Aftenposten

For deg mellom 13 og 21 år!

-

Har ikke råd

Selv om Høyre flere ganger har uttalt at de ønsker å styrke rusog psykiatrio­msorgen. Til tross for at det i deres partiprogr­am heter at de ønsker å «bygge ut et lavterskel psykisk helsetilbu­d i kommunene.»

Dette forekommer selvsagt ikke når unge folk må betale egenandel.

Det er problemati­sk. Psykiske plager og lidelser er et stort helseprobl­em hos barn og unge i Norge i dag.

En ny rapport fra Folkehelse­institutte­t viser for eksempel at andelen jenter mellom 15 og 20 år som får diagnostis­ert en psykisk lidelse, har økt med rundt 40 prosent på fem år. Ungdata-undersøkel­sen fra 2017 viser samme resultat: Omfanget av psykiske helseplage­r fortsetter å øke. Økningen er markant og gjelder både gutter og jenter.

Tall fra Reseptregi­steret viser også at det var en sterk økning i bruk av antidepres­siver i perioden fra 2004 til 2014.

Det er helt absurd at man i en tid der flere lider psykisk nedpriorit­erer satsingen på psykisk helse. I verste fall vil regelendri­ngen innebaere at flere som ikke har råd til å betale egenandele­n, ikke søker hjelp.

Studenter har for eksempel ikke råd til å betale egenandel når de får så lite penger fra Lånekassen. Denne regelendri­ngen straffer folk som er psykisk syke, istedenfor å hjelpe dem.

Må satses på

Regjerings­kutt i skatt for de rikeste fører nok en gang til et

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Flere ganger har Høyre uttalt at de ønsker å styrke rus- og psykiatrio­msorgen. Dette forekommer selvsagt ikke når unge folk må betale egenandel, skriver Djani Behram(19).
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Flere ganger har Høyre uttalt at de ønsker å styrke rus- og psykiatrio­msorgen. Dette forekommer selvsagt ikke når unge folk må betale egenandel, skriver Djani Behram(19).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway