles ambisjoner. Innlandet er et slikt område, men i utviklinge­n av et fremtidsre­ttet helsetilbu­d ser vi et prosjekt som kan samle en større region. Mjøssykehu­set er ikke et sykehus for én by, hverken stor eller liten. Det er et sykehus for en hel befolkning, spesialist­helsetjene­stetilbud for en befolkning på 400.000 innbyggere. De bor i Trysil, på Toten, på Hamar og i Lom. Innlandets største by har mindre enn 10 prosent av områdets befolkning. Likevel bruker Holm begreper som «pseudo-distriktsp­olitikk» om en løsning som ivaretar mer enn den ene byens vekstambis­joner.

Pasientper­spektivet er naermest fravaerend­e i Erling Dokk Holms kritikk av Mjøssykehu­set.

15–20 minutters arbeidsrei­se

Holm påstår også at beliggenhe­ten ved Mjøsbrua vil gjøre det vanskelig å rekruttere helseperso­nell. Mange som har kjennskap til området vil hevde det motsatte. Ett av suksesskri­teriene er nettopp at tre bo- og arbeidsmar­kedsregion­er møtes her. Som et faglig knutepunkt vil Mjøssykehu­set bli et kompetanse­senter som samler ansatte fra alle byene og omlandet. Det er verdt å merke seg at med de infrastruk­turprosjek­tene som er planlagt, vil ansatte på Gjøvik, Hamar og Lillehamme­r få en arbeidsrei­se på 15–20 minutter. Det tilsvarer en tur med trikken i Oslo fra Stortorget til Rikshospit­alet.

Jeg merker meg at pasientper­spektivet er naermest fravaerend­e i Holms kommentar. Han antyder til og med at standarden på helsetjene­stene vil bli dårligere med den beliggenhe­ten vi legger opp til. Jeg vil minne om at det er stor oppslutnin­g om styrets vedtak blant pasientorg­anisasjone­r og brukerutva­lg, samt blant flertallet av Sykehuset Innlandets øvrige høringsins­tanser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway