Aftenposten

Gi slipp! Det er fullt mulig å bli fornøyd med å gå glipp av mer.

I en grenseløs tid er det en tøff kunst å begrense seg. Det er verdt å «gi slipp» litt oftere og «gå glipp» av litt mer.

- På en søndag Knut Olav Åmås Spaltist. Direktør i Fritt Ord

Å si nei når du blir spurt om noe litt spennende, er ikke enkelt. Mange av oss strever med det. Det er jo fint å vaere ønsket til et eller annet. Du er redd for å skuffe ved å si beklager ... Da er det kanskje «fomo» som har rammet deg – «fear of missing out», frykt for å gå glipp av noe.

«Er du ledig i november?»

Begrensnin­gens kunst er beintøff. Mange prøver å trekke oss i motsatt retning, nemlig å «hjelpe» oss til å si ja til enda mer, rekke enda flere ting, jobbe smartere. Alt for ikke å gå glipp av noe som helst.

Men kanskje er det heller tid for å forenkle, ta bort, si ja til faerre gjøremål. «Å gå glipp av» blir i så fall til en aktiv, ønsket handling som krever litt innsats. Å gå glipp av noe blir noe mer og annet enn bare noe passivt, noe som bare skjer, som ved en glipp.

«Er du ledig den onsdagskve­lden i november?» Jo da, jeg er det, som jeg ofte er når noen spør om noe trekvart år frem i tid. Men ledig hadde jeg faktisk også tenkt å forbli, fordi det du spør om ikke er noe som akkurat jeg må gjøre – selv om du er så lur å spørre så lenge i forveien.

Konsentrer­e og fokusere

Det er fullt mulig å bli fornøyd med å gå glipp av mer, med å konsentrer­e seg, fokusere, begrense seg. Da må du øve deg i å spørre: Hva er det som er virkelig viktig for meg? Hvem og hva er det jeg er virkelig viktig for, hvor jeg virkelig trengs?

Resultatet blir å ta bort noe, ta ut en del, og «fomo» kan bli til «jomo»:

«joy of missing out». Gjøre mindre, men gjøre det viktigere.

Når du velger bort noe, velger du faktisk noe annet, noe som er enda mer essensielt for deg. «En må velge bort noe – gå glipp av det meste – for i det hele tatt å se noe.» Sitatet kommer f raden danske psykologip­rofessoren Svend Brink mann. Han er ute med sin tenksomme og kritiske bok med den språklig snodige (men gode) tittelen Gå glipp på norsk nå. Undertitte­len er Om begrensnin­gens kunst i en grenseløs tid.

Det er en poengtert og laererik bok. Brinkmann er blitt kjent for å kritisere selvhjelp s litteratur­en. Han har selv langt bredere og dypere perspektiv­er enn kvakksalve­r-coachene, han er analytisk og kunnskapsr­ik, og mye av den siste boken har sterke politiske og sosiale innfallsvi­nkler. Som han sier selv: «Denne bokens aerend er å fremheve det å gå glipp av noe som en kunst, en kunst som kan begrunnes politisk, eksistensi­elt, etisk, psykologis­k og estetisk.»

Lettere for noen

Her er jeg mest interesser­t i de eksistensi­elle og psykologis­ke, altså de faktorene vi direkte kan endre selv. Dét er det imidlertid ikke alle som kan, noen forvalter adskillig mer frihet enn andre. Og det er selvsagt lettere å la noe gå når du faktisk har masse muligheter å velge og vrake i. Det er ikke minst en øvelse for de privileger­te. Brinkmann ser dét og kaller det for «den elitaere fellen».

Det enkle liv er uansett ikke enkelt å få til, spesielt ikke i en tid der vi støtt og stadig blir oppfordret til å vaere grenseover­skridende. Til å «tenke utenfor boksen» og «komme deg ut av komfortson­en».

Ja, du blir fort betraktet som både kjedelig og utdatert hvis du ikke er interesser­t i alt det nye. Hver gang det har dukket opp et nytt sosialt medium, har jeg selv tenkt: Men jeg vil ikke ha dette, trenger det heller ikke. Jeg vil ikke legge til, jeg vil trekke fra.

Nei, enkelt er det ikke. Jeg leser her og der om hvor fint det visstnok er å vaere offline i perioder, men jeg er det ytterst sjelden selv. Alternativ­t går det jo an å sjekke e-post og sosiale medier litt mer konsentrer­t. Vel, det blir med ambisjonen for min del ...

Fri tid som luksus

Hvilket forhold du har til tid er en viktig del av temaet jeg skriver om. Selv blir jeg mer og mer glad i blanke felter i kalenderen, luksusen ved fri tid, for eksempel ettermidda­ger og kvelder hjemme uten noen planer.

«Tid er det nye statussymb­olet» skrev kommentato­r Frithjof Jacobsen i VG nylig.

Han tenker da på fri tid og fritid som den ultimate frihet og overskudds­luksus. Se bare på hva ledere av det eldre slaget sier i portrettin­tervjuer: De skulle hatt mer tid til

... og brukt mer tid sammen med ... Det er aldri det å jobbe mer eller få til enda flere spektakula­ere opplevelse­r de sier at de har savnet.

En luftig kalender med mye fri tid, jeg tror det er dét som blir «prestisjef­ylt» og ettertrakt­et fremover, ikke en overfylt kalender med null huller. For tiden er en begrenset, ikke-fornybar ressurs.

Å sove mer

En annen trend som peker i retning av et nytt og mer avslappet forhold til tid, er at «søvn er det nye statussymb­olet», som var tittelen på forsiden av New York Times 12. april i fjor: Å sove nok, rett og slett – i stedet for å skryte av hvor lite søvn du greier deg med.

Mye forskning viser at det trolig er helseskade­lig å sove lite over tid. Å jobbe med altfor lite søvn innabords er å sammenlign­e med å vaere beruset. Det svekker immunforsv­aret og øker stressnivå­et. Som Amazon-eier Jeff Bezos sier det: «Mine åtte timer søvn hver natt er bra for aksjonaere­ne mine også.»

Men så er det alle tidsklemme­ne, alle kravene fra alle mulige kanter vi er engasjert – familie, barn, jobb, venner og kjente, verv, frivillig innsats, organisert fritid, osv. Det meste har vi jo valgt, ofte bevisst og med glede, men summen blir ofte i meste laget. Det er tøffe tak bare å få tiden til å gå i hop og enda tyngre tak å «ta ut» noe. Det taerer på samvittigh­eten, og ofte føler vi også en redsel for å falle utenfor eller sette oss selv utenfor hvis vi sier nei.

Å vaere bevisst

Jeg er knapt noe forbilde selv med hensyn til det jeg skriver om her. Snarere tvert imot. Men jeg synes det er interessan­te og viktige diskusjone­r i emning fra flere enn Svend Brinkmann. Det handler om å vaere bevisst hva du gir plass til i hverdagen og livet ditt, for det har følger for samfunnet rundt oss også.

Jo, det er verdt et seriøst forsøk – før også dette sikkert blir spekulativ slagord-business for livsstil s co a c hen e:

Gi slipp. Gå glipp.

Knut Olav Åmås er direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han er spaltist i Aftenposte­n og skriver da på egne vegne.

 ?? FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN, NTB SCANPIX ?? Å sove nok – i stedet for å skryte av hvor lite søvn du greier deg med. Ha blanke felter i kalenderen. Knut Olav Åmås skriver om begrensnin­gens kunst i vår krevende tid.
FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN, NTB SCANPIX Å sove nok – i stedet for å skryte av hvor lite søvn du greier deg med. Ha blanke felter i kalenderen. Knut Olav Åmås skriver om begrensnin­gens kunst i vår krevende tid.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway